Nógrád megye

2020.08.13. 11:20

Sokaknak okoz gondot a hőség, a szálló por és a pollen

Nemcsak az allergiások néznek nehéz időszak elé, hanem az idősek, a légzőszervi vagy mentális betegségekben szenvedők és a gyermekek is, hiszen a tartósan meleg időjárás megviseli szervezetüket.

Tóth-Nagy Orsolya

Pollen illusztráció 20190807, ut, Vas Népe / Unger Tamás

Forrás: Vas Népe

Fotó: Unger Tamás

Egész héten marad a kánikula az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Kiss-Szabó Zsanett meteorológus portálunknak elárulta, hogy az elkövetkezendő napokban gomolyfelhőzet kialakulhat, valamint záporok és zivatarok is lehetnek, ugyanakkor továbbra is 30 Celsius-fok körüli lesz a hőmérséklet.

A meteorológus arra is kitért, hogy a napokban ismét előfordulhat, hogy kifogásolható vagy az egészségügyi határértéket meghaladó lesz a levegő minősége, hiszen a csendes, szélmentes és napos időjárás kedvez ennek. Ez leginkább a délutáni órákban lesz jellemző, estére többnyire kitisztul majd a levegő.

A szakember kiemelte, hogy az allergiások továbbra sem lélegezhetnek fel, hiszen nem lesz jelentős a légmozgás. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján a parlagfű pollenszórása felerősödhet. Emellett a csalánfélék, a kenderfélék pollenje jellemzően közepes lesz. A kültéri allergén gombák spóraszáma pedig több helyen elérheti a nagyon magas szintet.

A felsoroltak közül a parlagfű az egyik legerősebb légköri allergén, amelyre manapság egyre többen érzékenyek.

– A gyomnövény okozta jellemző tünetek közé tartozik egyebek mellett az allergiás nátha, a kötőhártya-gyulladás, vagy akár az asztma kialakulása is. Allergiás náthában jellemző az orrnyálkahártya duzzanata, amely nehezített orrlégzést, orrfolyást, tüsszögést és orrviszketést okoz. Kötőhártya-gyulladás esetén pedig a szem ég, viszket, vörös és könnyezik, a szemkörnyék megduzzad. Amennyiben asztma is kialakul, akkor a betegnél rohamokban jelentkező nehézlégzés és kilégzési nehezítettség lép fel – hangsúlyozta Feketéné dr. Zeke Ildikó, megyei tiszti főorvos, aki azt tanácsolja az arra érzékenyeknek, hogy kerüljék a szabadban tartózkodást.

Nógrád megyére az extrém hőmérséklet-ingadozások kevésbé jellemzőek, az Országos Meteorológiai Szolgálat prognózisai alapján az országos tiszti főorvos a megye területére a magyarországi átlagnál ritkábban ad ki riasztást. A hőhullámok ugyanakkor megyénket sem kerülik el, az ilyen időszakokban a legsérülékenyebbek a krónikus keringési, anyagcsere-, légzőszervi vagy mentális betegségekben szenvedők, továbbá az idősek és a gyermekek.

A kánikulában a mentőszolgálat munkatársaira is több feladat hárulhat.

– Nyáron megjelennek a hőséggel összefüggő egészségügyi kockázatok, a nyaralóhelyek környékén megnő a segélyhívások száma is. A leggyakoribb nyári rosszullét, az úgynevezett hőségkollapszus (ájulás) mellett a szívbetegeknél és idős embereknél több súlyos rosszulléttel is számolni kell, de ilyenkor a balesetek száma is megnövekedhet – mondta korábban Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője.

A szakember arra hívja fel a figyelmet, hogy a nyári hőség idején fontos, hogy az emberek betartsanak néhány egyszerű szabályt egészségük érdekében.

– A nagy meleg és a perzselő napsütés fokozott terhelést ró a szervezetre, amit leginkább megfelelő folyadékbevitellel ellensúlyozhatunk. A cukros üdítőital és alkohol helyett inkább vizet igyanak, valamint meleg ételt is fogyasszanak naponta legalább egyszer – tanácsolja a sajtószóvivő.

Arra is figyelmeztet a szakember, hogy a napközbeni hőség idején könnyű, szellős ruházat ajánlott, de az is fontos, hogy a fejet ne érje tartós, közvetlen napsütés, egyrészt az erős UV-sugárzás, másrészt a napszúrás veszélye miatt. Ájulásos rosszullét esetén legjobb, ha hűvös és árnyékos helyen lefektetjük a segítségre szorulót, így az átmeneti vérkeringési zavar hamar rendeződhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában