új tűzoltóautó

2020.06.29. 13:45

Keresztelőre vár a diósjenői egyesület új tűzoltójárműve

A helyiek összefogásának köszönhetően új tűzoltóautóval gazdagodott a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület. Mindemellett a Sankt Lorenz-i lánglovaktól nagy értékű és speciális ajándékot is kaptak.

Lászlók Judit

Székely József Ede polgármester az eddig fel nem vett 4,6 millió forintos tiszteletdíját ajánlotta fel az új eszköz megvételére

Forrás: NMH

Fotó: T. A.

A településen 1888 óta megszakítás nélkül, önkéntes alapon működik tűzoltó-egyesület, amely jelenleg több mint negyven taggal büszkélkedhet.

– A községben mindenki ismeri a régi IFA tűzoltóautónkat. A jármű a szívünkhöz nőtt, hiszen jól szolgálta a falut majdnem negyven éven keresztül. Azonban ez idő alatt, számos olyan alkatrész romlott el benne, amelyet csak nehezen vagy egyáltalán nem tudtunk már pótolni – mondta Székely József Ede, Diósjenő polgármestere.

Varga Ferenc, a Diósjenői Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke szintén megerősítette, hogy az IFA már rossz állapotban volt, így szükségessé vált a pótlása. Ezért még tavaly ősszel adománygyűjtésbe kezdtek. A fontos ügy mellé állt Székely József Ede polgármester is, aki az eddig fel nem vett 4,6 millió forintos tiszteletdíját ajánlotta fel az új eszköz megvételére, amelyhez további egymillió forinttal járult hozzá a helyi Buskó Levente és családja. Ezáltal a napokban meg is érkezett az 5,6 millió forint értékű gépjármű, amiért a helyi lánglovagok egészen Salzburgig, a Felső-Ausztriai Mondsee melletti Sankt Lorenz településéig utaztak. A hazahozatal és a forgalomba állítás költségeit az egyesület erre a célra összegyűjtött háromszázezer forintjából fedezik.

Székely József Ede polgármester az eddig fel nem vett 4,6 millió forintos tiszteletdíját ajánlotta fel az új eszköz megvételére
Fotó: T. A. / NMH

– Nagyon örülünk annak, hogy egy ilyen összefogás részeként valósult meg a projekt – vélekedett Varga Ferenc, aki hozzáfűzte: – Az új autóhoz szivattyúkezelői vizsgát kell majd tenni a tagoknak. Továbbá reméljük, hogy ez a jármű is ugyanolyan jó szolgálatot tesz majd, mint az előző.

Székely József Ede polgármester szerint nem sok község mondhatja el magáról, hogy önerőből képes megújítani a tűzoltóságát. Az új négykerekű remek állapotban van és a helyi tűzoltók megérdemelték, hogy egy megbízható és korszerű gépkocsival láthassák el a feladataikat.

A Sankt Lorenz-i tűzoltók is támogatták a diósjenőieket, ugyanis egy kétmillió forint értékű hidraulikus feszítő-vágó készüléket ajándékoztak számukra. Az eszköz lehetővé teszi, hogy a sötétben is megfelelő világításban dolgozhassanak az önkéntes lánglovagok, ugyanis egy pneumatikus szerkezeten lévő fényhíd is segíti a szakemberek munkáját. A település körzetében máshol nem rendelkeznek ilyen szerkezettel, ezért a Sankt Lorenz-i tűzoltók tiszteletére a járgány vezetékneve Lőrinc lesz, azonban az önkormányzat pályázatot hirdetett a tűzoltóautó méltó női keresztnevének megtalálására. Így egészen a hónap utolsó napjáig várják a helyiek ötleteit. A legjobb névadó pedig nemcsak a négykerekű keresztanyja vagy keresztapja lehet, hanem egy tízezer forintos vásárlási utalványt is ajándékba kap majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában