A járvány alatt is tűzbe mennek értünk a nógrádi lánglovagok

Szűkebb hazánkban a hivatásos katasztrófavédelmi szervek állományának feltöltöttsége közel százszázalékos. Az önkéntes tűzoltók létszáma pedig meghaladja a félezret.

Gerhát Karina

Csak idén tíz lakástűzhöz riasztották már a megyében a tűzoltókat. A kéményben begyulladt korom miatt könnyen lángra kaphat a tetőszerkezet

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Fotó: Hüvösi Csaba

Több száz évvel ezelőtt tűz esetén az emberek csak magukra számíthattak, egy ilyen vész egész településeket pusztított el. Nógrád megyében az 1800-as évek végén alakult meg az első önkéntes tűzoltó-egyesület. A fejlődés azóta is töretlen. A lánglovagok egy emberként, egymást segítve, összefogva, vállvetve képesek dolgozni. Éppen ezért mindig egy családként, összetartozókként, csapatként emlegetik őket.

– Szűkebb hazánkban három hivatásos tűzoltó-parancsnokság – Balassagyarmaton, Salgótarjánban, Pásztón –, négy katasztrófavédelmi őrs – Rétságon, Bercelen, Szécsényben és Bátonyterenyén – van. Nógrád megyében 25 önkéntes tűzoltó-egyesület működik, amelynek tagjai önként, fizetség nélkül, szabadidejükben vállalják feladataikat. Ezek közül a Héhalom Önkéntes Tűzoltó Egyesület 2018. augusztus elseje óta a megye első és egyetlen önálló beavatkozásra jogosult tűzoltó-egyesülete – mondta portálunknak Molnár Adrienn.

A Nógrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megbízott szóvivője hozzátette: a hivatásos állomány feltöltöttsége közel százszázalékos, míg az önkéntes tűzoltók létszáma meghaladja az 550-et. A járványügyi helyzet nem befolyásolja a mentő tűzvédelem zavartalan ellátását. A katasztrófavédelem munkatársai változatlan létszámmal, a nap huszonnégy órájában segítenek, ha szükség van rájuk.

Első az egészség

A rendvédelmi feladatokat ellátó szervek hivatásos állománya különleges közszolgálati jogviszonyban végzi feladatait. Ez a veszélyhelyzet kihirdetése esetén sajátos értelmet nyer.

A koronavírus-járvánnyal összefüggő feladatok végrehajtására az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője intézkedési tervet adott ki. Ez hazánk összes katasztrófavédelmi igazgatóságára egységesen határoz meg konkrét feladatokat. Ilyen például az állomány védőeszközökkel történő ellátása, tájékoztatása, figyelemfelhívás a fertőzés elkerülésének lehetőségeire, a laktanyák és a járművek gyakori fertőtlenítése.

Számos helyi rendelkezés is életbe lépett annak érdekében, hogy minimalizálják a fertőzés lehetőségét, óvják a tűzoltók, illetve családtagjaik egészségét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában