zimankós tavasz

2020.05.26. 07:20

Májusban is hidegrekordokat döntöget Zabar, az ország leghidegebb települése

A hidegrekordok rendszerint Zabaron dőlnek meg. A hiteles szélsőértékeket az Országos Meteorológiai Szolgálat mérőállomása igazolja 1999 óta, de a helyiek szerint már azelőtt is rászolgált a község az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű települése címre.

Veres Edina

DCIM/100MEDIA/DJI_0683.JPG

Forrás: NMH

Fotó: L. B.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) tájékoztatása szerint Nógrád megyében hét településen működtetnek mérőállomást, Mihálygergén, Balassagyarmaton, Hasznoson, Mohorán, Bánkon, Szécsényben és Zabaron. Utóbbi faluból 1998. december 31-e óta kapják az időjárással kapcsolatos információkat.

Fehér Balázs meteorológus a település kiválasztásáról elmondta: egyebek mellett az is Zabar mellett szólt, hogy adott volt a mérőállomás telepítéséhez szükséges terület.

– Az állomás méri a hőmérsékletet, a szélirányt, a szélsebességet, légnedvességet és csapadékmennyiséget. Ezekből határozzuk meg továbbá egyebek mellett a minimum-, a maximum- és átlaghőmérsékletet vagy csapadékintenzitást is. Az automata állomások tízpercenként mérnek és továbbítják az adatokat, amelyek perceken belül a központi adatbázisba és a szolgálatban lévő meteorológus monitorjára kerülnek. Az értékeket gyakorlatilag a végtelenségig megőrizzük – mondta.

Hozzátette: a területileg illetékes ellenőr évente 10 alkalommal keresi fel az állomást, és végzi el rajta a szükséges karbantartást, így például a csapadékmérő tisztítását.

Idén három hidegrekord is megdőlt Zabaron. Ferencz Nándor Lajos polgármester elmondta: ezekkel már 47 csúcsot tudhatnak a magukénak. A település lakói számára nem újdonság a zabari zimankó. Olyannyira, hogy Szekeres Ferencné szerint a helyiek már rég megszokták.

– Mostanában már nincs is hideg! Régen előfordult, hogy mínusz 35 fokot mutattak a hőmérők, holott akkor még nem volt annyi ruhánk, mint most. Más világ volt – mesélte.

Megerősítette ezt a falu szélén élő Gál Józsefné is, akinek férje buszsofőrként Zabarból Salgótarjánba hordta a munkásokat és a diákokat.

– Abban az időben még nem volt fűtés a buszokon, így bizony bundában ült a férjem a volán mögött. Nem volt mit tenni, meg kellett szokni – mondta. A település szépkorú lakói bizony gyakran találták szembe magukat a farkasordító hideggel, hiszen többségük mezőgazdasági munkával kereste a mindennapit.

Sulcz Valéria is így volt ezzel, amíg a salgótarjáni Acélgyárba nem került.

– Akkor még igazi telek voltak. A patak befagyott, és a gyerekek korcsolyáztak rajta. Volt, hogy a tanyán térdig hóban törtük a kukoricát ősz vége felé. A mostani hidegek inkább azért érdekesek, mert nem akkor jönnek, amikor kellene. Például e hétvégére is ígértek még mínuszokat, pedig túl vagyunk május derekán. Én már kiültettem a palántáimat is, de ha fagyot jósolnak, a fiatal növényeket például leborítom virágcseréppel vagy befőttes üvegekkel, így védve őket a mínuszoktól – tudatta.

Ezzel szemben Kiss Józsefné inkább később ülteti ki a növényeit a kertbe, így a jó idő beköszöntéig a cserepeket estére beviszi a házba, majd nappalra visszahelyezi őket a kert napsütötte részeire. Ez is mutatja, hogy az ország legalacsonyabb átlaghőmérsékletű falujában minden portán ismernek fagy elleni praktikát. A hideg Zabaron nem váratlan vendég…

Rászolgált jelzőjére a fagyosszent

Ferencz Nándor Lajos polgármester elmondta: az április elsejei mínusz 11,9 Celsius-fok után a második rekordot a fagyosszent, Szervác hozta el.

– A harmadikat múlthét péntek hajnalban mértük, amikor is mínusz 3,3 fokig csökkent a hőmérséklet a felhőtlen ég alatt. Ez az érték több mint két fokkal szárnyalja túl az eddigi csúcstartó Nagykanizsát, ahol 1952-ben mínusz 1,2 fokot mértek. Büszkék vagyunk a falunk fekvéséből adódó adottságra, amelyre a Hidegfesztivál megszervezését is alapoztuk egy pályázat segítségével. Természetesen szeretnénk ebből a rendezvényből hagyományt teremteni – fejtette ki a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában