Megjelent a koronavírus Bujákon: már tíz fertőzött beteget regisztráltak

Koronavírussal fertőzött betegeket igazoltak a településen a közelmúltban – erősítette meg a hírt Borbély Gábor, a falu polgármestere.

Tóth-Nagy Orsolya

Mohács, 2020. május 12. Mintavétel a koronavírus-szûrések elvégzésére kijelölt rendelõben a Mohácsi Kórházban 2020. május 12-én. A koronavírus-szûrõprogramban a budapesti Semmelweis, valamint a debreceni, a szegedi és a pécsi egyetem vesz rész. A programba 17 ezer 780 embert hívtak meg véletlenszerûen kiválasztva. Õk életkorra, nemre és regionálisan is reprezentálják a magyar társadalmat. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

A település Facebook oldalára felkerült legfrissebb közlemény szerint már tíz bujáki lakosnál igazolt az új koronavírus által okozott megbetegedés.

A település vezetője a kialakult egészségügyi helyzetre való tekintettel tájékoztatást kért a Honvédelmi Operatív Törzstől.

– A Magyar Honvédség kezelésében lévő bujáki üdülőt, az ott szolgálatot teljesítő állománnyal együtt járványügyi megfigyelés miatt 14 napra lezárták, mivel a személyzetből egy személy COVID-19 fertőzés miatt kórházba került. További egy embert pedig a Nógrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztálya 14 napos járványügyi megfigyelés alá helyezett – mondta el portálunknak Borbély Gábor. Hozzátette: a napokban az egész üdülőt fertőtlenítették.

A Magyar Honvédség Egészségügyi Központ mintavételi csoportja pedig elvégezte a mintavételezést a településen a jelenleg ott tartózkodó személyeknél, az intézmény munkatársainál és a határbiztosítási feladatban résztvevőknél egyaránt.

A polgármester azt is elárulta, hogy a Magyar Honvédség célja, hogy megelőzze a koronavírus-járvány terjedését az állomány körében, éppen ezért folyamatosan figyelik az üdülőben tartózkodók egészségügyi állapotát. Az elkülönítés feltételei adottak a helyszínen.

Borbély Gábor egyeztetett a képviselő-testülettel és az érintett szakemberekkel, akikkel azt a döntést hozták meg, hogy több korlátozás is életben marad.

– Visszavonásig szünetel a fogorvosi ellátás, a háziorvosnál pedig kerülni kell a megjelenést, telefonon keressék az orvost. A helyi óvodában rendkívüli szünetet rendeltem el. A művelődési központ és könyvtár, valamint a közösségi tér is zárva tart. Ezen túlmenően a családsegítő és a védőnő is csak telefonon érhető el, de a polgármesteri hivatalban is szünetel a személyes ügyfélfogadás – hangsúlyozta a polgármester, aki arra is kitért, hogy az önkormányzat a szociális étkezést és a házi segítségnyújtást a továbbiakban is biztosítja.

A polgármester nyugalomra inti a környéken élőket és megértést kér tőlük, valamint az egészségügyi szabályok betartását. Felhívja a figyelmet továbbá arra is, hogy a helyiek viseljenek maszkot a településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában