nemzetközi emléknap

2020.08.02. 19:45

Mécses gyújtással emlékeztek a roma holokauszt áldozataira Gyarmaton

A roma holokauszt áldozataira emlékeztek Balassagyarmaton a helyi és országos cigány szervezetek.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Mint ismeretes, 77 évvel ezelőtt, 1944. augusztus 2-án éjszaka számolták fel az auschwitz-birkenaui cigánytábort, kivégezve utolsó 3000 lakóját. Közel háromezer férfit, nőt és gyermeket pusztítottak el a gázkamrákban. Velük együtt ezen a napon a II. világháború alatt Európa-szerte tízezrével meggyilkolt romákra is emlékeznek. A Cigány Világszövetség 1972-es párizsi kongresszusának határozata alapján ez a nap a cigány holokauszt nemzetközi emléknapja.

A Biztosabb Jövőért Egyesület, a Czinka Panna Roma Kulturális Egyesület, valamint a Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetsége az immár hagyományosnak számító roma holokauszt megemlékezését tartotta szombaton a városban. Az ünnepség a Teleki utcai Tanoda épületének falán található roma holokauszt emléktáblánál zajlott.

Mécseseket is gyújtottak a Teleki utcai Tanoda épületének falán található roma holokauszt emléktáblánál
Fotó: L. B. / NMH

Rácz Dezső, a Biztosabb Jövőért Egyesület elnöke az ünnepségen elhangzott beszédében rávilágított arra, fontos, hogy minél többen megismerjék a holokauszt és ezen belül a roma holokauszt pusztítását. Mint mondta, roma közéleti emberként fontosnak tartja, hogy minden lehetséges dolgot elkövessenek a romák öntudatának felépülése érdekében. Hozzátette, Magyarországon csak a rendszerváltást követően kezdtek el megemlékezni a történtekről. Ahhoz, hogy megszűnjön a romákkal szembeni előítélet és a rasszizmus, a társadalomnak meg kell látniuk bennük a humán erőforrást, és annak óriási értékét.

Jakus László, a Cigány Felzárkóztatásért Országos Szakmai Szövetség elnöke felidézte az 1944. augusztus 2-án történt eseményeket.

– A Cigány Szervezetek a Felzárkózásért Országos Szakmai Szövetséget alkotó roma civil szervezetek fontosnak tartják azt, hogy romák és nem romák közösen emlékezzenek a múltbéli eseményekre, az áldozatokra, mert hiszünk abban, hogy közös történelmünknek ez egy olyan pontja, amely romát és nem romát összeköt, egy olyan esemény, amelyre emlékezni közös felelősség, feladat. Romát és nem romát ugyanúgy sújtotta ez a tragédia, így közös felelősségünk védekezni az emlékezet megtartása mellett, hogy ilyen soha ne történhessen meg újra – hangsúlyozta a vezető.

Az ünnepi megemlékezést a Mohorai Rácz Aladár Tanodások előadása színesítette. Műsorukban felelevenítették a 77 évvel ezelőtt megtörtént szörnyűségek történelmi hátterét, illetve Babindák István és Surman László roma származású költők versei hangzottak el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában