hiány

2020.05.20. 07:00

Helyettesítés oldja meg az orvoshiányt Nógrád megyében

Nógrádban jelenleg 22 tartósan betöltetlen háziorvosi praxis van, amelyeket a szakemberek helyettesítéssel látnak el. Szűkebb hazánk háziorvosi társadalma azonban elöregedőben van, az utánpótlás pedig nem megoldott. Emiatt hamarosan növekedni fog az üres körzetek száma.

Lászlók Judit

2020.04.15. Védőoltás a Budakeszi gyermekorvosi rendelőben a koronavírus világjárvány alatt. Fotó: Móricz-Sabján Simon

Forrás: MW

Fotó: SIMON_MORICZ-SABJAN

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ Alapellátási Osztályának nyilvántartása szerint a tartósan betöltetlen háziorvosi állások száma jelenleg 22, ezeket helyettesítéssel látják el.

– Manapság egy háziorvos több településen végzi a feladatokat, így az alap- és az ügyeleti ellátásban sincs ellátatlanság – mondta el portálunknak dr. Tóth Endre, Nagylóc háziorvosa, aki egyben a szécsényi Orvosi Ügyelet vezetője is. – A legnagyobb bajt inkább az jelenti, hogy a megyében a háziorvosok többsége – köztük én is – nyugdíj mellett dolgozik. Ez sokáig már nem lesz fenntartható, így az üres körzetek száma egyre csak növekedni fog. Ennek ellenére utánpótlás továbbra sincs.

Utóbbi gondot részben az okozza, hogy a fiatalok többsége a magasabb fizetés reményében külföldre vándorol. Dr. Tóth Endre szerint ennél a probléma jóval összetettebb.

Dr. Tóth Endre Nagylóc háziorvosa és a szécsényi ügyelet vezetője. Gyógyító munkáját nyugdíjasként végzi
Fotó: Teknős Dominik / NMH

– Az utódom megtalálása érdekében már részt vettem orvostanhallgatóknak szervezett állásbörzén is. Ott azt tapasztaltam, hogy a résztvevők nincsenek tisztában a háziorvosok finanszírozási hátterével. Nyilván az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól kapott támogatásból fedezni kell az üzemeltetési költségeket, a nővérek bérét és a szükséges felszerelést is. Azt azonban nem tudják, hogy az ügyeleti ellátás önkormányzati hatáskör is, ezért ők szintén részt vállalnak a költségekből. A háziorvos számára is maradhat egy olyan összeg, amiből már tisztességesen megélhet – vélekedett dr. Tóth Endre.

Hozzátette: szerinte további problémát jelent, hogy lebecsülik a szakmát, annak ellenére, hogy hatalmas felelősséggel jár. A háziorvos ugyanis elég sokszor találkozhat rendkívüli és súlyos esetekkel, hibázni pedig nem lehet.

– Ezért is nagyon fontos a diagnosztizálás – mondta dr. Tóth Endre. – A pácienst a panaszai alapján a megfelelő szakvizsgálatokra kell küldeni, a legtöbb betegségnél ugyanis az idő nagyon sokat számít. Arról nem is beszélve, hogy néhány analízisre akár heteket is várni kell. Ennek érdekében igyekeztem olyan személyes kapcsolatokat kialakítani, amelyekkel elősegíthetem az érintettek mielőbbi kezelését. Ehhez szintén kell a pontos diagnózis és a felelősség vállalása. Az imént említettek miatt egyre többen választják az alacsonyabb rizikófaktorral érintett szakterületeket.

A háziorvosi ellátás az egészségügy alapja, ha ez a rendszer összeomlik, akkor leszünk csak igazán bajban.

– A jövőben növekedni fog az üres körzetek száma Nógrád megyében, hiszen a nyugdíjas háziorvosok sem fognak örökké dolgozni – mondta dr. Tóth Endre. – Növelni kellene az érdeklődést az orvostanhallgatók körében, vonzóvá tenni magát a háziorvosi szakmát és a vidéki praxisokat. A finanszírozási támogatás emelésével vélhetően maradásra lehetne bírni a fiatalabb kollégákat.

Elfogyott már a hálapénz is

– Az emberek többsége azt hiszi, hogy a paraszolvencia kiegészíti a háziorvosok jövedelmét – mondta dr. Tóth Endre. – Ez tévhit, legalábbis vidéken. Talán évtizedekkel ezelőtt nem okozott gondot a polgároknak, hogy pénzt vagy adott esetben ajándékot adjanak a háziorvosoknak, de ma senki sem várhatja el, hogy pluszkiadásként fizessenek az orvosoknak, hiszen ha akarnának, se tudnának. Ez pedig különösen igaz a vidéken élőkre, mivel ők jóval kevesebbet keresnek, mint a városiak. A szakember szerint az egészségügy évtizedek óta nem tudja megoldani problémáit. Nem szerepel a társadalom szemében azon a megérdemelt helyen sem, mint amilyen felelősséggel jár a munkájuk. Az egészségügyi dolgozók ellátják feladataikat, ezért jóval nagyobb tiszteletet és anyagi megbecsülést érdemelnének.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában