munkabaleset

2020.07.14. 07:00

Sokszor a munkaadó miatt sérül a dolgozó Nógrád megyében is

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint évről évre nő hazánkban a munkahelyi balesetek száma: tavaly több mint 24 ezer, míg 2018-ban mintegy 23 ezer 800 munkabalesetet regisztráltak Magyarországon. Ebből Nógrád megyében az elmúlt esztendőben 468 munkavállalót ért baleset.

Palchuber Kinga

Az építőipar a munkahelyi balesetek egyik leggyakoribb terepe. A legutóbbi nógrádi eset is ott történt

Forrás: NMH

Fotó: FOLDI D. ATTILA

Munkabalesetről beszélhetünk akkor, ha a munkavállalót a szervezett munkavégzés során, vagy azzal összefüggésben éri baj – annak helyétől, időpontjától és a munkavállaló közrehatásának mértékétől függetlenül.

Véghné Kaszás Ildikó, a Nógrád Megyei Kormányhivatal munkaügyi és munkavédelmi osztályvezetője azon kérdésünkre, hogy általában miért történik a legtöbb munkahelyi baleset Nógrád megyében, elmondta: a legjellemzőbb, hogy a munkáltatók nem számolnak a munka során jelentkező – a tevékenységből és a munkakörnyezetből származó – adott esetben jelentős egészségkárosító veszélyekkel és kockázatokkal.

Hozzátette: a Nógrád megyei munkavédelmi hatóság tavalyi ellenőrző tevékenységének eredményeként 455 döntés született munkavédelmi előírások megszegését érintő ügyekben, 436 munkáltató vizsgálatából. A döntések közül az azonnali intézkedést foganatosító végzés és a hiányosság megszüntetésre kötelező határozatok száma volt a meghatározó: előbbiből 179-et, utóbbiból 276-ot regisztráltak.

– Tavaly 468 munkabaleset történt a megyében, amely az előző év számaival közel azonosan alakult. A legmagasabb esetszám a feldolgozóiparhoz kapcsolódik – ismertette Véghné Kaszás Ildikó.

Az elmúlt évben egy munkavállaló sem szenvedett halálos balesetet, míg idén egy halálos kimenetelű munkahelyi baleset történt Nógrád megyében. A szerencsétlenség június 26-án, pénteken történt Bátonyterenye belterületén egy negyven év körüli férfivel, akire – csatornázási munkálatok során – egy négy-öt méter mély gödörben ráomlott a föld. A kiérkező mentők már nem tudtak segíteni a férfin, aki a helyszínen életét vesztette.

– A mentőkön és a rendőrökön kívül a helyszínre riasztották a bátonyterenyei, a salgótarjáni és az egri katasztrófavédelmi őrs hivatásos tűzoltóit, valamint a Katasztrófavédelmi Műveleti Szolgálat munkatársait és az Észak-Mátra Speciális Mentő és Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkénteseit. A szakemberek segítették a mentősök munkáját, ők emelték ki az áldozatot a gödörből – mondta Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője.

Nemrég balesetet jelentettek Szécsényből is, amikor is a Sport és a Dózsa György út sarkán zajlott építkezési munkálat során egy öt-hat méter magas építőipari állvány a rajta dolgozó munkásokkal együtt dőlt össze.

– Kollégáink kiemelték a sérültet az állvány alól, majd visszabontották a gyalogosforgalmat is veszélyeztető szerkezetet – tette hozzá Molnár Adrienn. A baleset következtében két férfi súlyos sérüléseket szenvedett.

Véghné Kaszás Ildikó a balesetet szenvedett munkavállalót érintő jogokkal kapcsolatban kifejtette: a dolgozó baleseti táppénzre akkor jogosult, ha az üzemi baleset vagy foglalkozási megbetegedés tényét az arra jogosult szerv egy határozattal is megállapította. Az üzemi balesetnek és a keresőképtelenségnek ok-okozati összefüggésben kell állniuk egymással.

Figyelmen kívül hagyják a szabályt

A legtöbb munkahelyi baleset a hanyagságból, a nem megfelelő eszközhasználatból és a védelmi intézkedések figyelmen kívül hagyásából ered. A munkáltatónak felelőssége gondoskodni arról, hogy a munkavégzést – különösen a fizikai jellegűt – munkavédelmi és tűzvédelmi tájékoztatás előzze meg. Az alkalmazottak így megismerik a munkájuk során elvárható szabályokat és a szigorúan betartandó előírásokat. A munkahelyi balesetben megsérült, megrokkant vagy meghalt dolgozókra évek óta április 28-án emlékeznek meg Magyarországon. A tiszteletadás célja, hogy felhívja a nyilvánosság és a dolgozók figyelmét a munkabiztonság, a munkahelyi balesetek megelőzésének fontosságára. Salgótarjánban is található emlékhely az áldozatok tiszteletére, amely azt üzeni: harcolni kell az élők biztonságáért.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában