beruházás

2020.07.09. 18:07

Milliókat költöttek két létesítményre Nógrádkövesden

A község önkormányzata korábban sikeres pályázatot nyújtott be a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése című felhívására.

Lászlók Judit

Gyurek László polgármester az új napelemeket mutatja az orvosi rendelő tetején

Fotó: NMH

A közel 46 millió forintos beruházásnak köszönhetően a Nógrádkövesdi Csicsergő Óvoda és a helyi orvosi rendelő válhatott korszerűbbé és energiahatékonyabbá. A felújított létesítményeket a lakosok már használatba is vették.

– A projekt folyamán a befejezési határidő hosszabbítására volt szükség. Egyrészt az építőipari árak emelkedése miatt közbeszerzést kellett lefolytatni a kivitelező kiválasztására, másrészt az önkormányzat többlettámogatási igénnyel fordult az Irányító Hatósághoz a megnövekedett költségek miatt – mondta Gyurek László. A község polgármestere hozzátette: – Az önkormányzat 4,5 millió forint plusztámogatást kapott a benyújtott költségnövekedési igényére, valamint 7,7 millió forinttal járult hozzá a beruházáshoz. Így 45,9 millió forintból újítottuk fel az intézményeket.

Gyurek László polgármester az új napelemeket mutatja az orvosi rendelő tetején
Fotó: NMH

Az óvoda és az orvosi rendelő energetikai költsége jelentős terheket rótt az önkormányzatra, hiszen ezek az épületek már elavult, rossz állapotban voltak. Ezért a pályázat fő célkitűzése az energiamegtakarítás volt.

A fejlesztés során megvalósult az érintett ingatlanok külső homlokzatának hőszigetelése, akadálymentesítése, fűtés- és világításkorszerűsítése, valamint napelemes rendszert is telepítettek a létesítményekre.

Gyurek László polgármester elmondása szerint a tender által a megújuló energiaforrások fokozottabb használata érvényesül, ezáltal a működési költségek csökkentek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában