körkép

2020.06.24. 07:00

Nem kímélik a vandálok a nógrádi tereket, épületeket és szobrokat

Szűkebb hazánk egyes településein komoly gondokat és anyagi károkat okoznak a vandálok. De akad olyan város is, ahol nem jellemző a törés-zúzás.

Gulyás Edina

Az „alkotások” eltávolítása nagyon sokba kerül. A legtöbb megyei városban gondot okoznak a falakat festékszóróval összefirkáló graffitisek művészi hajlamai - Illusztrációs fotó

Forrás: NMH

Fotó: H.M.

– Sokkal szebb és rendezettebb lehetne a település, ha mindenki vigyázna a parkok, az épületek és a szobrok épségére, tisztaságára – fogalmazott Nagy-Majdon József, Bátonyterenye polgármestere, hozzátéve: – Ezáltal a helyiek komfortérzete is növekedhetne, kellemes környezetben élhetnénk.

Mint mondta, ezzel szemben azt tapasztalja, hogy vannak, akik nem vigyáznak a város értékeire. A közelmúltban elkészült 21-es számú főút mellett elhelyezett új lifteket folyamatosan takarítani kell, mert például a tükröket leköpködik. Emellett az aluljárót sokan illemhelynek használják.

Felborogatják a kukákat, összetörik a padokat

– Ezenkívül a legnagyobb problémát a szemetelés okozza. Városszerte és az azt körülölelő erdőkben újabb és újabb illegális hulladékhalmok bukkannak fel – hangsúlyozta Nagy-Majdon József, aki arra is kitért: – Ezek elszállítása jelentős munkát és komoly anyagi terhet jelent az önkormányzatnak.

Mint mondta, heti szinten jellemző, hogy felborogatják a kukákat, összetörik a padokat, eltapossák a virágokat. A műfüves pálya nem rendeltetetésszerű használata is folyton helyreállítást igényel, a kapuhálót többször kellett már pótolni. A vandálok az épületeket sem kímélik, a maconkai ravatalozót többször összefirkálták már, ahogyan a Furulyás lány szobráról is rendszeresen ellopták a furulyát.

Az „alkotások” eltávolítása nagyon sokba kerül. A legtöbb megyei városban gondot okoznak a falakat festékszóróval összefirkáló graffitisek művészi hajlamai – Illusztrációs fotó
Fotó: H.M. / NMH

– Az embereknek igényük van arra, hogy rendezett környezetben éljenek, de a megoldást csak az önkormányzattól várják – véli a polgármester, hozzátéve: – Gondolkodásbeli változásra lenne szükség. Arra, hogy mindenki tartson rendet az udvarában, de lásson azon túl is, és az utcán se dobja el a szemetet.

Az okozott kár eléri a tizenötmillió forintot

Salgótarjánban az idei év első hónapjaiban – a koronavírus-járvány miatti kijárási korlátozás miatt – nem voltak jelentős rongálások. Azonban ez általában nem így szokott lenni. Szatmáry Zsolt, a városüzemeltetési osztály vezetője arról számolt be: általában kétféle károkozással szoktak szembesülni. Az egyik a tárgyak tönkretétele, a másik azok eltulajdonítása, illetve az illegális hulladék lerakása.

– Az értelmetlen törés, zúzás „áldozatai” rendszerint a hulladéktárolók, a játszótéri elemek, és minden olyan utcai műtárgy, amely letörhető, elhajlítható – fogalmazott az osztályvezető, hozzátéve: – Kirívó esetek közé tartozik a szelektív konténerek felgyújtása, ami tavaly négyszer is előfordult.

A Tóstrandon a beülőket is megrongálták – Illusztrációs fotó
Fotó: L.B. / NMH

Mint mondta, az egyes pihenőövezetekben – a Dolinka pihenőparkban és a Tóstrand környékén – a kitelepített beülőket és az épített tűzrakó-helyeket is többször megrongálták. Egy-egy buszvárót, illetve az Országzászló emlékhely mellvédjét is összefirkálták már önjelölt „művészek”. A város területén található szökőkutakba dobált hulladékok sokszor a vízforgatórendszer meghibásodásával járnak, de a Fő téri csobogó esetében az is előfordult, hogy a fúvókákat hajlítgatták el.

– Az okozott kár jellegétől, nagyságától függően természetesen feljelentéssel élünk az illetékes rendőrkapitányság felé. Volt már példa sikeres felderítésre, de jelenleg is folyik nyomozás a tóstrandi „beülők” megrongálásának ügyében – tájékoztatott Szatmáry Zsolt, hozzátéve: – A város területén a károk nagyságrendileg, éves szinten elérik a 15 millió forintot!

Salgótarjánban a lakótelepek kifejezetten veszélyeztetettek – Illusztrációs fotó
Fotó: L.B. / NMH

Akad, ahol nem tesznek tönkre semmit

Pásztón és a közigazgatásilag ahhoz tartozó Hasznoson és Mátrakeresztesen nem jellemzőek a közterületi rongálások, tudatta lapunkkal Genyéné Batta Nikoletta, a városüzemeltetési osztály vezetője.

Szécsényben is hasonló a helyzet, ritkán fordulnak elő károkozással járó esetek.

– A Várkert mellett található játszótéren történt még az elmúlt nyáron, hogy a nem rendeltetésszerű használat miatt sérült a játszóeszköz – fogalmazott Dr. Pifka-Boda Zsuzsanna jegyző, hozzátéve:

– A térfigyelőkamera-rend­szernek köszönhetően hamar meglett a tettes, és azóta a helyreállítás is megtörtént. Ezenkívül karácsonyi időszakban a város adventi gyertyáját tették már tönkre.

Bulizó fiatalok hagynak nyomokat maguk után

Balassagyarmaton legfeljebb közlekedési balesetek miatt döntenek ki egy-egy kandelábert, vagy erős fiatalok forgatják el a közlekedési táblákat. Az utóbbi időben a koronavírus miatt szinte alig volt mozgás a városban, de addig sem találkoztak a helyiek kirívó esetekkel. Esetleg a kevésbé megvilágított játszótereken, parkokban hagyják ott a nyomukat üvegek és csikkek formájában a bulizó fiatalok. Egyedül az illegális szemétlerakás okoz problémát az önkormányzatnak. Ilyen esetben – ha a kidobott holmik között találnak olyat, ami a tettes kilétére utal – feljelentést tesznek és eljárás indul ellene. A hulladékkupacot igyekeznek mielőbb eltüntetni, mert ellenkező esetben a halom tovább szaporodik – mondta Zábrádi József csoportvezető.

Rétságon is csak alkalomszerűen fordulnak elő rongálások. Mezőfi Zoltán, a város polgármestere arról számolt be, hogy a buszfordulóban található váróhelységet tették tönkre legutóbb, így abban már sem a fűtés, sem a klíma nem működik.

Ezentúl az itt található nyilvános illemhelyet törik össze, csúfítják el, valamint az egyik játszótér kerítését rongálták meg néhány évvel ezelőtt, ami több százezer forintos kárt jelentett az önkormányzatnak.

Olykor még a kamerák sem tartják vissza az elkövetőket a pusztítástól

A vandálok nemcsak a nagyobb városokban, hanem a falvakban is szívesen törnek-zúznak. Dorogházán egyebek mellett a központban lévő buszmegállót tették tönkre.

– Az építmény falát teljesen szétrugdosták, így azt ki kell cserélnünk – tudatta Kővári Lászlóné, a település vezetője, hozzátéve: – Ezenkívül a község szépítésére kiültetett virágokat folyamatosan pótolni kell, mert kiszaggatják, ellopják azokat.

A közterületi játszóteret is azért szüntették meg, mert a játékokat tönkretették és a szemetelés is állandó problémát okozott. Rimócon a kiépített térfigyelőkamera-rendszer sem visszatartó erő. A településen is folyamatosan szembesülnek a rongálásokkal. Szabó Vilmos polgármester arról számolt be, hogy gyakran teszik tönkre a temető kerítését, a közlekedési táblákat összetörik, a középületeket összefirkálják. Emellett a betlehemet is minden karácsonykor megrongálják. Legutóbb elvágták a vezetékeket és elvitték a világítást. Az is előfordul, hogy a sírokról ellopják a vázákat és az örökmécseseket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában