beruházás

2020.06.25. 19:45

Átadták az alsósztregovai Madách-kastély megszépült parkját

Befejeződött a felvidéki, alsósztregovai Madách-kastély történelmi parkjának felújítása. A beruházást csütörtökön adták át.

Tóth-Nagy Orsolya

A településen található kastély az egyik legjelentősebb magyar vonatkozású műemlék Szlovákiában. Ennek parkjában található Madách Imre, drámaíró sírhelye és emlékműve. A magyar költészet kiemelkedő alakja Alsósztregován született és kisebb megszakításokkal ugyan, de itt élte életét.

Az ünnepélyes átadón Panis Brainslav, a Szlovák Nemzeti Múzeum főigazgatója úgy fogalmazott, hogy évekkel ezelőtt még nem sejtették, hogy a múzeum ilyen szépen gyarapodik majd.

– Rendkívül büszke vagyok az intézmény munkatársaira azért, hogy a múzeum szempontjából nagyon rövid időn belül képesek voltak mindezt megvalósítani. Nemcsak felújítottak több helyszínt, de új tárlatokat hoztak létre, amelyeket a nyilvánosság előtt is megnyitottak. Ezek nagyon kivételes eredmények – emelte ki Panis Brainslav.

Az eseményen Dobroczky Luboslav, Alsósztregova polgármestere elárulta, hogy a kastélyt, annak udvarát és parkját a község büszkeségének szokta nevezni. Mint mondta, reméli, hogy a beruházásnak köszönhetően tovább mélyülnek a szlovák és a magyar kapcsolatok. A park nemcsak a turisták előtt áll nyitva, hanem a helyiek számára is egy megnyugtató helyet biztosít, de a tervek szerint számos kulturális rendezvényt tartanak majd ott.

Bózvári József, a Palóc Út Kulturális Turisztikai Klaszter Egyesület elnöke felidézett több turisztikai beruházást, amelyet már megvalósítottak. Kitért arra is, hogy a mostani programmal a térségbe, a határ mindkét oldalára igyekeznek minél több turistát vonzani. Ráadásul a fejlesztés a lakosoknak is hosszútávú megélhetést biztosít.

Jarábik Gabriella, a múzeum igazgatója elmondta, hogy a mostani beruházás a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma kiemelt támogatásának és az európai uniós forrásoknak köszönhetően valósulhatott meg. A szlovák nemzeti múzeumhoz tartozó kastélyt és parkját az évek alatt sikerült teljesen felújítani, és benne egy európai színvonalú tárlatot nyitni Madách életéről és Az ember tragédiájáról.

Hozzátette: a kastély felújítási munkálatait a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma 2014-ben oklevéllel ismerte el, egy szlovák szakmai folyóirat pedig az év felújítása díjat adományozta számára. E beruházás az ugyanebben évben kiírt közönségdíjat is elnyerte.

– Szlovákiai magyar múzeumi intézményként kiemelt feladat számunkra, hogy az alsósztregovai kastély, valamint a Madách-család sírhelye és környezete is méltó legyen a magyar irodalom egyik legjelentősebb alakjához – hangsúlyozta az igazgató.

Jarábik Gabriella kitért arra is, hogy az elmúlt két évben a parkban modern múzeumpedagógiai eszközökkel és információs táblákkal tematikus út épült. A Madách Imre-emlékműhöz és a kastélyhoz vezető járdákat helyreállították, padokat, játszóteret és a patak feletti hidakat építettek, valamint egy kulturális rendezvényekre alkalmas színpadot is felállítottak.

Mint mondta, a kulturális hagyományok és a természeti értékek támogatása mellett az is fontos célkitűzés volt, hogy a program minél több turisztikai látványosságot hozzon erre a szlovák-magyar határmenti területre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában