vandálok

2020.08.08. 07:02

Tinik randalíroznak a nógrádi játszótereken

Nógrád megyében is sok helyen veszik birtokba a játszótereket tinédzserek, már korosabb fiatalok. Ahol esténként italozással, hangoskodással és szemeteléssel teszik elviselhetetlenné a közelben lakók életét, olykor pedig az is előfordul, hogy a gyermekek kedvenc játszóeszköze bánja a szórakozást.

Lászlók Judit

Számos helyen veszik birtokba a játszótereket a „korosabb” fiatalok. Nincs benne köszönet...

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

Balassagyarmaton tizenhat önkormányzati fenntartású játszótér van. Ezek közül kettő kapcsán gyakran érkezik panasz a lakosság részéről.

– Az egyik egy lakóépületekkel körbezárt területen helyezkedik el, míg a másik egy parkban található – mondta el portálunknak Vidámi-Zsebe Anita, a településfejlesztési és városüzemeltetési osztály munkatársa.

Hozzátette: az előbbinél általában a fiatalok hangoskodása, italozása okoz gondot. Korábban többször előfordult, hogy az aszfaltozott focipályán összetört italos üvegeket találtak. Ezért az aszfaltborítást megszüntették a pályán. Ezenkívül arra is volt példa, hogy játszóeszközt kellett áthelyezni máshová. A parkban található játszótérre inkább a rongálás és a szemetelés a jellemző. Ezért az önkormányzat napelemes kandelábereket, lámpatesteket helyezett ki az érintett területekre, valamint felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, arra kérve hatóságot, hogy többet járőrözzenek az esti órákban ezeken a helyeken.

A város önkormányzata úgy véli, hogy mindkét játszótér esetében sokat javítottak az említett kezdeményezések a problémás helyzeteken.

Nagylócon korábban két játszótér is működött, azonban ma már csak egy van. A korosabb fiatalok mindennapossá váló késő esti randalírozása itt is sok gondot okozott, de főként a terület közelében élőket zavarta az elviselhetetlen jelenség. Ezért az önkormányzat bevezetett pár szabályt a játszótér használatát illetően.

– Elsősorban nyitvatartást eszközöltünk a játszótéren, annak érdekében, hogy ne legyenek hajnali mulatozások – mondta Szalai Gábor, Nagylóc polgármestere.

Hozzátette: március 1. és október 30. között reggel hét órától este kilenc óráig, november 1. és február 28. között pedig reggel nyolctól délután három óráig látogatható a játszótér. A szabályok betartását a helyi polgárőrség és a mezőőr is ellenőrizi. Emellett lakattal zárható kaput szereltek fel a kerítésre, ezzel is korlátozva a zárvatartási időben való bejutást.

Az önkormányzat rendelete kitér arra is, hogy hatéves kor alatt csak szülői felügyelettel használható a játszótér, és maximum tizennégy éves korig. Ezenkívül tilos kutyát, üveget, labdát és más sérülést okozó tárgyat bevinni a területre, kerékpárral behajtani, szemetelni, hangoskodni, eszközöket megrongálni, alkoholos italt fogyasztani, illetve zene csak fülhallgatóval hallgatható. A játszóteret egyszerre maximum hét gyermek és egy fő kísérő használhatja.

Szalai Gábor elmondta, hogy aki a szabályokkal ellentétesen cselekszik, az bizony közigazgatási bírságra számíthat.

Megoldás lehet a járőrszolgálat

Dankóné Nagy Éva, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője elmondta, hogy az elmúlt időszakban ilyen jellegű bűncselekmény miatt bejelentés, feljelentés hatóságukhoz nem érkezett.

– Mindenkit arra kérünk, amennyiben ilyen jellegű jogsértő cselekményre lesznek figyelmesek, tegyenek bejelentést telefonon a 112-es ingyenesen hívható telefonszámon – mondta a sajtószóvivő.

Hozzátette: a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság és a városi kapitányságok nagy hangsúlyt fektetnek a közterületen elkövetett bűncselekmények megelőzésére, megszakítására és visszaszorítására. Ennek érdekében a rendőrök a játszóterek környékén – a polgárőrséggel is együttműködve – látnak el járőrszolgálatot. Továbbra is számítanak az állampolgárok együttműködésére, jogkövető magatartására.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában