felvonulás

2020.06.28. 19:45

Lovas zarándokok lepték el a szentkúti kegyhelyet

Az előző évek hagyományaihoz hűen idén is Szent László lovagkirályunk ünnepéhez kapcsolódva tartották meg a lovasok zarándoklatát vasárnap Mátraverebély-Szentkúton. A szentmise végén a gazdák ünnepélyesen felvonultak állataikkal, akiket a szent uralkodó ereklyéjével is megáldottak.

Gerhát Karina

Szentkút. Mise, ló szentelés

Fotó: Hegedűs Márk

Hosszú évek óta mindig a Szent László ünnepéhez legközelebb eső vasárnap a lovas gazdák sport-, vagy haszonállataikkal együtt ellátogatnak nemzeti kegyhelyünkre. Teszik ezt azért, hogy a lovagkirályunk és a Jóisten áldását kérjék tevékenységükre. Idén sem volt ez másképp.

A kegyhelyre tartók már a Szentkúthoz vezető úton szemtanúi lehettek néhány lovaskocsis felvonulásának. Ez azonban csak egy kis ízelítő volt abból, amit a helyszínen láthattak a jelenlévők. Elől jöttek a huszárok, őket követték a lóhátasok, majd a lovaskocsisok, akadt olyan is, aki szamáron járult az Úr elé.

Szent László királyunkhoz számos legenda fűződik, ezek közül egyik Nógrád megyéhez kapcsolódik. A hagyomány szerint 1091-92-ben lovagkirályunk ellenségei elől menekült, amikor egy szakadék felé ért. Onnan reménytelen volt a továbbjutás, de lovával ugratott egyet, és akkor fakadt ott az első forrás. Egy napon az egyik mátraverebélyi pásztor, illetve a születésétől fogva néma gyermeke egy csordát őrzött ennek a helynek a közelében. Ekkor a gyerek megszomjazott és vizet keresett.

Egyszer csak egy fa lombjai között megjelent neki a Boldogságos Szűz Mária, karján a kis Jézussal, és rámutatott egy lópata alakú mélyedésben felcsillanó forrásvízre. A fiú lehajolt és ivott, majd az apja után kiáltott, aki alig akart hinni a fülének. Az első gyógyulás a 13. században történhetett. Az 1200-as évektől már zarándokhellyé vált a völgyben lévő forrás.

Lovagkirályunk ünnepén Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök mutatta be a szentmisét. Prédikációjában az igazi értékekről beszélt a jelenlévőknek. Elmondása szerint az összes közül Jézus, illetve az általa képviselt tanítás, útmutatás az igazi érték a hívők számára.

– Ma két jeles ünnep között állunk. Június 29-én Péterre és Pálra emlékezünk, június 27-én pedig Szent László királyunkra fordítottuk a figyelmünket. Péter és Pál azzal mutatta ki szeretetét, hogy mindketten az életüket áldozták, vértanúhalált haltak. Lovagkirályunk pedig egész földi létében krisztusi értékrend szerint élt. Jézus, illetve a mások iránti szeretetét a lovagiassággal, az udvariassággal, a gyengék felkarolásával, megsegítésével, az ártatlanok védelmével mutatta ki – hangsúlyozta szentbeszédében Kiss-Rigó László.

A szeged-csanádi megyéspüspök kiemelte: Szent László példaértékű a mai ember számára is.

Ereklyéje által is szórta áldását

A szentmise végén Kiss-Rigó László, szeged-csanádi megyéspüspök, illetve Orosz Lóránt, kegyhelyigazgató Szent László ereklyéjével megáldotta a lovasokat, illetve a lovakat. Ez a relikvia már a szabadtéri szentmisén is az oltáron volt elhelyezve, hiszen a szertartás elején ünnepélyesen vonultak be vele a papok. Az áldás után pedig bevitték a bazilikába, ahol néhány órán keresztül lehetőségük volt a zarándokoknak arra, hogy személyes imádságukkal is kérjék Szent László királyunk oltalmát, közbenjárását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában