felújítás

2020.05.21. 13:50

Tucatnyi új bölcsőde épül Nógrád megyében idén

Bölcsődei férőhelyek kialakítására és fejlesztésére több alkalommal is lehetőségük nyílt az önkormányzatoknak pályázati segítséget igénybe venni. Szűkebb hazánkban ennek köszönhetően közel ötven településen vágtak bele az apróságokat nevelő intézmények fejlesztésébe és újak kialakítására.

Gulyás Edina

Több település is fontosnak tartja, hogy gondoskodjon a legkisebbekről.

Forrás: NMH

Fotó: Képünk illusztráció: H. M.

Egy korábban meghirdetett pályázati lehetőségnek köszönhetően valamivel több mint négymilliárd forintot fordíthattak szűkebb hazánk önkormányzatai a meglévő bölcsődék felújítására, illetve minibölcsődék kialakítására. Élve a fenti lehetőséggel, 25 intézmény kapott támogatást megyénkben. Tavaly újabb támogatási forrás nyílt meg: a Területfejlesztési Operatív Program felhívására újabb települések döntöttek bölcsődék létesítése mellett. Tizenkét település összesen több mint kétmilliárd forintos pályázati segítséget kapott. Közülük Palotás önkormányzata csaknem háromszázmillió forintot fordíthat az új intézményre.

– Korábban kialakítottunk az egyik használaton kívüli szolgálati lakásban egy minibölcsődét, ahová jelenleg hét apróság jár. A lakosság részéről, valamint a közeli településeken élők körében is felmerült az igény egy nagyobb intézmény létrehozására – mondta el portálunknak Szabó Mihály, a falu polgármestere. Hozzátette, hogy jelenleg a kivitelezési terveken dolgoznak, így már az idén elkezdődhet a beruházás.

A tervek szerint az új bölcsőde, ami két csoporttal működik majd, tizenkét gyermeket fogad a hétköznapokon. A támogatásból emellett új eszközöket, bútorokat, játékokat és berendezéseket is vásárolnak a szolgáltatás ellátásához. A bölcsőde létesítésével az önkormányzat hozzájárul a családok életminőségének javításához és a szülők munkavállalási esélyeinek növeléséhez is.

Romhányban nagyobb beruházásként valósul meg a tizenkét apróság elhelyezésére alkalmas bölcsőde. Az új intézményre mintegy hetvenmillió forint pályázati támogatást fordíthatnak. Vezér Attila polgármester arról számolt be: bíznak abban, hogy idén szeptemberben a kicsik már birtokba is vehetik az új épületet.

– Nagyobb lélegzetvételű fejlesztés lesz Mátranovákon a bölcsőde létesítése. Ehhez egy, az óvoda mellett található épületet újítunk fel 300 millió forintból – mondta el a Nool.hu-nak Bodor Ernőné polgármester. – Szerencsére sok gyermek van a faluban, a környező településekről is járnak ide óvodába. Éppen ezért felmerült az igény, hogy egy, a legkisebbeket befogadó intézményt is kialakítsunk.

Rétságon több sikertelen pályázatot követően tavaly végre pozitívan bírálták el az önkormányzat támogatási igényét, így mintegy 220 millió forintból épülhet meg a tizenkét gyermek ellátását biztosító bölcsőde.

Szurdokpüspökiben jelenleg egyházi fenntartásban működik egy hét kisgyermeket ellátó intézmény. Az önkormányzat 350 millió forintos pályázati segítséggel a falu központjában új intézmény megépítését tervezi. A munkák ősz elején indulhatnak, és bíznak abban, hogy jövő szeptemberben már két csoporttal működhet a bölcsőde – mondta el portálunknak Pintér Miklós Ervin polgármester.

Előbbi települések mellett Kállón, Karancslapujtőn, Kazáron, Mátraszelén, Nógrádmegyerben, Bercelen, Bárnában, Tereskén, Romhányban, Nőtincsen, Szendehelyen, Nagyorosziban és Galgagután is lesz majd intézmény a legkisebbeknek.

Az óvoda udvarán kaptak helyet

Nézsán a napokban adják át az új bölcsődét, aminek létesítését a falu önkormányzata már régóta tervezte. Az előzetes felmérések azt igazolták, hogy a lakosság körében egyre nagyobb igény mutatkozott az intézmény kialakítására. Az új bölcsődét az óvoda tágas udvarán húzták fel. A beruházás két évvel ezelőtt indult el mintegy nyolcvanötmillió forintos pályázati támogatásból. Styevó Gábor polgármester elmondta, hogy a százhatvan négyzetméteres alapterülethez negyven négyzetméteres terasz illeszkedik, ami az óvodával való összeköttetést is biztosítja. A kivitelezéssel párhuzamosan az önkormányzat korszerű játékokat is vásárolt az óvodakert eszköztárának bővítésére. Az intézmény ezentúl tizenkét kisgyermeket fogad majd.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában