átadó

2020.07.16. 20:01

Megnyitotta kapuit az új benczúrfalvai rajziskola

Ünnepélyesen is átadták a Benczúr Gyula Rajziskolát Benczúrfalván, a festőművész halálának századik évfordulóján. A Pro Arte et Natura Alapítvány (PAN) az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával építette fel az intézményt, ahol művészeti oktatás és a tehetséggondozás mellett alkotóház is működik majd.

Lászlók Judit

Dr. Varga Lajos váci segédpüspök szentelte fel Benczúrfalván az új intézményt

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Benczúr Gyula a 19. század kiemelkedő festője, utolsó éveit Dolányban töltötte, amelyet halála után Benczúrfalvának neveztek át tiszteletére. Emlékének őrzését, méltó ápolását vállalta a PAN. A festőművész volt az első hazai mesteriskola igazgatója, halálának századik évfordulóján a nevét viselő intézmény megnyitásával emlékeztek rá.

A Benczúr rajziskola átadóünnepségén dr. Lipthay Erzsébet, a PAN egyik alapító tagja emlékezett a kezdetekre.

– Az alapítványt 1994-ben hoztuk létre, fő célja volt, hogy azokkal a nemzeti értékekkel foglalkozzon, amelyeket korábban ideológiai okokból feledtetni akartak – mondta dr. Lipthay Erzsébet. – Ide tartozott Benczúr Gyula hagyatéka is. Az iskola létrehozásával a szellemi törekvések testet is öltöttek.

Istvánfi Balázs dudaművész szórakoztatta az avatóünnepségre összegyűlt közönséget
Fotó: Torjay Attila / NMH

Hangsúlyozta, hogy az intézmény gondolata már 26 évvel ezelőtt felmerült. Bár neves szervezetek a támogatásukról biztosították őket, mégis ennyi év kellett, mire megvalósult. Beszédében kiemelte Balla Mihály országgyűlési képviselő közbenjárását is, aki segített a projekt létrejöttében.

Ezután felolvasta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes levelét, aki kötelezettségei miatt nem tudott részt venni az eseményen. Ebben főként Benczúr Gyulát és munkásságát méltatta a politikus.

Ezt követően báró Lipthay Antal, a PAN társalapítója elmondta, hogy nagy öröm számára ez a mai nap, hiszen egy folyamat lezárul, azonban egy új fejezet is nyílik a falu életében. Először megemlékezett a festőművészről, kiemelve, hogy minden egyes műve erősíti a magyar szellemet.

Dr Vejkey Imre (balra) báró Lipthay Antal társaságában
Fotó: Torjay Attila / NMH

Beszélt az iskola átadásáig vezető útról is.

– A Benczúr Gyula Rajziskola megvalósulása, nem csak a mi kezdeményezésünk felkarolását jelenti. Az a támogatás, amelyet a PAN kapott, komoly felelősséget jelent, kötelezi az alapítványt arra, hogy keresse a tehetséges gyermekeket, fejlessze a képességeiket, érzékeltesse velük, hogy a benczúri művekbe ágyazva mély hazaszeretet található – mondta.

Kiemelte, hogy a helyi Benczúr-kastély is felújításra vár. Miután ez megtörtént, turisztikai attrakciókkal várják majd a látogatókat, állandó kiállítás is lesz a festőművész életéről és alkotásaiból.

Köszöntőt mondott Ferencz Zoltán, a PAN kuratóriumának elnöke is, aki felolvasta Kásler Miklós miniszter üdvözlő sorait. Köszöntőt mondott Bablena Ferenc, a Nógrád Megyei Önkormányzat Közgyűlésének alelnöke, dr. Vejkey Imre, a Parlament Igazságügy Bizottságának elnöke, Balla Mihály országgyűlési képviselő is.

Dr. Varga Lajos váci segédpüspök szentelte fel Benczúrfalván az új intézményt
Fotó: Torjay Attila/NMH

Dr. Varga Lajos, a Váci egyházmegye segédpüspöke is szólt a művészről, majd felszentelte az iskolát.

Ezt követően átvágták a nemzeti színű szalagot, és a vendégek megtekinthették az intézményt. A megnyitón többen tiszteletüket tették a civil, a művészeti és a politikai szférából, köztük Ürmössy György, Benczúr Gyula dédunokája is. Az ünnepség délután háromkor Benczúr Gyula sírjának megkoszorúzásával ért véget.

Egész évben zajlik az oktatás, híd épül a matematika és a művészet közé

A PAN már 20 éve tart alkotótáborokat, öt éve pedig gyermek rajztábort is szervez. Az iskola létrejöttével egész évben tematikus tanfolyamokat tarthatnak. Az iskola csütörtöktől hivatalosan is elkezdte működését, fenntartva misszióját a művészetért és a nemzetért.

Dr. Lipthay Erzsébet portálunknak elmondta: a megnyitón megjelent művészek közül többen már a rajziskolában maradnak. Az intézményt egy régi, tájjellegű, helyi védettséget élvező parasztház helyreállításával hozták létre, egy új, modern részt is csatlakoztattak hozzá.

Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem egykori rektora is közreműködik az intézmény programjainak, szervezetének összeállításában. Elmondta: szeretnének fiatal és idősebb tehetségeket idevonzani.

Egy nemzetközi társulat, a Bridges Mozgalom segít majd abban, hogy elinduljanak egy különleges úton, és hidat építsenek a matematika és a művészet között. Az iskola legnagyobb elkötelezettsége Benczúr Gyula művészetének megőrzése, továbbvitele, de azt is remélik, hogy a jövőben a tánc és a zene is helyet kap itt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában