program

2020.05.20. 11:20

Húsz éve segítik a hátrányos helyzetű tehetséges fiatalokat Balassagyarmaton

Két évtizede már, hogy a megye legnagyobb múltú középiskolájának, a Balassagyarmati Balassi Bálint Gimnáziumnak szerves részét képezi az Arany János Tehetséggondozó Program (AJTP).

Sziládi Krisztina

Kollégisták az iskola előtt. Az ötéves program lényege a felzárkóztató, előkészítő évfolyam és a különböző támogatások

Forrás: NMH

A hátrányos helyzetű tehetséges tanulók felkarolását célzó program 2000-ben indult országos útjára, melyhez a Civitas Fortissima gimnáziuma a Madách Imre Kollégiummal karöltve, a kezdetektől fogva csatlakozott. Minden tanévben indítanak egy osztályt, amelyben kizárólag „aranyos” diákok tanulnak. Az elmúlt húsz év alatt megyénk tanulni akaró, szorgalmas, ugyanakkor hátrányos helyzetű, rászoruló tanulói itt találtak támogatásra, hogy a megfelelő felkészítést követően esélyük legyen bekerülni a felsőoktatásba.

A hazai oktatási palettán is rendkívülinek számító programot Pénzes Attila AJTP-programfelelős, balassis tanár mutatta be portálunknak.

– Fontos feladatunk, hogy gondoskodjunk térségünk fiataljainak jövőjéről, továbbtanulásáról. Immár huszadik éve dolgozunk azon, hogy a tehetséges, ugyanakkor hátrányos helyzetű Nógrád megyei gyermekek megkapják mindazt, ami a későbbiekben a diploma megszerzéséhez szükséges. Tanulásukat kis csoportos foglalkozások, korrepetálások, tanulásmódszertan-órák segítik. Úgy vélem, a hosszú távon felelősségteljesen gondolkodó családoknak jó jövőbeli befektetés ebbe a programba beiskolázni gyermekét. Az általunk hozzáadott pedagógiaérték az országos mérések során is kimutatható.

Kollégisták a csesztvei Madách kúria előtt. Az ötéves program lényege a felzárkóztató, előkészítő évfolyam és a különböző támogatások
Fotó: NMH

Magának az ötéves programnak a lényege egy előkészítő évfolyam, melynek célja a felzárkóztatás – tette hozzá Pénzes Attila. Itt a különféle tantárgyi modulok mellett kiemelt szerepe van az idegen nyelvi és informatikai képzésnek, valamint a készségfejlesztésnek, illetve az önismeret- és drámapedagógia-, a tanulásmódszertan-, illetve a kommunikációóráknak. A programba bekerülő tanulók az előkészítő évet követően hagyományos gimnáziumi képzési program szerint haladnak tovább. Ezek mellett szintén jelentős szerepük van a kulturális és szabadidős foglalkozásoknak, amelyeket a kollégiumban szervezünk meg. A kollégiumi bentlakás egyébként a programban részt vevő valamennyi diák számára kötelező.

A programfelelős ismertette azokat a többletvállalásaikat, melyeket a program kötelező elemeihez képest – ingyenes kirándulások, programhétvégék, jogosítvány, kötelező mérések – nyújtanak a diákjaiknak. A Nógrád megyei bejárós diákok ingyen bérletet kapnak, a jó és jeles tanulmányi eredményekkel rendelkező fiatalok számára pénzbeli támogatást biztosítanak, havonta mintegy ötezer forintot. A szociálisan rászorulók ezenfelül évi 19 ezer forint ruházati támogatást is kapnak, valamint a bejövő osztály diákjai tanszercsomagot és tartós használatra számológépet.

Pénzes Attila elmondta, hogy a programban részt vevő tanulók számára nyújtott anyagi kedvezményeken túlmenően természetesen a magas színvonalú szakmai munka is biztosított, amelynek során korszerű, a munkaerőpiacon hasznos ismereteket, ECDL-vizsgát, nyelvvizsgát és jogosítványt szerezhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában