járvány

2020.05.22. 13:45

Kaput nyitnak hétfőn a bölcsődék és az óvodák

Hétfőtől, május 25-étől a veszélyhelyzet előtt megszokott rend szerint működnek újra a bölcsődék és az óvodák. Ez azt is jelenti, hogy amennyiben a gyermek nem jelenik meg az említett intézményekben, a távolmaradást a szülőnek vagy az orvosnak igazolnia kell.

Munkatársainktól

Körjáték a salgótarjáni Mackóvár óvodában. Hétfőn újra találkoznak az apróságok

Forrás: NMH

Fotó: Illusztráció: H. M.

– Az újranyitás szempontjából a helyi intézmények viszonylag könnyű helyzetben vannak, hiszen már szinte az összes bölcsődét és óvodát megnyitottuk az ügyeleti rendszerben – mondta el a Nool.hu megkeresésére dr. Huszár Máté.

A város alpolgármestere hozzátette: három óvodát nem nyitottak meg eddig. Kettő esetében nem volt rá szülői igény, a harmadikban pedig felújítási munkálatok kezdődtek.

– Az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a gyermekellátást igénybe vevők száma. Hétfőtől teljes, azaz a járványhelyzet előtti dolgozói létszámmal szeretnénk működtetni az intézményeket, azonban arra nagyon figyelünk, hogy a veszélyeztetett korosztály még ne álljon munkába. Az összes helyi bölcsődében és óvodában megtörtént már a csoportszobák, valamint a játszóeszközök fertőtlenítése. Ezek a továbbiakban is folyamatosan biztosítva lesznek – hangsúlyozta dr. Huszár Máté.

Az alpolgármester kifejtette: a szájmaszk viselése nem fog gondot okozni. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülők nagy része az ügyeleti rendszerben is hordta ezt a védőeszközt.

A veszélyhelyzet ideje alatt a dolgozók a normál munkarend szerinti bérezést kapták az elmúlt két hónapban is.

– Az intézményvezetőket arra kértük, hogy időarányosan adják ki a dolgozók szabadságát. Nem titkolt szándékunk ugyanis, hogy a nyár folyamán is szeretnénk nyitva tartani a bölcsődéket és az óvodákat. Tennénk ezt már csak azért is, mert sok szülő a járványhelyzetben felhasználta a szabadsága jelentős részét, és ezzel is szeretnénk segíteni nekik – tudtuk meg dr. Huszár Mátétól.

Az alpolgármester arra kérte a gondviselőket, hogy a szokásoknak megfelelő módon, minél hamarabb jelezzék az intézményeknek, hogy hétfőtől igénylik-e a gyermekek ellátását.

A hétfői újranyitás után előfordulhat, hogy az óvodákban a reggeli érkezéskor és a délutáni távozáskor feltorlódnak a szülők az intézményekben.

Az operatív törzs csütörtöki sajtótájékoztatóján a Nool.hu az iránt érdeklődött, hogy milyen biztonsági szabályok vonatkoznak majd ezen intézmények területére? Müller Cecília országos tiszti főorvos válaszában kifejtette: a szülők mindenképpen figyeljenek oda a megfelelő, legalább másfél-két méteres védőtávolság betartására, ennek érdekében az öltözőkben is kerüljék a tömörülést.

A tiszti főorvos hozzátette: a felnőtteknek a maszk viselése lehetséges ugyan, de nem kötelező.

Megkérdeztük: Hogy élik meg a gyermekintézmények újranyitását?

Hakkel-Sebján Beáta, Hakkel-Sebján Regina, Salgótarján: – Hétfőtől visszaáll minden a régi kerékvágásba. Regina örül, hogy visszamehet az óvodába, hiányozott neki a közösség. Én tudtam otthonról dolgozni, de emellett őt is le kellett foglalnom. Kézműveskedtünk, fejlesztő játékokkal játszottunk, a kislányom házimunkában is segített.

Kovács Léna, Nádasdi Noémi, Salgótarján: – Nehezen éltük meg a bezártságot. Fizetés nélküli szabadságot kellett kivennem, hogy tudjak a gyermekemre vigyázni. Ebben a helyzetben a tanulás is embert próbáló feladat, hogy visszamentem dolgozni, még körülményesebb. Sajnos arról még nem kaptunk tájékoztatást, az iskolákban hogy oldják meg az ügyeletet.

Ponyi Rita, Ponyi Sanel Angelika, Salgótarján: – Hiába nyitnak ki újra az óvodák hétfőtől, mi szükségtelennek tartjuk, hogy bemenjen arra a két hétre nyári szünetig, hiszen meg tudjuk oldani a felügyeletet. Mi szerencsésebb helyzetben vagyunk, mivel kertes házban élünk és állatokat is tartunk, így könnyebb volt átvészelni az otthon töltött időt a gyerekekkel.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában