szemetelés

2020.09.20. 06:58

Idén már 320 köbméter illegális hulladék gyűlt össze a megyében

A magyar kormány Tisztítsuk meg az országot! címmel indította el projektjét azzal a céllal, hogy az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegálisan lerakott szeméthalmokat végleg felszámolják. Nógrád megye több települését feltérképezve a közutak mellett található illegális hulladék becsült mennyisége a nyár közepére elérte a 320 köbmétert.

Palchuber Kinga

Az illegális hulladék becsült mennyisége a nyár közepére elérte a 320 köbmétert

Forrás: NMH

Fotó: H. M

Országosan mintegy hatezer köbméternyi szabálytalanul elhelyezett szemétkupac található a közutak mentén. Mint már megírtuk, ezeket folyamatosan felszámolják a szakemberek, mégis újra és újra felhalmozódik a hulladék. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. 94 mérnökségének szakemberei átlagosan csaknem egy hónapot szemétszedéssel és -szállítással töltenek, ami jelentősen lefoglalja a humánerőforrás-kapacitásokat, s hatalmas költségeket – évente több mint egymilliárd forintot – is felemészt.

A magyar kormány Tisztítsuk meg az országot! címmel indította el projektjét annak érdekében, hogy felszámolják az elmúlt évtizedekben felhalmozódott, illegális hulladéklerakókat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a közreműködő szervezetek mindegyikénél kiválasztott egy olyan helyszínt, amely alkalmas a szemét felszámolásához szükséges intézkedések elemzésére. Az első projektek a Magyar Közút által kezelt úthálózat melletti területen valósultak meg. Ezen akciók tapasztalata és az elmúlt időszakban végzett felmérések alapján elkészítették az állami, országos közúthálózat melletti területek szennyezettségi térképét.

Az illegális hulladék becsült mennyisége a nyár közepére elérte a 320 köbmétert
Fotó: H. M / NMH

Boros Anita építésügyért, infrastrukturális környezetért és fenntarthatóságért felelős államtitkár elmondta: az illegális hulladéklerakók időről időre újratermelődnek, ezért ez egy állandóan aktuális probléma Magyarországon. Hozzátette: az egyik legnagyobb kihívás egy olyan rendszer létrehozása, amivel az újabb illegális lerakás megelőzhető lesz.

Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője kérdésünkre elmondta: Nógrád megyében főként Salgótarján, Parassapuszta, Rétság, Ipolyszög, Nógrádszakál és Etes térségében található illegális hulladéklerakó, az érintett helyszíneken feltérképezett illegális szemét becsült mennyisége a nyár közepére már elérte a 320 köbmétert.

– Munkatársaink idén mintegy 80 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze és szállítottak el hulladéklerakókba. Általánosságban elmondható, hogy főleg a fás, bokros területeken és útcsatlakozásoknál halmozzák a szemetet. A kidobott hulladékok között a leggyakoribbak az italos fémdobozok, a PET-palackok és a műanyag zacskók, de zsákba csomagolt állati tetemmel, ürülékkel töltött csomagokkal, vizelettel teli palackokkal, építési hulladékkal, háztartási gépekkel, gumiabroncsokkal, háztartási vegyes hulladékokkal is gyakran találkoznak munkatársaink – ismertette a szomorú tényeket az osztályvezető.

Nemrégiben Zagyvapálfalván, az egyik áruház mögötti területről szállított el az illetékes mérnökség mintegy hat köbméternyi kommunális hulladékot. A közútkezelő Somoskőújfalu határában, a 21-es főút mellett lévő parkolóban egy konténer kihelyezéséről is gondoskodott, amelynek tartalmát rendszeresen elszállítják majd. A mérnökség szakemberei megyeszerte folyamatosan, ütemezetten szállítják el az összegyűlt illegális hulladékot.

Mások szemetét takarítják el

Általánosságban elmondható, hogy a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az elmúlt öt évben évente átlagosan közel 11 ezer tonna, döntő többségében illegálisan kidobott hulladékot gyűjtött össze és szállított el biztonságos lerakókba. A társaság évek óta számos önálló országos szemétgyűjtési, szemléletformáló akciót szervezett több tízezer önkéntes bevonásával, és csatlakozott nagyobb kampányokhoz is. A közútkezelőnél a saját munkavállalókon kívül a társaságnál dolgozó, a közfoglalkoztatotti programban szereplő több száz ember is kiemelten foglalkozik szemétszedéssel, továbbá az Országos Polgárőr Szövetség tagjai is aktívan segítenek fellelni az illegális hulladéklerakókat az állami utak mentén. Az illegális hulladék mennyisége a folyamatos gyűjtési és szállítási munkák mellett is eléri jelenleg a 4300 köbmétert.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában