pályázat

2020.06.12. 11:32

Önkéntes lánglovagok kaptak támogatást Nógrádban

Megyénk huszonnégy szervezete mintegy tizennyolcmillió forint értékű támogatást nyert az önkéntes tűzoltó-egyesületek támogatását célzó pályázaton.

Gerhát Karina

Védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át a nyertesek. Folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltószervezetek száma

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Idén ismét hétszázmillió forint támogatást oszthat szét a katasztrófavédelem a hazánkban működő önkéntes tűzoltó-egyesületek és mentőszervezetek között.

Molnár Adrienn, a Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltószervezetek száma. Országszerte már ötvenöt önkéntes tűzoltó-egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével. Tovább emelkedett a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodást kötő önkéntes egyesületek száma is.

– Megyénkben huszonöt önkéntes tűzoltószervezet működik, közülük idén huszonnégy nyújtott be pályázatot. A nógrádi egyesületek közel tizennyolcmillió forint értékű támogatást nyertek – tudta meg portálunk Molnár Adrienntől.

Kifejtette: megyénkben eszközök beszerzésére, szakmai tanfolyamokon való részvételre, pályaalkalmassági vizsgálatokra, egységes digitális rádiórendszerre, szertár felújításra, valamint védő- és technikai felszerelésekre pályáztak.

A bírálóbizottság támogatásra vonatkozó javaslatait az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta. A pályázók védő- és tűzoltótechnikai eszközöket vehetnek át.

– A pályázatnak köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára is lehetősége lesz az önkéntes lánglovagoknak. A sofőrök pedig megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére feljogosító pályaalkalmassági vizsgát tehetnek.

Megyénkben két egyesület jut kézi egységes digitális rádiórendszerhez – emelte ki Molnár Adrienn.

Töretlen akarat

Nógrád megyében az 1800-as évek végén alakult meg az első önkéntes tűzoltó-egyesület. A fejlődés azóta is töretlen. A lánglovagok egy emberként képesek dolgozni. Éppen ezért mindig egy családként, összetartozókként emlegetik őket. Szűkebb hazánkban 25 önkéntes tűzoltó-egyesület működik, amelynek tagjai fizetség nélkül, szabadidejükben vállalják feladataikat. Ezek közül a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2018. augusztus elseje óta a megye első és egyetlen önálló beavatkozásra jogosult tűzoltószervezete.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában