enyhítés

2020.06.11. 07:00

Tanulóik érdekeit szem előtt tartva nyitottak ki a nógrádi iskolák

A koronavírus-járvány miatt meghozott korlátozó intézkedések enyhítésével az iskolák ha akarták, megnyithatták kapuikat a diákok előtt, konzultációra és egyéni felkészítésre. Megyénkben több intézmény élt is ezzel a lehetőséggel, kötelességüknek érzik ugyanis, hogy igény és szükség esetén segítsék a tanulóikat a felzárkózásban.

Veres Edina

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium is megnyitotta kapuit a diákok előtt

Forrás: NMH

Fotó: Torjay Attila

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma köznevelésért felelős államtitkára a közelmúltban jelentette be: az iskolák épületei újra használhatók oktatási céllal június 2-től.

– Ha az intézmény vagy a pedagógus szükségét látja, akkor kiscsoportos konzultációt vagy egyéni felkészítést tudnak szervezni az elmúlt hónapok tudásának megerősítéséért felzárkóztató jelleggel. A döntést az intézménynek kell meghoznia. Ennek a célja elsősorban a gyerekek érdekének biztosítsa – hangsúlyozta Maruzsa Zoltán.

Hozzátette: a kis csoport létszámát nem foglalták jogszabályba, arról a helyi adottságoknak megfelelően dönthetnek az iskolák. Emellett Maruzsa Zoltán arról is beszámolt, hogy június 26-ig minden iskolában meg kell szervezni az oda járó gyermekek felügyeletét.

A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium is megnyitotta kapuit a diákok előtt
Fotó: Torjay Attila / NMH

A Balassagyarmati Tankerületi Központ igazgatója, Nagyné Barna Orsolya a témával kapcsolatban kifejtette: a tantermen kívüli digitális munkarend az év végéig érvényben marad. Ugyanakkor június 2. és 15. között minden iskolában van lehetőség egyéni vagy kiscsoportos foglalkozás szervezésére, a szülők és a diákok igényeihez igazítva.

– Minden iskola köteles megszervezni a felügyeletet június 2-től 26-ig. Ekkor napközi, szakkör, illetve egyéb foglalkozások, úgymint sport-, egyéni vagy csoportos felzárkóztató, fejlesztő vagy éppen tehetségfejlesztő foglalkozás tarthatók – közölte Nagyné Barna Orsolya.

Megyénkben több intézmény is él az enyhítéssel, így például a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnázium. Dr. Fényes-Bók Szilvia, az iskola igazgatója portálunk érdeklődésére elmondta: kötelességüknek érzik, hogy kihasználják a kormány által kínált lehetőséget.

– A mi iskolánk egy gimnázium. Elsősorban a tehetséggondozás a szakterületünk, ezért is bírnak számunkra nagy jelentőséggel a felzárkóztató foglalkozások. Az Arany János Tehetséggondozó Programban is részt veszünk, illetve vannak olyan diákjaink, akiknek egy-egy tudományterületen nem megy zökkenőmentesen a tanulás. Őket szaktanári javaslat alapján értesítjük, és egy egyeztetett időpontban behívjuk az intézménybe. Nyilván mindeközben a diákoknak és a tanároknak továbbra is zajlik a digitális oktatás. Mindenkinek órája van, de ezenfelül szeretnénk még a tanulóinknak segíteni a felzárkózásban is – mondta dr. Fényes-Bók Szilvia.

A témával kapcsolatban a Salgótarjáni Szakképzési Centrum főigazgatója, Baranyi Zoltán kiemelte: ugyan komoly higiénés szabályoknak kellett megfelelni, de a legszigorúbb korlátozó intézkedések idején is nyitva tartottak a szakgimnáziumaik. Ennek értelmében a szakképzés nógrádi iskolái lehetőséget adtak a kiscsoportos foglalkozásokra is.

A főigazgató arra is kitért, hogy azoknak a pedagógusoknak, akiknek otthon nem volt megfelelő informatikai háttere a távoktatáshoz, az iskola felszereléseit és szaktantermeit bocsátották rendelkezésükre. Simon Tibor, a Salgótarjáni Tankerületi Központ igazgatója elmondta: amellett, hogy június 15-ig érvényben marad a tantermen kívüli digitális munkarend, a tanév hossza nem fog változni.

– A kiscsoportos konzultáció és egyéni felkészítés szervezéséről az intézmények dönthetnek, illetve akár tantárgyanként is szervezhetnek konzultációkat – tudatta. Simon Tibor továbbá hozzátette: az intézményeikben a szülői igények felmérése megkezdődött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában