elegen járőröznek

2020.04.30. 06:50

Veszélyhelyzetben is jól szolgálnak a járőrök Nógrád megyében

Csakugyan olyan mértékben megnövekedett mostanában szűkebb hazánkban a bűncselekmények száma, hogy érdemes volna emelni a rendőrök és polgárőrök közterületi szolgálatainak mértékét? Ez a kérdés nemrégiben egy sajtótájékoztatón merült fel, de a hivatalos szervek állásfoglalása szerint nem indokolt a járőrözések óraszámának növelése.

Hegedűs Henrik

Polgárőr és rendőr szolgálatban. Személyes jelenlétük biztonságot nyújt a településeknek

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Nemrégiben Balassagyarmaton tartott sajtótájékoztatót a Mi Hazánk Mozgalom nevében Dócs Dávid, a szervezet országos alelnöke, egyben Nógrád megyei elnöke. Mint fogalmazott, az elmúlt hetekben szinte mindennapossá váltak az erőszakos bűncselekmények Nógrádban, amelyek között emberölés is volt.

Két esetet külön kiemelt: Galgagután egy védekezésre képtelen idős asszonyt fényes nappal ütött le hátulról támadója, hogy megszerezze a nő megtakarított pénzét, és a néni belehalt a sérüléseibe. Nógrádszakálban pedig egy férfi három fiatalkorú társával együtt a nyílt utcán rabolta ki áldozatát.

Polgárőr és rendőr szolgálatban. Személyes jelenlétük biztonságot nyújt a településeknek
Fotó: MTI

A politikus szerint a sort még lehetne folytatni, és jellemzően pénzszerzés az erőszakos bűncselekmények célja. Mindezek kapcsán felhívják a rendvédelmi szervek és a polgárőrök figyelmét, hogy a tudvalevő túlterheltségük ellenére növeljék a közterületen töltött órák számát, hogy ezzel az intézkedéssel megelőzhető és elkerülhető legyen a hasonló helyzetek többsége. Különösen igaz ez a kijárási korlátozások idejére, amikor az emberek nagy része bezárkózik saját otthonába, és a kisebb utcai forgalom miatt főleg az egyedül élők fokozottan veszélyeztetettek.

Megkerestük a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányságot, ahol Dankóné Nagy Éva alezredes, sajtószóvivő közölte, nem indokolt a járőrözések számának emelése, mivel a közrend és közbiztonság fenntartásához, valamint a meghirdetett veszélyhelyzet rendőri feladatainak ellátásához a főkapitányság rendelkezik a szükséges állománnyal és eszközzel.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a témával kapcsolatban Vass Miklós, a Nógrád Megyei Polgárőr Egyesületek Szövetségének elnöke is. Kifejtette, önkéntes szolgálatot ellátó munkatársai rendkívül éberen figyelnek minden mozgásra az adott településen, és ha gyanús körülményeket észlelnek, azonnal értesítik a rendőröket, azaz igen nagy az érintett területek megfigyelési lefedettsége. Ugyanakkor hangsúlyozta, azokban a városokban és falvakban, ahol megfelelőek a létszámi adottságok a gyalogos és a gépkocsival történő járőrözési órák növelésére, ott a helyi állomány véleményének és tapasztalatainak figyelembevételével természetesen növelhető a szolgálat mértéke, és törekednek erre.

Vass Miklós arra is kitért, a kijárási korlátozások idején kiemelten fontos a szomszédok egymásra való figyelése, hiszen ezzel is visszafoghatóak a gonosztevők, megelőzhetőek a cselekmények.

Nincs párhuzam a korlátozással

Agócs Gábor, Galgaguta polgármestere szerint a településükön történt erőszakos bűncselekmény és a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzeti intézkedések között nem lehet párhuzamot vonni. Az áldozat második szomszédságában élt az elkövető, így jól ismerhette a bűntett helyszínét, ezért a kialakult külső hatások figyelembevétele nélkül cselekedhetett. A rendőrség elsőrangú munkát végzett, hiszen az elkövetőt közel 48 óra leforgása alatt előállította, amely a területileg illetékes körzeti megbízott kiváló helyismerete nélkül biztosan nehezebben történt volna. A nyomozás gyorsasága mindenképpen bizonyíték és igazolás arra, hogy most is elegendő mértékű a településen töltött rendőri jelenlét.

Csökkent a bűntettek száma

Elegendő a közterületi szolgálati órák száma – általánosságban ezt igazolják a rendőrségi statisztikák is.

Amint arról portálunkban korábban már beszámoltunk, a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt jelentősen csökkent hazánkban a bűnügyek száma az idei első negyedévben. A járványügyi veszélyhelyzet kihirdetését követően, a március 11. és 31. közötti időszakban 6779, a rendőrség előtt ismertté vált bűncselekmény történt, ez 40,6 százalékkal alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában, amikor 11 421 bűncselekményt regisztráltak.

Ezen belül a súlyosnak minősülő, kiemelten kezelt bűncselekmények száma 36,2 százalékos csökkenést mutat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában