Népviseletes felvonulás

2020.07.27. 07:00

A palóc vidék egyik legnagyobb ünnepére zarándokoltak sokan Gyarmatra

Vasárnap rendezték a Szent Anna-napi Palóc Búcsút, a palóc régió legnagyobb és leglátványosabb közösségi rendezvényét.

Sziládi Krisztina

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Az Ipoly-parti városban huszonöt éve rendszeresen megtartott rendezvény célja a palócok szeretett patrónája, Szent Anna kultuszának ápolása, a néphagyomány őrzése és az összetartozás érzésének erősítése.

A tradícióknak megfelelően most is délelőtt indult a búcsújáró népviseletes menet a Nagytemplomtól. A szemet gyönyörködtető felvonulás betekintést adott a különböző tájegységek ma már egyre ritkábban látható népviseletébe. A Palóc Ligetbe érkezve kezdetét vette az ünnepi szentmise, amelyet idén Marton Zsolt váci megyéspüspök és Turai János plébános celebráltak a szabadtéri színpadon.

A szertartás részeként a püspök atya kiszolgáltatta a bérmálás szentségét a bérmálási felkészítőn részt vett fiataloknak, és megáldotta a családokat, külön kiemelve a nagyszülőket, akik nagy segítséget nyújtanak a gyermeknevelésben. A szertartást követően a palóc falvak hagyományőrző műsora következett, ami közös énekléssel zárult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában