Három hónap után ismét megölelhetik szeretteiket a nógrádi idősotthonok lakói

A koronavírus-járvány miatti, közel három hónapig tartó látogatási és kijárási tilalmat június harmadikán részlegesen, majd huszadikán teljesen feloldotta az országos tiszti főorvos a szociális intézményekben. Így szűkebb hazánkban is lehetőség van az idősotthonokban arra, hogy szeretteinket meglátogassuk. Továbbra is szigorú szabályok szolgálják azonban a lakók védelmét.

Gulyás Edina

20200604 Újkígyós A szabályok betartásával a megyei idősotthonok is látogathatók. A képek az újkígyósi Ezüstág Gondozási Központ Idősek Otthonában készültek. Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

Főleg mentálisan volt nehéz átvészelni azt a három hónapot az idősotthonokban élőknek, amíg a látogatási tilalom miatt csak telefonon, esetleg videóhívásokkal tarthatták a kapcsolatot szeretteikkel. A korlátozások feloldását követően azonban – bár még mindig csak szigorú szabályok betartása mellett – újra lehetővé vált a személyes találkozás is.

– Határtalan a lakóink öröme, hogy végre nem csak az okoseszközök kijelzőjén láthatják hozzátartozóikat. A korlátozások feloldása azonban nem jelenti azt, hogy minden visszatért a régi kerékvágásba. Továbbra is be kell tartani bizonyos előírásokat – fogalmazott Simon Ákosné.

Mint mondta, a látogatás csak előzetes bejelentkezés alapján lehetséges, a látogatóknak nyilatkozni kell egészségi állapotukról és hőmérséklet-ellenőrzésen is át kell esniük. A maszk használata továbbra is kötelező, ahogyan a kéz- illetve a lábbeli-fertőtlenítés is.

Simon Ákosné arra is kitért: jó idő esetén a teraszon, szabad téren szervezik a látogatást. Ágyhoz kötött ellátottakkal csak védőfelszerelésben – egyszer használatos köpenyben, lábzsákban és maszkban – lehet találkozni. Ebben az esetben csak egy személy, legfeljebb 15 percig tartózkodhat a szobában.

– A fenntartóval és a megyei tiszti főorvossal egyeztetve úgy döntöttünk, hogy a látogatási és kijárási tilalom országos feloldásával a balassagyarmati otthonban nem szüntetjük meg ezeket a korlátozásokat; egészen június második feléig fenntartottuk őket – közölte dr. Jóna András, a Szent Erzsébet Idősek Otthonának igazgatója.

Hozzátette: pár hete van arra lehetőség, hogy előzetes regisztráció alapján, maszkviselés és fertőtlenítés mellett látogatók tartózkodjanak az intézményben. Egy lakóhoz csak egy hozzátartozó érkezhet, és legfeljebb negyedórára találkozhatnak – ha jó az idő az udvaron, ellenkező esetben egy erre kijelölt, elszeparált helyiségben.

– Jól működik ez a rendszer, a hozzátartozók jelentős része elfogadóan áll a betartandó szabályokhoz. Arról még nem tudok nyilatkozni, hogy meddig tartjuk fenn ezeket a korlátozásokat – hangsúlyozta dr. Jóna András, hozzátéve: – Felelősséggel tartozunk gondozottjainkért, ezért döntöttünk a rendkívül óvatos nyitás mellett.

Az igazgató arról is tájékoztatott: a kijárási tilalmat továbbra sem oldották fel, a lakók nem hagyhatják el az intézményt, csak annak kertjében tartózkodhatnak. Ez némi nehézséget okoz a gondozottaknak, ezért a napokban döntenek arról, hogy ezen változtassanak-e és milyen módon.

Már új lakók is érkeztek hozzájuk

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által fenntartott Baglyaskő Idősek Otthonának mind a Petőfi úti, mind a Füleki úti épületében újra mindennap látogathatóak a gondozottak délelőtt 10-től 18 óráig.

A higiéniai szabályokat továbbra is be kell tartani, a kéz- és lábfertőtlenítés és a maszk viselése kötelező. Amennyiben az időjárás engedi, a szabad levegőn találkozhatnak az idősek hozzátartozóikkal. Fekvőbetegeket természetesen csak védőfelszerelésben lehet látogatni.

– Az elmúlt két hétben két új lakót is felvettünk – közölte Holecz Istvánné, az intézmény vezetője, aki arról is beszámolt: negyvennyolc órán belüli negatív koronavírusteszt kell annak, aki beköltözik az otthonba, majd tizennégy napra izolációs szobába kerül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában