Bevételkieséssel sújtja a járvány a nógrádi szórakoztatóipart

A koronavírus-járvány miatt nem engedélyezik a zenés-táncos rendezvények megtartását augusztus 15-ig. Az események tiltása komoly károkat okozhat a szórakoztatóiparnak és az előadóművészeknek egyaránt. A témában Knizse Péterrel, a DJ Szövetség Nógrád megyei területi képviselőjével beszélgettünk. Megkérdeztük: hogyan látja a könnyűzenei élet jövőjét.

Kakuk Klaudia

Knizse Péter, a DJ Szövetség Nógrád megyei területi képviselője: „A megfelelő járványügyi intézkedések betartásával és elővigyázatossággal nyithatunk a kisebb létszámú rendezvények felé. Három esküvő már szerepel a naptáramban.” NMH-fotó

– Több mint tizenhárom éve dolgozik a lemezlovas­szakmában, az éjszakai klubéletben és esküvőkön is nyújt zenei szolgáltatást. Pályatársaihoz hasonlóan egyik napról a másikra otthon kellett töltenie a hétvégéit. Hogyan érintette mindez?

– Erre senki sem számított. Március 16-án jelent meg a kormányrendelet, amely megtiltja a zenés táncos rendezvények megtartását, majd pár napra rá tudtuk meg, hogy augusztus 15-ig szeretnék fenntartani ezt a tiltást. Eleinte élveztem a szabadságot, de most már alig várom, hogy újra munkába álljak. Szerencsésnek tartom magam, hogy a szórakoztatóipar mellett több lábon állok, hiszen a zeneiparban a legtöbb ember jövedelem nélkül maradt, családok megélhetése került veszélybe és sokan csődbe is mentek.

– Van arra lehetőség, hogy az elmaradt jövedelmet pótolják vagy kompenzálják a kiesést?

– Az érdekvédelmi szervezetek folyamatosan konzultálnak a döntéshozókkal arról, hogyan tudnák pótolni a bevételkiesést. Előre láthatólag a lemezlovasok jövő évi jogdíjából is jóváírásra számíthatunk.

Knizse Péter, a DJ Szövetség Nógrád megyei területi képviselője: „A megfelelő járványügyi intézkedések betartásával és elővigyázatossággal nyithatunk a kisebb létszámú rendezvények felé. Három esküvő már szerepel a naptáramban.” NMH-fotó

– Milyen hatásai lehetnek a szórakoztatóipar jövőjére nézve a korlátozások?

– A kialakult járványhelyzet gazdasági hatásait nehéz lenne felmérni, mert még nincs vége, de az egész szolgáltatóiparnak rettenetes károkat okozott. A zenészek és az előadóművészek továbbra sem látják a jövőt, és nem tisztázott, mikor állhatunk újra munkába. Sajnos a zeneipar gazdasági jelentősége nem meghatározó, és nem ez lesz az első ágazat, aminek segítő kezet nyújtanak.

– Várható, hogy újra kígyózó sorok várakoznak majd a szórakozóhelyek, koncerthelyszínek előtt, vagy a járvány hosszú távon rányomja bélyegét a klubéletre?

– Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mivel az életünk, a mindennapjaink is megváltoztak. Egy tanulmány szerint, amiben a rendszeresen szórakozni vágyókat arról kérdezték, elmennének-e egy-egy koncertre vagy fesztiválra, fele-fele arányban születtek pozitív és negatív válaszok. Úgy gondolom, a fokozatos enyhítéssel, a megfelelő járványügyi intézkedések betartásával és elővigyázatossággal nyithatunk a kisebb létszámú rendezvények felé.

– Ezek szerint semmi sincs veszve. Mikorra várja az első fellépését a korlátozások feloldását követően?

– Június elsejétől az egészségvédelmi szabályok betartásával, a kétszáz fő alatti esküvőkön már lehet háttér-zeneszolgáltatást nyújtani, ellenben nem alakulhat ki tánc, tehát a lemezlovas szinte a rádió szerepét tölti majd be. A naptáramban már három bejegyzett esküvőhelyszín is szerepel, tehát bízom a legjobbakban, abban, hogy minél előbb véget vetnek a korlátozásoknak és abban, hogy a kollégák közül mindenki hamar lábra tud állni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában