utazás

2020.07.04. 11:20

Összegyűjtöttük hol, milyen feltételekkel vakációzhattok külföldön

Elkezdődött a nyári szünet, végre megérkezett a meleg is. Hova menjen nyaralni a család?

K. T.

Palma de Mallorca, 2020. június 16. A Baleár-szigeteki Palma de Mallorcán nyaralnak az elsõ német vendégek 2020. június 15-én. Az elmúlt egy hétben senki sem hunyt el a koronavírus okozta fertõzés következtében Spanyolország hat tartományában, köztük a Baleár-szigeteken, Kantábriában és Murciában, valamint a két észak-afrikai exklávéban, Ceutában és Melillában. A spanyol kormány egyfajta tesztcsoportnak tekinti az elsõ német turistákat az ország június 21-i teljes újranyitása elõtt. MTI/AP/Joan Mateu

Fotó: MTI/AP/Joan Mateu

Sokan nem merik megkockáztatni, hogy határon túlra utazzanak, és inkább a hazai lehetőségeket használják ki. Mire figyeljenek azok, akik úgy döntenek, hogy külföldre utaznak?

A konzuli szolgálat honlapján napra készen, folyamatosan követhető, melyik ország mikor nyit, milyen beutazási feltételekkel. Felhívják a figyelmet arra, hogy a külföldre utazás most sokkal nagyobb kockázattal járhat, mivel a vírus terjedése előre nem meghatározható, országról-országra, óráról-órára változhat. Módosulhatnak a közlekedési lehetőségek is, melyek kiszámíthatatlan helyzeteket okozhatnak egy előre megtervezett utazás során. Ügyelni kell a higiéniai szabályok betartására, mely országonként eltérő lehet.

A konzuli szolgálat javasolja, hogy a külföldre történő kiutazás előtt regisztráljanak a Külgazdasági és Külügyminisztérium oldalán, egy esetlegesen felmerülő konzuli segítségnyújtás megkönnyítése érdekében. Továbbá figyelmeztet arra is, hogy a külföldre utazás egyéni felelősség, minden utazó saját maga felelős személyi biztonságáról gondoskodni külföldi tartózkodása idején. Egyes területeken, ahol korábban már enyhítettek a korlátozásokon, néhány napja újra szigorító intézkedéseket vezettek be. Ilyen például Dubaj is.

Dubajban közelmúltban újra visszahozták a szigorító intézkedések egy részét
Fotó: pixabay.com

Az Európai Unión belül megkötések nélkül utazhatunk a magyarok által kedvelt Görögországba, Horvátországba, Ausztriába, Csehországba, Szlovákiába és Olaszországba is.

Horvátország

A magyarok által leginkább közkedvelt üdülőhely Horvátország. Május 28-tól az Európai Unió meghatározott tagállamai, köztük Magyarország állampolgárainak sem kell beutazáskor már külön igazolni utazási céljukat, azonban továbbra is be kell tartani a horvát járványügyi előírásokat. Korábban úti célt, telefonszámot és email címet kértek a határon a beutazóktól, akik ezt elektronikusan egy honlapon keresztül is megtehették, így nekik nem kellett pluszban várakozni a határátkelőknél.

Horvátország, Abbázia
Fotó: MTI/EPA/Antonio Bat

Olaszország

A vírus által talán legsúlyosabban érintett ország hamar nyitott. Június 3-tól a korlátozások nélkül lehet Olaszországon belül közlekedni. Magyar állampolgár korlátozás és karanténkötelezettség nélkül beutazhat Olaszországba, azonban a testhőmérsékletét bármikor ellenőrizhetik az olasz hatóságok. A Pugliába utazóknak a régióba belépés előtt egy adatlapot kell kitölteniük. A Szicília szigetére utazóknak mobil alkalmazással kell regisztrálniuk magukat. Szardínia szigetére tartóknak, illetve a kompra szállás előtt szintén egy adatlapot kell kitölteni.

Olaszország, Velence
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Görögország

A Görögországba utazók számára július 1-től augusztus 31-ig, 48 órával a várható érkezés előtt egy nyomtatványt kell kitölteniük. A kitöltés után az utas kap egy QR kódot, amelyet érkezéskor be kell mutatnia a határellenőrzést végző hatóságoknak. A QR kódot az utas a mobiltelefonja segítségével, vagy kinyomtatott formában mutathatja be. A megadott információk alapján a rendszer kockázatelemzést végez, amely alapján kiválasztják azokat az utasokat, akiket letesztelnek. A tesztelésre kiválasztott utasoknak az általuk foglalt szálláson 1 napra karanténba kell vonulniuk a teszt eredményének megérkezéséig. A repülőgéppel érkezőknek minimum 48 órával az utazás megkezdése előtt ki kell tölteni a nyomtatványt. A szárazföldi, vagy tengeri úton érkezőknek minimum 48 órával, de maximum 72 órával az országba érkezés előtt kell kitölteni a nyomtatványt.

A magyarok csak szúrópróba szerű ellenőrzésre számíthatnak, karantén intézkedésre csak pozitív eredmény esetén kerül sor. Július 1-től valamennyi görög repülőtér fogadhat nemzetközi járatokat. Az utasokat szúrópróbaszerűen fogják szűrni. A közúton Görögországba érkező magyar turisták számára fontos észak-macedón-görög határ egyelőre zárva van. A tengeri utasok számára július elsején érnek véget a korlátozások, bár őket is szúrópróbaszerűen fogják tesztelni.

Görögország, Oia
Fotó: MTI

Egyiptom

A magyarok által nagy népszerűségnek örvendő Egyiptomban július 1-től megindult a légi személyforgalom, az ország repülőterei fogadnak és indítanak nemzetközi kereskedelmi repülőjáratokat. Tekintettel a rendkívüli helyzetre, a vízumok, tartózkodási engedélyek lejárta nem vezet jogkövetkezményekhez. Július 3-ra tervezik az első közvetlen járatot Kairó és Budapest között, amelyet az első két hétben 1, a harmadik héttől heti 2 járat követ. Részleges kijárási tilalom van hatályban éjféltől reggel 4 óráig. A jelzett időszakban leáll a tömegközlekedés, és magángépjárművel, illetve gyalogosan sem lehet közterületre lépni. Május 30. óta kötelező a szájmaszk viselése minden nyilvános helyen és tömegközlekedés során.

Egyiptom, Gíza
Fotó: MTI/EPA

Tunézia

Tunézia június 27-i hatállyal megnyitotta a légi és tengeri határait. Július 02-i hatállyal Magyarország zöld kategóriába került, így magyar állampolgárok korlátozás ( PCR teszt, karantén) nélkül utazhatnak be Tunéziába. Ugyanakkor az országkockázati besorolásokat a tunéziai járványügyi hatóságok minden hét közepén felülvizsgálják, emiatt kérjük, hogy rendszeresen kísérjék figyelemmel a tunéziai helyzetet.

Tunézia, Szidi Bu Szaid
Fotó: MTI/EPA/Mohamed Meszara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában