pályázat

2020.06.08. 08:05

Felújítják a szécsényi tűztorony falán az emléktáblát

A város jelképének is mondható ferde tűztornyot 1893-ban alakították kétszintessé, hogy a tűzőrség számára is használható legyen.

Szenográdi Ferenc

Az épület szemmel láthatóan ferde, északi irányba dől, de a dőlés nem fokozódik

Forrás: NMH

Fotó: V. L.

Közben 1905-ben a torony szomszédságában felépült a városháza, amely magasabb volt, mint a torony, így déli irányba elzárta a kilátást. A tervezett harmadik emelet ráépítésére csak 1929-ben került sor. Ekkor kapta a bádogtetős zöld sisakot, és a tűzmegfigyelés szolgálatára egy újabb, immár a negyedik szintet is ráépítették. A toronyban hosszú évtizedeken át tűzfigyelő szolgálat működött. Tűz esetén azonnal riasztották a helyi tűzoltóságot. A XIX. században, a XX. század elején a városban gyakran ütött ki tűz, mivel a házak teteje többségében gyúlékony anyagból készült. A tűzmegfigyelő szolgálat a második világháború után is működött, de csak a nyári hónapokban, aratás idején. Ekkor a lakosság látta el a tűzszolgálatot.

Az épület szemmel láthatóan ferde, északi irányba dől, de a dőlés nem fokozódik
Fotó: V. L.

Az építmény szemmel láthatóan ferde, északi irányba dől. A dőlés azonban nem fokozódik. Az épületben az elmúlt évtizedekben működött órásműhely és rádióamatőr-állomás is. Jelenleg a tűzoltás történetét bemutató kiállításnak ad helyet. A torony északi részén, a Rákóczi úti oldalon, az I. világháború szécsényi hősi halottainak emléktábláját helyezték el. A táblán 134, az I. világháborúban elesett szécsényi katona neve olvasható. Az idők során a tábla eléggé megviselt állapotba került, felújításra szorult. Az önkormányzat 1,9 millió forint pályázati pénzből felújíttatja a táblát. A munkálatok jelenleg is folyamatban vannak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában