ellenőrzés

2020.08.14. 16:45

Átment a vizsgán a diósjenői és az ipolytarnóci kalandpark

Jobban odafigyelnek az üzemeltetők a kalandparkok biztonságosságára az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt, hagyományos szezonindító vizsgálat tapasztalatai szerint. A kalandparkos vizsgálatban két Nógrád megyei helyszínen, Diósjenőn és Ipolytarnócon három berendezést ellenőriztek. Egyiknél sem találtak kifogásolnivalót.

Palchuber Kinga

20200726 Győr Kalandpark témához Képen: Norbi Fotó: Huszár Gábor HG Kisalföld

Fotó: Huszár Gábor

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) idén nyáron is fokozott figyelmet fordít a kikapcsolódni vágyók biztonságára. Az ITM Kommunikációs Főosztálya közölte: a koronavírus okozta veszélyhelyzet miatt a szezonindítás a szokásosnál későbbre tolódott, a kalandparkok még csak részlegesen üzemelnek, a korábbi években ellenőrzöttek mintegy hatoda ki sem nyitott.

A fogyasztóvédelmi hatóság a tárca kezdeményezésére a korlátozások enyhítését követően, még a nyári vakáció előtt megkezdte a kalandparkok ellenőrzését. A vizsgálatok elsősorban a kalandpályák – a kötélpályák és kötélcsúszdák, függőhidak, mászófalak – üzemeltetési körülményeire, a biztonságosságot igazoló dokumentációkra irányultak.

A kormányhivatalok a tavalyi 84 helyszín után idén országosan 73 kalandparkban vizsgálódott, az ellenőrzött pályák száma azonban 310-ről 345-re nőtt. A fogyasztóvédelmi hatóság a kalandpályák mindössze hat százalékának használatát tiltotta meg ideiglenesen.

Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a fogyasztóvédelmi hatóságnak idén nem kellett bezárnia egyetlen kalandparkot sem. A kalandpályák 16 százaléka azonban nem felelt meg teljesen az előírásoknak, ez a tavalyi 30 százalékhoz képest jelentős javulásnak tekinthető.

A szakemberek kilenc kalandparkban 56 pálya esetében tártak fel mulasztásokat. Ezek közül három helyszínen kellett 22 kalandpálya használatát ideiglenesen megtiltani.

Az ITM Kommunikációs Főosztálya a Nool.hu érdeklődésére közölte: a kalandparkos vizsgálatban két helyszínen, Diósjenőn és Ipolytarnócon három berendezést ellenőriztek a szakemberek, egyiknél sem találtak kifogásolnivalót.

A kommunikációs főosztály tájékoztatása szerint a rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések hozzájárulnak ahhoz, hogy a kalandparkok üzemeltetői tisztában legyenek a biztonságos működtetéshez szükséges követelményekkel. A korábban már vizsgált létesítményekben nagyobb körültekintéssel járnak el a szezon elején.

A diósjenői kalandpark erdő széli pályái kicsiknek és nagyoknak kínálnak izgalmakat. A helyszín idén nyáron nem üzemel, ugyanis a vírushelyzetben sokan visszamondták a börzsönyi programokat. A kalandpark csoportjainak nagy részét elsősorban az iskolai kirándulásokon részt vevő diákok alkotják.

Lombkoronaszinten terjesztik az ismereteket

Ipolytarnócon a Tuzson Lombkorona sétányt tíz évvel ezelőtt adták át. A kezdeti, hevederes biztosítású ösvényt a kisgyermekes családokra gondolva pár éve átépítették. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság jóvoltából ekkor új tartószerkezettel, új nyomvonalon, új élményelemekkel ruházhatták fel a vendégek előtt. Szarvas Imre, az Ipolytarnóci Ősmaradványok Bemutatóhely vezetője érdeklődésünkre elmondta: a tanösvény 110 méteres szakaszán az erdő lomkorona magasságából lehet letekinteni az erdő lakóira. A sétány iránt a kezdetektől nagy az érdeklődés.

Hozzátette: Ipolytarnócon nem egy adrenalinnövelő kalandpark működik, ugyanis a sétányon az ember a talajtól felemelkedve ismerheti meg az erdő igazi életét.

A játszótér melletti indítótorony legalsó szintjéből csőcsúszda vezet le a talajlakókhoz, de a torony kilátóként is funkcionál. Előreláthatólag ősszel további ismertetőanyaggal bővülhet a tanösvény, ami betekintést nyújt az erdő élővilágába. A helyszín egész nyáron nyitva tart, a látogatást nem korlátozzák a hosszú hétvégén sem.

 

Címkék#kalandpark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában