járvány

2020.05.08. 17:31

Videóhívás enyhíti a látogatók hiányát a nógrádi idősotthonokban

A koronavírus-járvány leginkább az időseket veszélyezteti. A szépkorúakat ellátó intézményekben ezért fokozottabban kell figyelni az előírások, szabályok betartására. Azonban szűkebb hazánkban nemcsak a testi, hanem a gondozottak lelki biztonságára is nagy gondot fordítanak.

Gulyás Edina

Szécsény, 2020. május 5. A Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Fõosztálya ellenõrzést végzõ munkatársa (j) és Takács Etelka intézményvezetõ, rendbeli nevén Klarissza nõvér (b) egy lakóval beszélget Szécsényben, a Ferences Betánia Idõsek Otthona és Testvéri Közösségnél tartott ellenõrzésen 2020. május 5-én. A római katolikus intézményt a Ferences Szegénygondozó Nõvérek közössége tartja fenn. Takács Etelka az ellenõrzés után elmondta, hogy mindig is nagy gondot fordítottak mind az intézményi, mind a személyi higiéniára, ezt most fokozottan teszik. Folyamatosan ellenõrzik a bentlakásos szociális intézményeket, idõsotthonokat az országos tisztifõorvos által elrendeltek alapján a vidéki településeken is. MTI/Komka Péter

Forrás: MTI

Fotó: Komka Péter

A salgótarjáni Baglyaskő Idősek Otthonában már február másodikától szigorú intézkedéseket vezettek be az influenzajárvány miatt: a látogatóknak kötelező volt a kézfertőtlenítő használata és a szájmaszk viselése. Március 8-tól pedig csak a dolgozók léphetnek be az intézménybe, ők is szigorú szabályok betartása mellett.

Holecz Istvánné, az otthon vezetője elmondta: az időseknek az a legnehezebb, hogy hetek óta nem találkozhatnak a szeretteikkel. Ezt némileg orvosolja, hogy a fenntartó Magyar Máltai Szeretetszolgálat három okostelefont, táblagépet és korlátlan internethasználatot biztosított számukra. Az ápoltakkal minden szabályt és intézkedést ismertetnek, így értik, hogy ezek a korlátozások az ő érdekeiket szolgálják. Ennek megfelelően kellő odafigyeléssel és fegyelmezetten tartják be azokat. Hetek óta csomagot sem küldhetnek a hozzátartozók, egy letéti számlára utalhatnak pénzösszeget, amiből megvásárolják a szükséges termékeket.

– Köszönöm a dolgozók áldozatos munkáját, úgy érzem, hogy a mostani nehéz helyzet igazi csapattá kovácsolta a kollégáimat – hangsúlyozta Holecz Istvánné, hozzátéve: – Sokan vállalták, hogy beköltöznek az intézménybe, ha esetleg lezárják azt. Aki tudja, kerüli a tömegközlekedést és saját autóval jár dolgozni. Az intézményi gépkocsink a Karancs-völgyéből gyűjti össze az ápolókat, így nekik sem kell autóbuszon utazni.

Takács Etelka intézményvezető, rendi nevén Klarissza nővér a szécsényi intézményben az ellenőrökkel
Fotó: Komka Péter / MTI

Erőt ad a mosoly

A ceredi 21 fős otthonban nagycsaládként élnek, ezért okoz most nehézséget az időseknek, hogy csak a szobatársaikkal találkozhatnak. A közös imaórák és a reggeli torna most elmaradnak, vagy csak a szobákra korlátozódnak.

– Talán az a legnehezebb, hogy nem tudjuk, mikor lesz ennek vége, ha erről kérdeznek a lakók, nem tudunk nekik válaszolni – fogalmazott Simon Ákosné, az otthon vezetőápolója, hozzátéve: – Szintén nehézséget okoz, hogy a maszkoktól az idősek nem látják az ápolók mimikáját és a mosolyát. Sokan már nagyot hallanak, ők szájról is olvasnának. Emellett vannak, akik szellemileg már leépültek és a védőeszközben nem ismerik meg az ápolókat.

Mint mondta, a jó idő beköszöntével az udvaron is lefoglalhatják magukat a lakók, de megértik, hogy be kell tartaniuk a kétméteres távolságot egymástól.

A kézmosás eddig is fontos és természetes volt az otthonban, azonban most naponta többször is fertőtlenítik a járókereteket, a villanykapcsolókat és a távirányítókat is.

Ebben az intézményben is minden technikai eszközt kihasználnak, hogy a hozzátartozókkal tarthassák a kapcsolatot.

– Kollégáim figyelnek arra, hogy a fertőzés elkerülése érdekében minél kevesebb kontaktust alakítsanak ki, és aki teheti, a tömegközlekedést is kerüli – hangsúlyozta Simon Ákosné.

Ellenőrök egy intézményben: sorra kerültek a hazai idősotthonok

Sokat segít az imádság

A nógrádmegyeri katolikus fenntartású idősotthonban folyamatosan tájékoztatják a lakókat a kialakult helyzetről, mindennap beszélgetnek az idősekkel, akik ezért jól viselik a jelenlegi időszakot. Érzik, hogy vigyáznak rájuk, törődnek velük.

– Nagyon fontos számunkra a vallás, bízunk Isten szeretetében és abban, hogy megóv minket a veszélytől. És ez így is van, hiszen eddig nem ütötte fel a fejét a betegség az otthonban – fogalmazott Király Attiláné intézményvezető, hozzátéve: – A mentálhigiénés nővér vezetésével alakult egy kis csoport, akik március 11-től kezdődően 53 napon keresztül napi két órát imádkoznak a lakók és az ápolók egészségéért.

Mint mondta, a szabályokban előírt minden követelményt betartanak. Emellett az immunrendszer erősítésére is nagy figyelmet fordítanak.

A Szívdobbanás Nógrádmegyerért Alapítványnak köszönhetően három hónapos Béres-csepp-kúrát tartanak az idősek. Tapasztalataik szerint ez nagyon hatékony, hiszen senki sem fertőződött meg még influenzával sem.

Az igazgató arra is kitért, hogy talán manapság kevesebb szó esik a szociális ágazatban dolgozók munkájának fontosságáról. Pedig ők is a frontvonalban dolgoznak, és nap mint nap sokat tesznek idős hozzátartozóink, a gyökereink gondozásáért.

Vigyáznak a veszélyeztetettekre. Betegszoba egy otthonban
Fotó: MTI

Akad sok pozitívum is

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában 174 gondozottat látnak el, számukra most a legnagyobb nehézséget az ingerszegényebb környezet, a szeretteikkel való személyes találkozások hiánya okozza.

– Dolgozóinknak az első másfél hónapban az okozott fejtörést, hogy a semmiből kellett létrehozni egy olyan élhető de hatékony rendszert, ahol a lakóinkat biztonságban tudhatjuk – fogalmazott dr. Jóna András, az intézmény igazgatója, hozzátéve: – Mára ez a rendszer áll, most ennek finomítása, hosszú távú fenntartása a feladatunk.

Mint mondta, a kialakult helyzetnek vannak pozitívumai is: az együttműködés kézzelfogható. A lakók, a hozzátartozók, a fenntartó, a dolgozók, az önkéntesek összefogtak a közös cél érdekében.

– Számos intézkedést hoztunk a fertőzés kockázatának csökkentése érdekében – közölte az igazgató, hozzátéve: – Többek között naponta kétszer mérjük a lakók és a dolgozók lázát.

A bejáratnál fertőtlenítik a cipőket, természetes a maszk használata, valamint a kéz- és felületfertőtlenítés. A konyhán is számos biztonsági intézkedés történt.

Kórházparancsnokok irányítják az intézmények készletgazdálkodását

Egy hónapja jelent meg rendelet a Magyar Közlönyben arról, hogy a legalább 200 férőhellyel működtetett idősotthonokban is kórházparancsnokokat neveznek ki. Az idősotthonokban intézményparancsnoki feladatokat látnak el, a cél a költségvetési forrásból beszerzett egészségügyi készletek felhasználásának, valamint a járványügyi intézkedések betartásának ellenőrzése. A jogszabály értelmében az intézményparancsnoki jogkörben eljáró kórházparancsnok ápolási, gondozási és orvosszakmai kérdésekben nem tehet javaslatot és nem hozhat döntést. Március végén 108 egészségügyi intézmény élére kinevezett kórházparancsnoknak adta át a megbízólevelét Halmosi Zsolt rendőr vezérőrnagy, országos kórházparancsnok. Személyes részvételükkel kötelező feladatuk az is, hogy gondoskodjanak az egészségügyi intézmények területén a vagyonbiztonsági és a járványügyi szabályok betartásáról. Szűkebb hazánkban nincs olyan idősotthon, amelyben kétszáz feletti gondozott élne. Az általunk megkérdezett otthonok mindegyikében tartott már ellenőrzést az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, és sehol sem találtak szabálytalanságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában