Nem tesz jót az autónak, ha nem használjuk a veszélyhelyzet alatt

Sokan minimálisra csökkentették a gépkocsihasználatot a kijárási korlátozások idején. A legtöbb autószervizben drasztikusan visszaesett a forgalom, a kereskedésekről már nem is beszélve.  

Kakuk Klaudia

Forrás: NMH

– Akárcsak az embernek a testmozgás hiánya, a gépjárműveknek sem tesz jót, ha huzamosabb ideig egy helyben állnak. Sem a motornak, sem az alkatrészeknek. Párás időben akár a féktárcsa is berozsdásodhat – fejtette ki Varga János salgótarjáni autószerelő.

Mint mondta, érdemes hetente legalább egyszer beindítani a gépkocsit. Az akkumulátor saruját nem szükséges levenni, viszont a töltöttségi szintjét érdemes figyelni és néha rátölteni, így akár fél évet is állhat a száraz garázsban tartott jármű.

A járvány kirobbanása óta a múlt évihez képest 60-70 százalékkal esett vissza a forgalom a mátraterenyei autószervizben. Gyurcsák Tamás tulajdonos szerint sokan úgy gondolják, hogy bezártak a műhelyek.

– A járványhelyzetre való tekintettel meghosszabbították a műszaki vizsgák érvényességét, azonban ez nem jelenti azt, hogy bezártak a vizsgáztató állomások – hívta fel a figyelmet a műhely tulajdonosa. Hozzátette: egyre kevesebb ember jár a szervizekbe, sokan a téligumiabroncsok cseréjét is halasztják, vagy saját maguk végzik.

Szűkebb hazánkban a legtöbb gépjármű-kereskedés bezárt, míg azok, amelyek nyitva tartanak, 80-90 százalékos forgalom-visszaesést érzékelnek.

– Az egyik fő probléma, hogy a Nógrádban autót vásárlók nagy része más megyéből érkezik. A jelenlegi helyzetben viszont senki nem szeretne hosszabb utat megtenni egy gépjárműért. Az ügyfelek tartanak a vásárlással kapcsolatos ügyintézéstől is – mondta a megyeszékhely egyik autókereskedője, aki kérte, hogy nevét ne említsük. A szakember hozzátette: nemcsak az eladások száma esett vissza, de a telefonos érdeklődés is a felére csökkent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában