Színes az idei kínálat

2020.08.19. 16:45

Ezeken a nógrádi településeken lesznek programok augusztus 20-án

A vírusveszély miatt a települések idén visszafogottabban, de megyeszerte tartanak ünnepségeket augusztus 20-án, államalapító Szent István királyunk emlékére.

Palchuber Kinga

Forrás: NMH

Fotó: H. Cs.

Augusztus 20-án, csütörtökön a hagyományoktól eltérően Salgótarján központjában nem szól majd hangulatos zene, ám a Szent István téri szobornál 10 órától közös imádsággal, köszöntőkkel és irodalmi műsorral emlékeznek az államalapításra.

Balassagyarmaton, a Civi­tas Fortissima téren 10 órakor kezdődik a városi ünnepség és a kenyéráldás, majd 16 órától szórakoztató programokkal várják a lakosságot. Az Ipoly-parti városban népi ügyességi játékok és zenés műsorok kerülnek a fókuszba: augusztus 20-án a Music Jam Band, míg másnap a Latte Maffiato koronázza meg fellépésével az ünnepet.

Rétságon az államalapítás ünnepén 9 óra 30 perckor a római katolikus templomban ünnepi szentmisével tisztelegnek I. István emléke előtt, majd a parkolóban 16 órától térzene, játszósarok, hajfonás, légvár, kézműveskedés és több koncert deríti jókedvre a helybélieket. A nyugati kisvárosban 22 órakor tűzijáték fényei is megvilágítják majd az égboltot.

Augusztus 21-én, pénteken, 17 órától a Petőfi Musical Stúdió készül előadással, majd 20 órától a Bon Bon együttes ad koncertet.

Szécsényben a Szent István emlékművet 9 óra 30 perkor koszorúzzák meg, ezt ünnepi szentmise követi a helyi templomban. Ezután 15 órától a sétálóutcában beindul a Belvárosi Piknik, ahol a zenés műsorok mellett egészségügyi mérésekkel, szabadtéri játékokkal és kézműves termékekkel is várják az érdeklődőket.

Bátonyterenyén a hagyományokhoz hűen augusztus 20-án tartják a maconkai búcsút az államalapító királyunkról elnevezett templom környékén. Az udvaron 10 órától Marton Zsolt, a Váci egyházmegye püspöke celebrál ünnepi szentmisét, amit a trianoni békediktátum 100. évfordulójára állított maconkai emlékoszlop megáldása követ. A nemzeti ünnep alkalmából városi kitüntetéseket is átad az önkormányzat.

A városok mellett a községekben, falvakban is szerveznek kisebb ünnepségeket. A mátranováki templomudvaron 14 órától tartják az új kenyér ünnepét, amit 14 óra 30 perctől igeliturgia és kenyérszentelés követ. Az emlékezést műsorral színesítik meg a helyi óvoda növendékei és a Mante tánccsoport tagjai.

Karancslapujtőn 11 órától tartanak rendezvényt, ahol a polgármesteri köszöntő és a Deák Família műsora után átnyújtják a Karancslapujtőért díjat is. Az ünnepet 12 óra 30 perckor a Budapesti MediCantare Vegyeskar koncertje színesíti meg.

Kazár Község Önkormányzata a Szent István-templomban délben várja az ünneplőket a szentmisére és a kenyérszentelésre, amit 13 órakor Szabó István tudós pap szobrának ünnepélyes megkoszorúzása követ.

A palotási templomkertben 9 óra 30 perctől emlékeznek meg államalapító királyunkra, majd Szép szerelmem, Magyarország címmel Nemcsák Károly és Tolcsvay Béla adnak műsort. Az ünnepséget követően a Palotás községért és a Palotás szolgálatáért kitüntetések is gazdára találnak.

Somoskőújfalun, a hazatérés házában 9 óra 30 perckor kezdődik az ünnepség, amelyen a Gyertyaláng kórus és a Kiskút Néptánccsoport is közreműködik. Az eseményen átadják a Somoskőújfalu díszpolgára, valamint a Somosért emlékérmet. A megemlékezésen a Somosi Kertbarát Kör kiállítását is megnyitják, majd kihirdetik a faluszépítő verseny győztesét.

Szent István ünnepén az egykori szenvedélybetegek tesznek tanúságtételt Mátraverebély-Szentkúton. A katekézist Krizsán Zoltán atya, a nagymisét pedig Berhidai Piusz ferences provinciális tartja. Az ünnepi szentmise és körmenet 11 órakor kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában