szoptatás

2020.08.02. 09:32

Nőtt az anyatejjel táplált csecsemők aránya Nógrádban

Csaknem harminc éve, 1992-től tartják világszerte az anyatejes táplálás világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 1993-ban nyilvánította augusztus elsejét az anyatej, egyben a szoptatás világnapjává, a következő napokat pedig anyatejes világhétté. Ez a csecsemők számára a legjobb minőségű, a legtöbb hasznot és a legkevesebb ártalmat előidéző táplálkozási forma.

Gulyás Edina

Forrás: Shutterstock

– Mind a hazai, mind a nemzetközi szakmai szervezetek a szoptatást tartják a csecsemőtáplálás ideális módjának. Napjainkban azonban az egész világon csökken az anyatejjel táplált csecsemők aránya – mondta portálunknak Feketéné dr. Zeke Ildikó Nógrád megyei tiszti főorvos.

– Öröm, hogy Magyarországon egyre többen térnek át a természetes táplálásra. Hazánkban 2017-től figyelhető meg a tendencia, 2018-ban a hat hónapos korig kizárólagosan szoptatott csecsemők aránya 35,5 százalék volt.

Mint mondta, ez az újszülöttek etetésének legideálisabb módja – amelyben megtalálhatóak a különféle cukrok, zsírsavak, ásványi anyagok, fehérjék – mivel a hat hónapnál fiatalabb csecsemő emésztőrendszere nem áll készen más táplálék feldolgozására. Az anyatej tartalmazza a legideálisabb tápanyag-összetételt és antitesteket, amelyek később védetté teszik a kicsi szervezetét a fertőzésekkel szemben. Immunrendszerük kétéves korukra erősödik meg annyira, hogy boldoguljon a tej védő hatása nélkül. Egyik nagy előnye, hogy mindig tiszta és nem kaphat tőle bélfertőzést a csecsemő. Az édesanya teje illeszkedik saját csecsemőjéhez, összetétele a baba szükségleteinek megfelelően etetésről etetésre, napról napra, hónapról hónapra változik.

– Tudományos tények bizonyítják, hogy a szoptatás a babák számára az ideális, a legmagasabb színvonalú, a legjobb minőségű, a legtöbb hasznot és a legkevesebb ártalmat előidéző táplálási mód – fogalmazott a megyei tiszti főorvos, hozzátéve: – A csecsemő korukban szoptatott emberek között ritkábban fordul elő infarktus, elhízás, cukorbetegség, és magasabb intelligenciával rendelkeznek. A táplálás mellett egyúttal kapcsolatot, vigaszt, immunológiai védelmet is biztosít a gyermekeknek.

Feketéné dr. Zeke Ildikó arra is kitért: a szoptatáshoz nem kellenek szűrővizsgálatok, erre csak abban az esetben van szükség, ha az édesanya a lefejt anyatejet szeretné leadni az anyatejgyűjtő állomáson. A szoptatás jó hatással van az anya-gyermek kapcsolatra, pozitívan hat a szülői magatartásra: az édesanyák nyugodtabbak, a gyermekek kiegyensúlyozottabbak, jobban tűrik a stresszt. Az anya étkezésével kapcsolatban nincsenek szigorú szabályok: lényeges a rendszeres, változatos, egészséges ételeket tartalmazó táplálkozás és a bőséges folyadékfogyasztás.

– A salgótarjáni Szent Lá­zár Megyei Kórház bababarát, ami azt jelenti, hogy itt biztosítják az anyáknak a gyermekükkel való 24 órás együttlét lehetőségét. Mindez esélyt ad arra, hogy igény szerint szoptatni tudjon a kismama, már a szüléstől kezdve – hangsúlyozta a megyei tiszti főorvos, aki azt is elmondta: – a hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplált csecsemők aránya megyénkben is emelkedett, 2018-ban 34,5 százalék volt.

Fel kell készülni a terhesség alatt

A mai világban rengeteg információforrás áll a leendő anyukák rendelkezésre, hogy időben felkészüljenek a szoptatásra: a védőnő és a gyermekorvos is mindenben segítségükre van – tájékoztatott korábban Nagypál Mária csecsemő- és gyermekgyógyász.

A szakember kifejtette: a kismamák kérdezzenek, tájékozódjanak, olvassanak utána a témának már a terhesség alatt, ne akkor szembesüljenek csak a problémával, mikor hazamennek a kórházból és sír a baba. Ilyenkor esetleg az is előfordul, hogy még a tej sem indul meg.

Mint mondta: ma már léteznek már külön erre szakosodott, úgynevezett szoptatási tanácsadók is, elsősorban a fővárosban. A gyerekorvos arra is kitért: amennyiben valaki gyereket vállal, nyilván a legjobbat akarja neki. Készüljön fel rá már előre, és tegyen meg minden tőle telhetőt a szoptatás érdekében. Egy kisbaba sok mindentől sírhat, azonban a probléma megoldása érdekében nem célszerű rögtön a tápszerhez nyúlni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában