tisztelgés

2020.06.02. 10:34

Dicső hősökért hajtottak fejet Balassagyarmaton

A magyar hősök emlékünnepét hosszú ideje május utolsó vasárnapján tartják, azokra a magyar katonákra és civilekre emlékezve, akik az életüket áldozták Magyarországért. Rendhagyó módon, de idén is megemlékeztek róluk…

Lászlók Judit

Forrás: NMH

Fotó: T.A.

Vasárnap délután a Civitas Fortissima centenáriumi emlékév részeként Balassagyarmat város önkormányzata és a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Egylet közösen tartott hősök napi megemlékezést. Az első világháború óta május utolsó vasárnapján esedékes emlékezést a hagyományőrzés jegyében idén rendhagyó formában tartották meg: hagyományteremtő séta keretében koszorúztak tizenöt helyszínen, a város összes jelentős hősi emlékhelyénél; sírhelyeknél, emlékműveknél és emléktábláknál.

– A jelenlegi vírushelyzet miatt nem tarthattuk meg a szokásos rendezvényt – mondta vitéz Bakos Gyula. A 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Egylet vezetője hozzátette: a koronavírus okozta helyzetben egészségügyi szempontból is számba vették az emlékműveket, amelyeket egy hagyományteremtő séta alkalmával bejártak. Ezzel is szerették volna felhívni az emberek figyelmét a tradícióink ápolásának fontosságára.

A Hősi Katonatemetőben kezdték meg a koszorúzást, majd utolsó állomásként a Szentháromság főplébánia-templomnál elhelyezett Hősök emléktábláját látogatták meg. A túra alkalmával összesen tizenöt helyszínen koszorúztak, köztük olyan hősök mint, vitéz Honti István, vitéz Vida János és Lászay János ezredes sírjánál is. Az eseményen részt vevők betartották a járvány megfékezését segítő szigorú előírásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában