Tolnay Klári Emlékház

2020.09.13. 20:18

Ünnepelt a palóc díva hagyatékát gondozó mohorai emlékház

Fennállásának 20. évfordulója alkalmából rendezett meghitt ünnepséget a Tolnay Klári Emlékház szombaton. A rendezvényen megjelentek tisztelegtek Tolnay Klári életműve előtt, ahol a színházi világ néhány fontos szereplője egy múltidéző beszélgetésben idézte fel a mohorai származású színészkirálynő emlékét.

Sziládi Krisztina

Az emlékház árnyas udvarán felállított színpadon emlékeztek meg a meghívott vendégek a hajdani díváról, és szóltak elismerő szavakkal a Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesületnek az elmúlt két évtizedben kifejtett tevékenységéről. A műsort Balogh Erika Jászai Mari-díjas színésznő és Mohai Gábor előadóművész vezették. Közreműködött a Balassagyarmati Dalegylet.

A rendezvény fővédnöke, Juhász Judit a Magyar Művészeti Akadémia szóvivője szólította meg elsőként a közönséget.

– Szerencsés ember az, akinek van szülőfaluja – idézte Simon István költő szavait. Mi pedig szerencsések vagyunk, hogy Tolnay Klári szülőfalujában Balla István és családja már két évtizede működteti ezt az emlékházat. Szeretetükből, odaadásukból és hűségükből tovább él a nagy művésznő emléke, és vonzza ide a színházat, irodalmat és szépséget kedvelő embereket. Hiszen akik erről a földről eltávoztak, addig élnek, amíg emlékeznek rájuk.

Balla Mihály országgyűlési képviselő ünnepi köszöntőjében elismerő szavakkal beszélt a palóc lányból lett díváról és az emlékházról:

– A varázslatos művésznő itt él velünk ma is. Ez pedig a Balla családnak köszönhető, akik töretlen elszántsággal végzik értékmegőrző tevékenységüket Mohorán immár húsz éve.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára személyesen nem tudott részt venni a rendezvényen. Oklevélben köszönte meg a Tolnay Klári Emlékház munkatársainak tevékenységét.

– A részt vevő művészek – Koncz Gábor Kossuth- és Jászai Mari-díjas érdemes művész, Őze Áron Jászai Mari-díjas színész, Sáfár Mónika Jászai Mari-díjas színművész és Vándor Éva színművész, aki 2016-ban elsőként vehette át a Tolnay Klári-díjat – a mohorai színésznővel kapcsolatos személyes emlékeiket osztották meg a jelenlévőkkel.

Az évfordulón tárlat is nyílt az emlékházban, Rátkai Erzsi jelmeztervező munkáiból.

– A jelmeztervezést nem egyszerű ruhatervezésnek tartom, ez annál sokkal több. Tulajdonképpen az anyagban megszülető képzőművészet, amely a darabnak az értelmezéséből, az összefüggések megértéséből jön létre. A színházi világ mára színészközpontúvá vált, pedig az is nagyon fontos, hogy a művészek milyen közegben állnak színpadra – világított rá munkája lényegére a megnyitón a jelmeztervező művész.

Méltó otthont kapott a hagyaték

A 20. század egyik legnagyobb magyar színésznőjének életét bemutató emlékkiállítást a 2000-ben alakult Tolnay Klári Kulturális és Művészeti Egyesület működteti. Az egyesület művészetkedvelő tagokat tömörít. Célja egy szellemi műhely létrehozása a művészet és a kultúra népszerűsítésére. Különös figyelmet fordít a színművészetre, és ennek érdekében népszerűsítő tevékenységet folytat, kiállításokat, előadásokat szervez. E cél érdekében felvállalja Tolnay Klári színművésznő művészi hagyatékának gondozását, ápolását, életmű-kiállításának szervezését, fejlesztését, védelmét. 2003-ban az egyesület működéséért Szontágh Pál-díjat kapott. Az emlékház, melyet 2000-ben Mádl Ferenc akkori köztársasági elnök nyitott meg, márciustól októberig fogad látogatókat. Turistaforgalma jelentős.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában