ellenőr

2020.04.02. 07:35

Több mint négyszáz büntetést szabtak ki a nógrádi bliccelőkre

A Nógrád megyét érintő vonat- és autóbuszjáratokon kiemelt figyelmet fordítanak az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására. Ennek érdekében folyamatos ellenőrzéseket végeznek az illetékesek. Tavaly 350 bliccelőt büntettek meg a menetrend szerinti buszokon, míg a vonatokon 65 alkalommal szabtak ki utólag fizetendő büntetést.

Palchuber Kinga

Még idén dönt a közlekedési minisztérium, hogy számos vasútvonalon, illetve vonalszakaszon fenntartsák-e vagy szüneteltetessék a személyszállítást.

Forrás: MW

Fotó: Dn

Tavaly a Volánbusz Zrt. szűkebb hazánkban közlekedő csaknem 462 ezer menetrend szerinti járatát több mint 12 millió alkalommal vették igénybe az utasok.

A társaság kommunikációs igazgatósága a Nógrád Megyei Hírlap érdeklődésére közölte: ezen alkalmak során 347 esetben – a leggyakrabban a Salgótarjánban közlekedő helyi járatokon – történt menetjegy nélküli utazásból eredő pótdíjazás, a nem rendezett tartozások összege nagyságrendileg eléri a 2,4 millió forintot.

A harminc napon túli tartozás esetén felszólító levelet küldenek, ami a késedelemre tekintettel emelt összegű pótdíj – azaz 12 ezer forint – befizetésére szólítja fel a tartozót. Ezt követően százhúsz nap áll rendelkezésre a befizetésre, majd a követelés a bíróságon érvényesíthető.

A Volánbusz Zrt. kiemelt figyelmet fordít az érvényes menetjegy nélküli utazások visszaszorítására. Ennek érdekében az illetékes kollégák folyamatos ellenőrzéseket végeznek szerte a megyében.

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága arról tájékoztatta lapunkat, hogy megyei alapú nyilvántartást nem vezet a követelésekről. Kifejezetten salgótarjáni illetékességű személyek esetében 65 alkalommal szabtak ki fizetendő büntetést tavaly: ezek közül hatot fizettek be – 25 860 forint értékben – a múlt év végéig, míg 59 büntetés – több mint 900 ezer forint értékben – még rendezetlen.

Az igazgatóság közölte: tavaly a salgótarjániak közül a rekorder öt büntetéssel mintegy 81 ezer forint tartozást halmozott fel. Mint megtudtuk: 2019-ben több, ötéves rekord is megdőlt. Míg három évvel ezelőtt 63 millió forint folyt be utólagosan a vasút kasszájába a kiszabott bírságokból, addig 2018-ban ez a szám 46 százalékos növekedéssel 93 millió forintra emelkedett, 2019-ben pedig további 10 százalékkal több, 103 millió forint lett az éves bevétel. Emellett 2017-ben és 2018-ban is 35-35 ezer jegyzőkönyvet állítottak ki a jegyvizsgálók bliccelés vagy egyéb vasúti szabálysértés miatt, 2019-ben pedig 30 ezer alkalommal szabtak ki bírságot 313,1 millió forint értékben.

A vasúttársaság tavaly 794 egyösszegű és 2334 részletfizetésre irányuló fizetési megállapodást kötött, valamint 33,8 ezer felszólítást küldött ki levélkampány keretében.

A büntetések jellemző többsége menetjegy hiánya miatt keletkezik, a mulasztás oka legtöbbször az, hogy az utasok nem szánnak elegendő időt a vonatindulást megelőzően a menetjegy megváltására.

Mindkét társaság munkatársai arra kérik nógrádi utasaikat, hogy járataikon minden esetben érvényes menetjeggyel vagy bérlettel közlekedjenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában