drágaság

2020.07.05. 15:20

Nehéz helyzetbe kerültek a nógrádi pálinkafőzdék a zimankós tavasz miatt

A pálinkafőzdék szempontjából ugyan csak ősszel indul be a szezon, de az már most látható, hogy a tavaszi fagykárok miatt megyénk egyes területein nem kell a szüreteléssel bajlódni egy-egy gyümölcsfajta esetében. Az elmúlt évekhez képest a cefrébe való ára kétszer, sőt, akár háromszor is drágább lesz idén.

Gulyás Edina

Forrás: MW

– Ugyan még csak az elején vagyunk a pálinkafőzés időszakának, már elmondhatjuk: azok a gyümölcsök, amik eddig beértek, nagyon drágák. Ez természetesen hatással van a főzésre is – fogalmazott Balázs Attila, a pásztói pálinkafőzde főzőmestere, aki arról is beszámolt: – A termékek előállítását tovább drágítja, hogy nagyon magas adótétel terheli azt.

Mint mondta, mindezek miatt idén nem vásárolnak gyümölcsöt, az előző évekből megmaradt készleteket fogják értékesíteni. A szakember arról is tájékoztatott: annak ellenére, hogy a hírek jó epertermésről szólnak, a tavalyi 250 forint helyett idén 1000 forintért lehet abból cefrének valót venni. Ám a szilva, a körte, a cseresznye, a meggy és a sárgabarack is kétszer-háromszor drágább, mint egy évvel korábban.

– A kereskedelmi főzdéknek nagy érvágást jelentett, hogy a járvány miatt bezártak a vendéglátóhelyek és a rendezvények is elmaradtak – hangsúlyozta Balázs Attila, hozzátéve: – Egy üstöt formázó büfékocsival készültünk az esküvői szezonra, azonban még idén nem használtuk azt. Így jelentős forgalomkieséssel számolunk, amit csak tetéznek a magas gyümölcsárak.

A pásztói pálinkafőzdében az előző évekből megmaradt készletet fogják értékesíteni
Fotó: L.B. / NMH

A mátraszelei szeszfőzdében a holtszezont kihasználva jelenleg felújításokat végeznek, így nem készítik a nedűt. A munkálatok augusztusra befejeződnek, és akkortól jó forgalomra számítanak.

– Földieper sok van a környéken, ebből nagyon finom pálinka készíthető, de a cseresznye, a meggy és a körtefák is jó termést ígérnek – közölte Csampa György, az üzem vezetője, hozzátéve: – Egyedül a szilva sínylette meg a tavaszi fagyokat; amikor rügyeztek a fák, akkor esett 0 Celsius-fok alá a hőmérő higanyszála. Ugyanakkor az utóbbi hetek esős időjárása sem kedvező, a napsütés hiánya miatt ugyanis kevesebb lehet a gyümölcsök cukortartalma, ami a pálinka mennyiségét negatívan befolyásolja.

A szuhai szeszfőzdében bíznak a jó szezonban. Tóth Zoltán tulajdonos arról számolt be, hogy a környező gyümölcsösökben a kajszibarackot semmisítette meg a fagyos időjárás, ebből biztosan nem készül az idén nedű. Almából, szilvából, körtéből és fekete ribizliből azonban bő termés várható, és igaz, hogy eddig nem volt sok napsütés, de az elkövetkező hetekben ez még változhat.

– A koronavírus-járvány miatt kimerültek az otthoni pálinkakészletek, hiszen sokan kívül-belül ezzel fertőtlenítettek – fogalmazott viccesen Tóth Zoltán, hozzátéve: – Arra számítunk, hogy ősszel sokan főzetnek majd, a megfogyatkozott mennyiséget ugyanis pótolni kell.

Mint mondta, nem kedvez a megye bérfőzdéinek, hogy a kevesebb adóval sújtott házi főzőberendezések nem csak saját fogyasztásra dolgoznak. Tudomása szerint utóbbiak 600–1000 forintos literenkénti áron főznek feketén, szemben a hivatalos üzemekben kiszabott 1200–1500 forinttal. Az így előállított termék minősége nagyrészt elmarad a kívánttól. Tehát amellett, hogy nehéz helyzetbe hozzák a bérfőzdéket, tevékenységükkel rontják a házi pálinka megítélését is.

Kivágják a fát, kiteszik a lakatot

– A kozárdi gyümölcsösben 60 hektáron telepítettünk almafát, ez hektáronként 3000 fát jelent – közölte Dr. Hajas Pál mezőgazdasági szakember, a gyümölcsöskert tulajdonosa: – Sajnos a kedvezőtlen tavaszi időjárás miatt elfagytak a rügyek, így idén nem lesz jelentős a termés. Ugyanez igaz a környéken a körtére is – tette hozzá.

A szakember arról is beszámolt, hogy biogyümölcsöket termesztenek, amiket helyben dolgoztak fel lekvárnak, és pálinkát is főztek azokból. Azonban nagyon sokat ellopnak a kertekből, ezért három éve a 13 hektárnyi kajszibarack ültetvényüket már kivágták. Ezenkívül a munkaerőhiány is jelentős probléma. Mindezek miatt a tevékenységet be kell szüntetniük, a gyümölcsfák kivágását, a pálinkafőzde bezárását tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában