önkéntesek

2020.08.02. 11:20

A vírushelyzetben is helytálltak a nógrádi polgárőrök

Megszokott önkéntes tevékenységük mellett különleges feladatokkal szembesültek az esztendő első felében megyénk polgárőrei. A vírushelyzetben alaposan megnövekedett a szolgálataik száma.

Hegedűs Henrik

Karancslapujtő. Polgárőrség, Majer Ferenc, Tóth Zoltán, Tar Béla (Karancslapujtői Polgárőr Egyesület Elnöke), Csorvási Sándor

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

– Ez az év még úgy kezdődött, mint az előző, nyugodtan terveztünk – vágott egyből mondanivalójába Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének nemrégiben újjáválasztott elnöke. – Aztán eljött a tavasz és minden elképzelésünk felborult. A koronavírus megjelenésével, és a korlátozási intézkedések bevezetésével a fő tevékenységünk átalakult karitatív szolgálattá. A hatvanöt év alatti munkatársaink fokozottabban figyeltek az idősekre, az egyedül élőkre, a településeken bekapcsolódtak az élelmiszer-, az étel- és a gyógyszerszállításba – mondta az elnök.

A rendőrséggel közösen ellenőrizték a karanténba rendelt személyeket, a közterületi feladatellátás mértéke több ezer órára emelkedett. Az elnökség nagyon büszke az állomány minden egyes tagjára, hiszen rendkívüli helyzetben talpraesetten helytálltak, kitartóan megbirkóztak a többletterheléssel, és mindenfajta unszolás, ösztökélés nélkül elkötelezetten vállalták, amiket rájuk bíztak.

Majer Ferenc (balra) és Tar Béla, a Karancslapujtő Polgárőr Egyesület elnöke egy helyi lakossal beszélget
Fotó: H. M. / NMH

A megyei elnök hozzátette, a Belügyminisztérium folyamatosan biztosította a polgárőrök számára a szükséges védőfelszereléseket, arcmaszkokat, gumikesztyűket, kézfertőtlenítőket, illetve támogatást adtak a megnövekedett üzemanyagköltségekre.

Vass Miklós beszámolt még arról, hogy a közelmúltban megállapodást kötöttek a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezredével (azaz a tartalékos katonákkal), illetve megerősítették az együttműködést a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége Nógrád megyei tagozatával, hiszen továbbra is fontos cél, hogy szélesítsék a kapcsolatrendszerüket.

A lakosság elismeri a polgárőrök munkáját
Fotó: H. M. / NMH

– Az elkövetkező időszak tervei között szerepel, hogy bepótoljuk mindazokat a házon belüli szakmai képzéseket, amelyek a járványhelyzet miatt korábban elmaradtak, és még szeretnénk megtartani a fiataloknak szánt pályaorientációs táborainkat, amiben együttműködő partnerünk a megyei rendőr-főkapitányság mellett a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás. A hagyományos, nyár végi megyei polgárőrnapot augusztus 22-én, Magyarnándorban rendezzük. A Belügyminisztérium támogatásának jóvoltából pedig még 2020-ban elektronikus kerékpárokat vásárolhatunk, ami azért is rendkívül hasznos, mert még emberközelibbé teszi a polgárőrök jelenlétét a kisebb településeken – fejtette ki az elnök.

Tar Béla (Karancslapujtői Polgárőr Egyesület Elnöke), Tóth Zoltán, Majer Ferenc, Csorvási Sándor (balról jobbra)
Fotó: H. M. / NMH

Vass Miklós értékelésének végén elmondta, országos szinten is elsők között tartják számon eredményességben, hozzáállásban, szervezettségben és a lakosság elismertsége tekintetében a Nógrád megyei polgárőröket, amit a kö­zelmúlt sok-sok díja és kitüntetése bizonyít.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában