együttműködés

2020.06.10. 11:33

Aláírták a szerződést: polgárőrök és katonák egymás támaszai Nógrádban

Együttműködési megállapodást kötött a Magyar Honvédség 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred és a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetsége, ezzel hivatalosan is megpecsételve a jövőbeli közös munkát. Ugyanez alkalommal írta alá szerződését a 300. területvédelmi tartalékos katona az ezred Nógrád megyei, 25. Keresztényszigethy Sándor Területvédelmi Zászlóaljánál.

Palchuber Kinga

Vass Miklós (balra) és Polyák András látta el kézjegyével a megállapodást

Forrás: NMH

Fotó: Hegedűs Márk

Az év elején a Honvédelmi Minisztérium (HM), a Magyar Honvédség Parancsnoksága (MHP) és az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) által aláírt együttműködési dokumentum példáját követve Nógrád megyében is megerősítette kapcsolatát egymással a két szervezet.

Polyák András ezredes, az MH 2. vitéz Vattay Antal Területvédelmi Ezred parancsnoka az együttműködési szerződés aláírását követően a Nool.hu-nak elmondta: Nógrád megyében kiváló a kapcsolat a polgárőrök és katonák között.

– A két szervezet céljait és feladatait tekintve is hasonló álláspontot képvisel: míg a polgárőrök elsősorban a lakóhelyük közbiztonságáért felelnek, addig a zászlóalj katonái szűkebb környezetük, valamint valamennyi magyar állampolgár védelmét segítik elkötelezett munkájukkal. Az embertársainkért való tenni akarás és a haza iránti elkötelezettség tehát azonos útra terelt minket, és az eddigi csapatmunkából is jól látszik, hogy az összefogás Nógrádban is hatékony. A megállapodással hivatalosan is megerősítettük ezt a gyümölcsöző kapcsolatot – tette hozzá az ezredes.

Vass Miklós (balra) és Polyák András látta el kézjegyével a megállapodást
Fotó: Hegedűs Márk / NMH

A területvédelmi ezred parancsnoka kérdésünkre kiemelte: a nógrádi zászlóaljnál közel negyven olyan önkéntestartalékos katona szolgál, akik a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének is elhivatott tagjai. Ezzel a haza és szűkebb pátriájuk védelméért is önkéntes alapon felügyelnek. Az együttműködéssel a két fél megpecsételte a közös munkát, hiszen az elmúlt évek gyakorlata is azt bizonyította: a zászlóalj katonái és a megyei polgárőrök kiválóan kiegészítik egymást a rendezvényeken, a fiatalok számára szervezett honvédelmi nevelési programokon, mint például a táborokban.

Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Szervezetek Szövetségének elnöke is elismerően nyilatkozott arról, hogy a megyében a két szervezet évek óta hatékonyan dolgozik össze.

– A nyaranta megrendezett ifjú polgárőr táborainkban számos szakmai bemutatót szoktak tartani a zászlóalj katonái, amely a fiatalok pályaválasztására, magatartására és a hazafias nevelésre is pozitívan hat. Bízom benne, hogy az együttműködéssel még tovább növelhetjük a közös megjelenéseket, feladatellátást – emelte ki az elnök.

Gáspár M. Levente alezredes, a nógrádi zászlóalj parancsnoka érdeklődésünkre elmondta: a megállapodás több kritériumra is kitér.

Megkötötte szerződését a háromszázadik önkéntes.
Fotó: Hegedűs Márk

– A polgárőrséggel még inkább előtérbe helyezhetjük a honvédelem ügyét a társadalom körében, de a katonai pályát és az önkéntes tartalékos szolgálati formát is népszerűsíthetjük. Emellett a zászlóalj katonái egyebek mellett segítenek az ifjú polgárőrök képzésében, de a rendezvényeken és a nyári táborokban is erősítjük egymás munkáját – tette hozzá az alezredes.

A megyében több tucat olyan polgárőr van, aki tartalékos katona is, így a felek remélik, hogy az együttműködés tükrében talán egyre többen kapnak majd kedvet a szolgálathoz.

Megkötötte szerződését a háromszázadik önkéntes

Május közepétől megyénkben is beindultak a területvédelmi tartalékos szolgálat vállalásához szükséges alkalmassági vizsgálatok. – Ennek eredményeként megköthettük a 300. területvédelmi tartalékos szerződését, de szeretnénk tovább növelni a létszámot. Zászlóaljunk feltöltöttsége is a legjobbak között van, mintegy 65 százalékos – mondta Gáspár M. Levente alezredes. Ez jól tükrözi: a nógrádiak fogékonyak a haza védelmére, hiszen önkéntes alapon látják el lakóhelyük védelmét. Polyák András ezredes kiemelte, abból a szempontból is szép eredményt ért el a nógrádi zászlóalj, hogy a területvédelmi tartalékos rendszer 2017-es beindulása óta folyamatosan növekszik az állomány.

A balassagyarmati születésű Zsombok Zoltán a nógrádi zászlóalj 300. önkéntese, aki a napokban ünnepelte negyvenedik születésnapját – Szeretnék tartalékos katonaként hasznos része lenni a társadalomnak, hiszen egykor sorkatonaként is sokat segítettem az embereknek. Számomra a hazavédelme elsődleges szempont volt, amikor kitöltöttem a jelentkezési lapot – mondta az újdonsült tartalékos, aki civilként munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozik. Zoltán mindig is szerette a kihívásokat, így izgatottan várja az előtte lévő kiképzéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában