mester

2020.05.23. 11:09

Nyugdíjasként sem pihen az autók szécsényi doktora

Horváth Bélát már gyermekkorában érdekelték a gépek, ezért is választotta az autószerelői pályát.

Szenográdi Ferenc

Horváth Béla a napokban újra bizonyította felkészültségét a Közlekedéstudományi Intézetben

Forrás: NMH

Fotó: Sz.F.

Elméleti ismeretekkel az ipari iskolában vértezte fel magát, gyakorlati oktatáson az akkori szécsényi Vegyesipari Vállalatnál volt. Olyan ismert szakemberek mellett sajátította el a szakmát, mint Kiss Andor, Kajtor József, Nagy Lajos. Később aztán ő is átadta tudását a fiataloknak. Budapesten az Ikarus kísérleti műhelyében dolgozott, ami jó tapasztalatszerzésnek bizonyult számára. Családi okok miatt hazatért Szécsénybe, s két évtizeden át dolgozott a Volánnál. A helyi AFIT Kirendeltségét nyolc éven át vezette, és országos elismerésekkel díjazták a munkáját.

1985-ben aztán úgy döntött, hogy önállósítja magát. A Damjanich úton építette fel autószerelő műhelyét, ahol az udvar mindig tele volt javításra váró autókkal – ez is hozzáértését bizonyította. A gépjármű-tulajdonosok türelemmel kivárták, míg sorra kerülnek, mert tudták, hogy a műhelyből megújulva kerül ki a kocsijuk.

Horváth Béla a napokban újra bizonyította felkészültségét a Közlekedéstudományi Intézetben
Fotó: Sz.F. / NMH

Horváth Béla 30 évvel ezelőtt végezte el a műszaki vizsgáztatásra jogosító tanfolyamot. Ahogy mondta, az elmúlt években sokat fejlődött a gépkocsiipar, amivel lépést kell tartani, követni kell az új technikát. Ma már a motordiagnosztika elképzelhetetlen számítógépek nélkül, úgy a javításban, mint a műszaki vizsgán, ezért kétévenként továbbképzésen kell részt venni. A nyugdíjas szakember a napokban is a Közlekedéstudományi Intézet vizsgabizottsága előtt bizonyította felkészültségét. Horváth úr munkájában manapság az autószerelés jelentősen háttérbe szorult, lényegében már csak műszaki vizsgáztatással foglalkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában