Augusztus 20.

2020.08.20. 12:55

Isten éltessen Magyarország! – Így ünnepelt Nógrád megye

Folyamatosan frissülő cikkünkben kövessétek velünk az augusztus huszadikai eseményeket.

Munkatársainktól

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Mátraterenyén is kitüntetéseket adtak át a nemzeti ünnep alkalmából

Mátraterenyén már évek óta hagyomány, hogy az államalapítás ünnepén önkormányzati kitüntetéseket nyújt át a községvezetése mindazon falubelinek, aki kiemelkedő munkájával a falu javáért tevékenykedik. Részletek cikkünkben.

Újra Somoskőújfaluban szárnyaltak a paripák

Tizenhatodik alkalommal került sor csütörtökön Somoskőújfaluban a Szent István napi Platthy József díjugrató versenyre az ország egyik legszebb lovas stadionjában.

Aranymisés áldásban részesítették a karancsságiakat

Nagy ünnep volt ez a mai a helyiek számára, hiszen a község lakói ezen a napon tartják a templombúcsút. Az Isten háza ugyanis Szent István királyunkról kapta a nevét. Ezen alkalomból Gruber Géza nyugalmazott esperesplébános – akit ötven esztendeje szenteltek pappá – ünnepei szentmisét celebrált a helyi templomban. További részletek cikkünkben.

Kazáron is megünnepelték Szent István napját

A nemzeti ünnep alkalmából a Szent Ilona Római Katolikus templomban tartottak Szentmisét, amelyre a helyiek közül többen a hagyományaikhoz híven népviseletben jelentek meg. A liturgiát Fekete Roland atya celebrálta, aki ezt követően megszentelte az új kenyeret. Ezután a megjelentek átvonultak a templomkertbe, ahol Szabó István tudós pap tiszteletére állított szobornál elhelyezték az emlékezés virágait.

Polgárőrök munkáját köszönték meg Karancslapujtőn

Az augusztus 20-i ünnepségen adták át a „Karancslapujtőért” címet, amelyet a község önkormányzata 2009-ben azzal a céllal alapított meg, hogy elismerje a településért végzett egyéni és közösségi tevékenységet. A kitüntetést idén Tar Béla kapta, aki alapító tagja és tíz éve elnöke is a Karancslapujtő Polgárőr Közhasznú Egyesületnek. Részletek cikkünkben.

Kitüntetéseket adott át Bátonyterenye polgármestere

A hagyományoknak megfelelően idén is a Maconkai Szent István Király Templom kertjében tartották meg államalapító királyunk tiszteletére rendezett városi ünnepséget, illetve az azzal egybekötött búcsút. Nagy-Majdon József a vírushelyzet alatt helytálló polgárokat is kitüntetett. További részletek cikkünkben.

Emlékplakettel tüntették ki Etes volt polgármesterét

Szent István királyunk ünnepe alkalmából az etesi templomban is szentmisét mutattak be, amelynek végén Kapás Attila plébános megszentelte az új kenyeret.

Gordos Mátyás, az Etes Községért Közalapítvány elnöke átadta az Etes Községért Emlékplakettet. Idén olyan ember kapta ezt a rangos elismerést, aki 35 éven keresztül a falu jobbá, élhetőbbé tételét szem előtt tartva vezette szeretett települését. További részletek cikkünkben.

Somoskőújfaluban díszpolgárt is avattak

Az állami ünnepség alkalmat adott arra is, hogy a községért, az ott élőkért végzett áldozatos munkát elismerjék. Dr. Révész Johanna, a településen 1986. július elseje óta tartó, több évtizedes háziorvosi munkája elismeréseként vehette át a „Somoskőújfalu díszpolgára” címet. Pócs Ernőné pedig 1958 és 1975 között végzett néptánc oktató és szervező munkájáért „Somosért” kitüntető emlékérmet kapott. Részletek cikkünkben.

Palotáson is megszentelték az ünnepi kenyeret

A településen is ünnepséget tartottak augusztus 20. alkalmából. Tovább a tudósításunkra...

Csach Gábor: csoda a magyarság mai ünnepe

Városi ünnepi megemlékezést tartottak a Vármegyeházán a történelmi egyházak részvételével. Tovább a tudósításunkra...

Szentmisével kezdődött a megemlékezés Rétságon

A városi eseménysorozat a katolikus templomban kezdődött délelőtt, ahol a szentmise keretében Mezőfi Zoltán polgármester mondott köszöntő beszédet. Tovább tudósításunkra...

„Egyszerre sóhajtunk büszke magyarságot!” – mondta Salgótarján alpolgármestere

Salgótarjánban idén a Szent István napi ünnepség eltért a megszokottaktól, ugyanis a járványügyi intézkedéseket betartva a belvárosban elmaradtak a nagy tömegeket vonzó, egész napot felölelő programok és koncertek. A Szent István téri szobornál azonban az önkormányzat méltóan emlékezett meg államalapító királyunkról, s hazánk születésnapjáról. Tovább tudósításunkra...

Így ünnepelték Szent István napját Szécsényben

Az államlapítás 1020. évfordulója alkalmából szervezett ünnepség fél tízkor a Szent-István emlékmű koszorúzásával kezdődött. Ahol a himnuszt követően a helyi intézmények, valamint a politikai és társadalmi szervezetek képviselői tiszteletük jeléül, a megemlékezés virágait helyezték el. Tovább tudósításunkra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában