kézműves

2020.08.10. 13:45

Édesanyjától tanulta a kézimunka fortélyait a magyargéci varrónő

A helyi önkormányzat varrodájának rendkívül kreatív alkotója Pásztor Ferencné. Nemcsak ruhákat és kézimunkát készít, de kezei alól egyedi használati tárgyak és újrahasznosított anyagokból készülő játékok is kikerülnek.

Szenográdi Ferenc

Pásztor Ferencné Éva néni több mint varrónő, kreatív alkotó

Forrás: NMH

Fotó: Sz. F.

Mondják is a faluban, hogy az ügyes kezű Pásztor Ferencné Éva néni több mint varrónő, hiszen kreativitása szinte nem ismer határokat. Már gyermekkorában elsajátította a kézimunka, a hímzés, a kötés, a varrás és horgolás fortélyait édesanyjától. Pedig gyakran még a baromfiakat is ő őrizte a háztájiban. Libapásztorként magával vitte a hímzéseket, s amíg a libák legeltek, ő dolgozott, például ruhákat varrt a babáinak. Később aztán már nagyobb méretben is készültek a ruhák, hiszen miután gyermekei születtek, nekik is több különböző viseletet varrt.

Pásztor Ferencné jelenleg a helyi önkormányzat varrodájában dolgozik. Sokrétű munkája során menyasszonyi ruhákat, gyermeköltözékeket, hímzéseket alkot. Miután hazatér a munkából, tovább folytatja a kézművességet, szabadidejében is örömmel készíti a különböző tárgyakat, ahogy fogalmazott, a munkája egyben a hobbija is. – Nagyon jó érzés, amikor megdicsérik a kész termékeimet – mondta a varrónő, s hozzátette: általában eléggé munkaigényes, nagy türelmet igénylő feladatai vannak, de amikor elkészül egy-egy darabbal, az mindig megelégedéssel tölti el.

Ilyenek például az újrahasznosítható alapanyagú használati tárgyai.

Pásztor Ferencné Éva néni több mint varrónő, kreatív alkotó
Fotó: Sz. F. / NMH

Magyargéc határához érkezve egy hatalmas szalmabábu fogadja az utazókat. Ezeknek a báboknak a díszítését is Éva néni vállalta fel. Ahogy mondta, mindig az alkalomhoz, az ünnepnek megfelelő viseletbe öltözteti a bábukat.

Újrahasznosítja a papírt

Ezek a díszek, virágtartók, kis kosarak, táskák és egyéb tárgyak papírból készülnek, de akik először látják ezeket a munkadarabokat, nem találnák ki az alapanyagukat. Éva néni röviden elmondta, mik a technika első lépései: a papírokat csíkokra vágja, kerékpár küllőre feltekeri, a küllő kivétele után kerül sor a keményítésére, ragasztásra, festésre, majd az így kapott hosszú papírcsíkokból hozza létre a különböző tárgyakat, amelyeket nem ad el. Elsősorban a lakását díszíti velük, de sokat el is ajándékoz a rokonainak, ismerőseinek. A gyermekek legnagyobb örömére, állatfigurák is kikerülnek a kezei alól. Régi farmernadrágok kerékpártáskákká, telefontartókká, kulcstartókká, pénztárcákká alakulnak át.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában