hungarikum

2020.07.31. 19:45

Hatvanéves családi örökség rejlik a salgótarjáni szikvízüzem szódavízében

A meleg nyári napokon nincs is jobb egy hideg, szénsavas szörpnél vagy fröccsnél. Több mint hatvanéves múltra tekint vissza az a salgótarjáni szikvízüzem, ahol Barna László és családja máig elhivatottan állítja elő e frissítők alapjául szolgáló hungarikumot, a szódavizet.

Palchuber Kinga

Salgótarján, Buborék Boys szikvízüzem

Forrás: NMH

Fotó: H. M.

A szikvíz története mintegy kétszáz éves múltra tekint vissza: hazánkban 1826-ban Jedlik Ányos készített először szénsavas szódavizet, majd az első gyártóüzemet is ő alapította. A legtöbb magyar család máig előszeretettel fogyasztja a buborékos frissítőt, amely 2013-ban bekerült a Magyar Értéktárba. E hagyományos szódagyártásra alapozva Salgótarjánban már 1958 óta működik szikvízüzem, ahol a termékek gyártása időről időre egyre korszerűbbé vált, ez azonban mit sem változtatott a buborékokban rejlő családi tradíciókon.

Barna László tulajdonos saját üzemében látta vendégül a Nool.hu-t, s bepillantást engedett a szikvízkészítés rejtelmeibe.

– Több mint hatvan évvel ezelőtt még a feleségem nagypapája kezdett el szódagyártással foglalkozni. Ők Ózdról költöztek a nógrádi megyeszékhelyre. A salgótarjáni portán építettek egy kisebb üzemet, majd a vállalkozást az apósom vitte tovább. Én 1990-ben csatlakoztam a bizniszhez, a feleségemmel láttunk fantáziát a folytatásban… – kezdett bele a történetbe Barna László.

Hozzátette: több mint tíz éve már kft.-ként működnek, míg 2013-ban egy hatvan négyzetméteres, modern üzem kiépítésével korszerűsítették a „buborékos” vállalkozást. Hatvan év alatt – az üzem felszereltsége mellett – a palackok kinézete is több változáson ment át, a régi hagyományos üvegeket felváltották a műanyagból készült szabványdarabok. Az évtizedek alatt állandó vevőkör alakult ki, s a városon kívül is elterjedt a salgótarjáni szikvízkészítés híre. Megyeszerte egyre többen rákaptak a szódavíz frissítő ízére és a buborékok erejére.

A töltéshez használt vizet az üzemben speciálisan tisztítják, minőségét folyamatosan ellenőrzik. – A termékek a régi családi hagyományokat megőrizve, a legkorszerűbb technológiával ötvözve készülnek minőségbiztosítási rendszer alkalmazásával. A szikvizet 25 literes szikvízballonban és 1,5 literes szifonfejes palackokban forgalmazzuk. Utóbbi göngyöleg jogvédett betétdíjas termék, amely visszaváltható és környezetbarát. Emellett hideg- és melegvíz-adagoló berendezések a hozzájuk tartozó 19 literes ballonnal és a benne kezelt szénsavmentes ivóvízzel együtt is rendelhetők – mutatott rá a tulajdonos, aki heti rendszerességgel meghatározott napokon kiszállítást is vállal.

– Fontosnak tartjuk, hogy az emberek helyben a nógrádi termékeket részesítsék előnyben, s ezzel támogassák a megyében élő és dolgozó vállalkozókat. Mi magunk is igyekszünk nógrádi termékeket vásárolni, hogy ezzel segítsük egymást. Örülnénk, ha a helyi értékeket sikerülne megőrizni a jövőben – emelte ki Barna László.

A családi vállalkozás célja, hogy továbbra is éltesse a buborékokba zárt családi hagyományt.

Rendkívüli tisztasága miatt előnyös az egészségre a szódavíz fogyasztása

A tapasztalatok azt mutatják, hogy nyáron megemelkedik a kereslet a szódavíz iránt, ilyenkor a szörpök és a fröccsök kedvelt hozzávalójaként ugyanis rendszeresen viszik a vásárlók a teli palackokat.

– Az elkészült ivóvíz kellemes és friss ízű, tisztasága sokszorosa a hálózati ivóvíznek. A termék nem tartalmaz vegyszermaradványokat és hozzáadott ásványi anyagokat, így nem is terheli feleslegesen a szervezet kiválasztórendszerét – hangsúlyozta a tulajdonos, hozzátéve: – Emellett nagy előnye a szódavíznek, hogy az autoszifon nem engedi elveszni a buborékokat, így a szikvíznek napokon át megmarad a kellemes, szénsavas hatása.

Barna László szerint nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt mennyire ajánlott a minőségi, tiszta víz rendszeres fogyasztása. Mint mondta: már a reggelt célszerű vízivással indítani, ugyanis – a helyes táplálkozással és a mozgással kiegészítve – nagyban hozzájárulhat a betegségek elkerüléséhez, az egészség megőrzéséhez.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában