boltban

2020.09.27. 07:02

Könyvesbolti kiállítás képein kelnek életre Salgótarján értékei

Karácsony Attila festőművész képeiből nyílt kiállítás minap a salgótarjáni Libri Könyvesboltban. A mát­ra­terenyei festő nyolc képet válogatott össze az üzletnek, amelyek többsége a nógrádi megyeszékhely értékeit tárja fel, pont úgy, mintha egy régi fotót szemlélnének a befogadók.

Palchuber Kinga

Karácsony Attila már gyermekkora óta lelkesen hódol festészet iránti szenvedélyének. Osztálytársaival ellentétben mindig nagyon szerette az iskolai rajzórákat, főleg, ha előkerült a táskából a festőkészlet is. Természetesen Attilánál az alkotás már ekkor sem merült ki ennyiben, hiszen odahaza is rengeteg időt töltött a papír felett, ihletre várva. A festészet iránti szerelem felnőttként sem szűnt meg: máig sokszor járja az erdőt festőkészlettel a kezében, s folyamatosan keresi az újabb lehetőségeket.

Nógrád megye megannyi ecsetvonást kívánó tájjal büszkélkedik, amelyek csak arra várnak, hogy valaki felfedezze és megörökítse őket. S, ha egy helyszín rabul ejti a festőt, akkor rendre előkerül az ecset és a vászon, amelyen valósággal életre kel a táj. Karácsony Attila különösen büszke egy óriási, Salgótarjánt ábrázoló munkájára, amelynél a tökéletes végeredmény eléréséhez két éven át dolgozott műtermében.

A festő több mint húsz éve jár már különféle tárlatokra, így országszerte szinte valamennyi nagyvárosban bemutatkozott már képzőművészeti alkotásaival. Attila ezúttal a nógrádi megyeszékhelyen kapott lehetőséget egy kiállításra, a Libri Könyvesbolt jóvoltából.

– Nem szokványos kiállítás lesz, de úgy hiszem, hogy a könyvek és a festmények jól megférnek egymás mellett. Antikváriumokban láttam már efféle megvalósítását az irodalom és a képzőművészet párosításának, szóval nem ördögtől való az ötlet – mondta érdeklődésünkre Karácsony Attila.

A festő a régi Salgótarjánról készült sorozatának festményeit és néhány környékbeli tájképet gyűjtött egybe, amelyeket eddig még sehol nem láthatott a nagyközönség.

– Számomra a festészet több mint hobbi: az életem része, már-már egyfajta szükséglet. Jelenleg a tátrai fotóimból próbálok festményeket varázsolni, de egy félkész erdős sorozaton is dolgozom. Egy lefotózott utcarészlet is lehet érdekes, ugyanakkor a csendéletek ábrázolása is örömmel tölt el. A természet mindig lenyűgöz, ez egy soha ki nem apadó ihletforrás – ismertette a festő, aki mindig a lehető legigazabb módon ábrázolja a világot.

A könyvesbolti tárlatot határozatlan ideig bárki megcsodálhatja, miközben a könyvek között keresgél. S ki tudja, a jövőben talán még folytatódik a kezdeményezés…

Jó párost alkot az irodalom és a képzőművészet

Szabó Zsanett boltvezető a Nool érdeklődésére elmondta: régóta jól ismeri már a mátraterenyei festőt és munkásságát.

– A tehetséget meg kell mutatni! A különleges tárlattal egyrészt szeretnénk elérni, hogy minél többen megismerjék a megye egyik tehetséges művészének a nevét, másrészt azt gondolom, hogy az irodalom és a képzőművészet mindig jó párosítás. Az egyik kedvenc mottóm is az, hogy művészet nélkül lehet élni, csak nem érdemes! – tette hozzá Szabó Zsanett. E kezdeményezés egyébként országszerte sem mindennapi, a salgótarjánin kívül csupán egy testvérüzletben látható művészeti kiállítás. Karácsony Attila nyolc képet válogatott össze a könyvesboltnak, amelyek mindegyike Salgótarján szépségéről árulkodik, úgy, mintha egy régi fotót szemlélnének a befogadók.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában