Nógrádikum díj

2020.10.26. 16:45

Az állatok szeretete a minőség kulcsa, vallja a Mátrai Bivalyrezervátum gazdája

A Mátra nyugati kapujánál, völgyekkel tagolt fennsíkon fekszik az a rezervátum, ahol gondosan őrzik a haszonállatok értékeit fajfenntartó gazdálkodás keretében.

Nagy Orsolya

Riport a Mátrai bivalyrezervátumban Szalai Ferencel, aki magyar házibivalyt és parlagi szamarat tenyészt. Szurdokpüspöki 2020.10.05. Ladóczki Balázs/LB Nógrád Megyei Hírlap

Forrás: NMH

Fotó: Ladóczki Balázs

Nógrádikum díjjal ismerték el a közelmúltban a Mátrai Bivalyrezervátumot, amely a település határában helyezkedik el. A mintegy 150 hektáros területet három völgy tagolja fel, amely 100 magyar házi bivaly és 70 parlagi szamár fajfenntartó menedéke. Más állatok is otthonra leltek itt, ugyanis hozzávetőlegesen 15 póniló, 2 nagy ló, de egy marha is megtalálható.

Szalai Ferenc, a rezervátum vezetője portálunknak elárulta, hogy évekkel ezelőtt is foglalkozott már haszonállatokkal, azonban akkor még csak hobbiszinten. 2014-ben aztán egy ismerősén keresztül hozzáverődött hat szürke marha, de ő maga nem akart velük foglalkozni.

– Úgy döntöttem, hogy a marhákat eladom. Ahol tartották őket, ott bivalyok is voltak, így megvásároltam hat egyedet. Egy pár nap után megismertem ezeket az állatokat és rájöttem, hogy mennyire fantasztikusak, a marhafélék között a legintelligensebb, a legszociálisabb, a legkülönlegesebb és a legegyedibb teremtmények. Éppen ezért elhatároztam, hogy megveszem a felszámolásban lévő maradék állatot is, így összesen húsz bivalyom lett – idézte fel Szalai Ferenc.

Hozzátette: ennyi állattal már nem hobbiszinten kellett foglalkozni, így 2016-ban kibérelte a jelenlegi területet. A szakember arra is kitért, hogy ezeket az állatokat sehol nem keresték, nem volt piacuk, ráadásul a támogatásuk is rizikós. Ugyanakkor úgy érezte, hogy szeretné felkarolni őket és értéket teremteni a magyar gazdaságban és gasztronómiában.

– Az a célunk, hogy kiváló minőséget szolgáltassunk az embereknek. Az alapfajta és a legelőink tökéletesen adottak, a többi csak az emberi hozzáálláson múlik. Nagyon fontosnak tartom, hogy szeressük az állatot, és hogy megfelelő körülmények között tartsuk őket, hiszen csak így lehet minőségi terméket előállítani. Itt nagy és szabad területen vannak, kiváló legelőn, hiszen a nagy része gyógynövényes, amit, ha a bivaly elfogyaszt, akkor az visszaköszön a belőle készült fogásoknál, mellesleg az élettani hatása sem másodlagos – közölte Szalai Ferenc.

A rezervátum tulajdonosa kiemelte azt is, hogy a magyar házibivalynak van létjogosultsága, előkelő helyet foglal el a gasztronómiában, de a szamár is a legjobb minőségű áruk egyik alapanyaga.

Mint mondta, fontos lenne, hogy az emberek elkezdjenek foglalkozni az állatokkal legalább hobbiszinten, hiszen ez egy csodálatos dolog.

Szalai Ferenc az őshonos fajta fennmaradásának védelme érdekében csatlakozott a Magyar Bivalytenyésztők Egyesületéhez is, amellyel karöltve arra törekednek egyebek mellett, hogy tiszta maradjon a vérvonal. Ezen túlmenően részt vesz a magyar parlagi szamár fajfenntartó programban is.

A szakember számos terméket készít a bivalyból, így például alaphúsokat hártyára és húsrészre szedve, vákuumcsomagolva frissen, vagy mélyfagyasztva. Ezen túlmenően kínálata között megtalálhatók a kézműves, nemespenésszel érlelt bivalyszalámik, száraz füstölt kolbászok, sonkák, de szamárból készült finomságok is, mint a zsír.

Tapasztalata szerint ezekre van kereslet a konyhaművészetben. Több hazai kiváló étterembe is szállítanak termékeikből, de a vidéki vendéglátóhelyekre is.

Szalai Ferenc a nemrégiben kapott Nógrádikum díjjal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ez egy nagyon komoly elismerés a számára, amelynek nagyon örült. Az eddig elnyert címek és díjak által egyfajta visszaigazolást is kap arról, hogy valóban értéket ad a magyar gazdálkodáskultúra és a gasztronómia számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában