adomány

2020.09.08. 07:00

Milliós eszközökkel segítik a nógrádi mentők munkáját

Idén már elérte a nyolcmillió forintot is az az összeg, amivel az Országos Mentőszolgálat Alapítvány támogatta megyénk mentőállomásait.

Nagy Orsolya

Modern berendezésekkel dolgozhatnak a mentőszolgálat nógrádi munkatársai

Forrás: NMH

Fotó: Hüvösi Csaba

Kiadta a tavalyi év jelentését az Országos Mentőszolgálat Alapítvány a közelmúltban, amelyből kiderült, hogy rekordszámú támogatói adomány érkezett. Nógrád megyében négy alkalommal adtunk át száznál is több mentéstechnikai eszközt bajtársaink részére, összesen több mint hatmillió forint értékben. Ezen túlmenően nyolc megyei mentőállomásra juttattunk el életmentő eszközöket. Szécsény, Pásztó, Salgótarján, Balassagyarmat, Rétság, Bátonyterenye, Bercel és Héhalom mentőállomás felszereléseit sikerült fejlesztenünk a tavalyi évben – mondta Kónya Zoltán, az Országos Mentőszolgálat Alapítvány kuratóriumának elnöke, aki kiemelte, hogy idén már meghaladta a nyolcmillió forintot a Nógrád megyébe érkezett támogatás értéke.

Az alapítványi vezető azt is elárulta, hogy szénmonoxid-mérőket, vérnyomásmérőket, hordágyakat, medencerögzí­tőket és speciálisan felszerelt mentési táskákat szereztek be.

Kónya Zoltán kitért arra is, küldetésük a hazai mentőállomások fejlesztése, a mentők munkájának segítése a lehető legkorszerűbb eszközök beszerzésével.

– Fontosnak tartjuk a lakosság mentési, elsősegélynyújtási és újraélesztési ismereteinek bővítését és mélyítését is. E célból készült el például a Tartsd életben! – Újraélesztés egyszerűen és gyorsan című kisfilmünk is. Az alkotásban Csuja Imre és a Valami Amerika című film további szereplői mutatják be humoros és közérthető formában az újraélesztés laikusok számára is könnyen elsajátítható módját – tájékoztatta lapunkat a szakember.

Modern berendezésekkel dolgozhatnak a mentőszolgálat nógrádi munkatársai
Fotó: Hüvösi Csaba / NMH

Mint mondta, emellett folyamatosan felmérik, hogy a lakosság milyen ismeretekkel rendelkezik különböző egészségügyi témákban. Azokon a területeken tartanak oktatásokat, amelyeken a legnagyobb szükség van erre. Az alapítvány további célja, hogy növeljék a mentősök elismertségét és a társadalmi megbecsülését a lakosság körében.

Az elnök hangsúlyozta, hogy szeretnék az ország mind a 255 mentőállomását támogatni igényeik szerint.

– Változó, hogy egy-egy évben melyik megyét milyen mértékben támogatjuk, általában ezt az állami fejlesztésekkel összehangolt igények határozzák meg. Mindig arra biztatjuk bajtársainkat, hogy keressenek minket bátran. Számos mentőállomás van hazánkban, és ha csak minden nap eggyel tudunk egyeztetni, felmérve igényeiket, már eredményesen dolgozunk. Emellett szervezzük az eszközök beszerzését és eljuttatását a mentőkhöz, s a társadalmi nevelés területén is folyamatosan feladatokat látunk el – így nekünk is nagy segítség, ha a mentőállomások keresnek meg minket igényeikkel. Így mi is hatékonyan tudunk segíteni nekik – közölte Kónya Zoltán.

Kiemelte, hogy a közeljövő tervei között további, a mentőszolgálatnak szánt eszközök átadása is szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában