oktatás

2020.05.17. 12:21

Otthonról vizsgáznak idegen nyelvből a nógrádi diákok

Online számonkérés formájában indult újra a közelmúltban a járvány miatt leállított nyelvvizsgarendszer, amire azért volt szükség, mert a felsőoktatásba való bejutásnál fontosak a nyelvvizsga eredményekkel járó többletpontok. Nógrád megyében is több vizsgahely tette lehetővé a diákoknak a távvizsgázás lehetőségét.

Palchuber Kinga

A kialakult járványügyi helyzetre reflektálva az Oktatási Hivatal Nyelvvizsga Akkreditációs Központja lehetővé tette a számítógépes vizsgaközpontok számára az otthoni nyelvvizsgáztatás akkreditációját. A veszélyhelyzet idején elektronikus vizsgáztatásra jogosult az iTOLC Nyelvvizsgaközpont, az ELTE Origó Nyelvi Centrum Kft., az Euroexam Vizsgaközpont, valamint a TIT Nyelvvizsgaközpont. Ennek értelmében Nógrád megyében a salgótarjáni ILS/Katedra Nyelviskolánál az iTOLC és az ELTE Origó vizsgáját lehet letenni, míg utóbbi a nógrádi megyeszékhelyen található TIT-központban is választható, ahol az intézmény saját vizsgaformája is elérhető. A Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumban az ELTE Origó nyelvvizsgáján adhatnak számot tudásukról a jelentkezők.

Körmendi Éva, a salgótarjáni ILS/Katedra Nyelviskola igazgatója elmondta: meglátásuk szerint az online vizsgázási folyamat teljesen biztonságos, továbbá olyan kényelmi funkciók segítik a vizsgázókat, mint a kétnyelvű digitális szótár valamennyi vizsgamodulnál vagy a feladatsorrend szabad választása. Hozzátette: az eredmények felhasználhatók a felvételi pontszámításkor is, így valós segítséget és kézzelfogható megoldást kínál sok tízezer érintettnek.

Az igazgató szerint a digitális alapon történő vizsgáztatás gyors eredményközlést tesz lehetővé, továbbá a vizsga feladatai aktuálisak és a mindennapi életben használt helyzeteken – online beszélgetés, blogposzt megírása – alapulnak.

Sándor Gergelyt, a salgótarjáni Club Britannica Nyelviskola ügyvezető igazgatóját az elmúlt időszak nyelvtanulási tapasztalatairól kérdeztük.

– A csoportos órák nálunk is megszűntek, az egyéni személyes nyelvóráink továbbra is folynak. A tanévben nem tervezünk új kontaktórás képzéseket indítani akkor sem, ha a kormány engedélyezi azt. Kihasználjuk a lehetőséget az iskola épületének felújítására! – mondta Sándor Gergely.

A támogatott angol és német nyelvi képzéseket online platformokra költöztették, de a nyelviskola már eddig is kínált E-learninget a diákok számára.

– Az áprilisi ECL nyelvvizsgára mintegy harminc diák jelentkezett, amelyet egyelőre május végére halasztott a vizsgaközpont. Eddig nem jelezte senki, hogy visszalépne – tette hozzá az ügyvezető igazgató, aki szerint az online nyelvvizsgáknak bár sok előnye – kényelmes, gyors, kevesebb stressz – van, ugyanakkor rengeteg kérdést is felvet.

– Jelen információink szerint az otthoni vizsgáztatásra jogosultságot kapott vizsgaközpontok kétkamerás rendszerrel dolgoznak. Arcfelismerés, billentyűzet- és egérmozgás-minta elemzés és a számítógépen alkalmazható blokkoló szoftver is rendelkezésre áll. Ám mindezek mellett is lehetnek kiskapuk, az emberek nagyon kreatívak tudnak lenni, ha a vizsga megszerzése a cél – ismertette Sándor Gergely.

Egy biztos: megéri energiát fektetni a nyelvtanulásba, hiszen a járványhelyzet után a munkaerőpiacon a jelenleginél is nagyobb lesz a diploma mellett a nyelvet is jól beszélők elhelyezkedési esélye.

Szemtől szebben jobban megy a tanulás

A Nógrád megyei Lucza Petra elsőéves hallgató az egyik budapesti egyetemen, aki a nyelvvizsga reményében szorgalmasan jár angol nyelvből magánórákra. – Szerencsére nem kellett abbahagynom a nyelvtanulást, bár a járványhelyzetben kevesebbet – csak hetente egyszer – tudunk találkozni a tanárommal. Az egy-egy alkalomra megoldandó feladatok száma jóval több lett, de a gyakorlatra is több idő jut a meghosszabbított órák miatt – mondta a fiatal. Hozzátette: mindenképpen személyesen szerette volna folytatni a nyelvtanulást, mert az online megoldást nem érzi testhez állónak. – Sokkal szerencsésebb az idegen nyelvet szemtől szemben gyakorolni és beszélni, így a hibáimat is egyszerűbb átlátni – ismertette Petra, aki a nyelvvizsgát júniusban szerette volna letenni. Ám, mivel a nyelvtanulást is személyes formában választotta, ezért a nyelvvizsgát sem szeretné online rendszerben bevállalni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában