szépkorúak

2020.04.28. 06:50

Telt házzal működik minden idősotthon Nógrád megyében

Legkevesebb fél év, mire egy magányos, ápolásra szoruló ember az idősek otthonába kerülhet. A várakozási idő nőtt, van, ahol több év.

Gulyás Edina

Forrás: NMH

Fotó: (c)Torjay Foto

A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában 192 szépkorút látnak el, és minden férőhely foglalt – tudtuk meg dr. Jóna Andrástól, az otthon igazgatójától. Mint mondta, a városi önkormányzat fenntartásában működő intézmény a megye egész területéről fogadja a lakókat és a kérelmeket is.

– Jelenleg ötvenen várnak felvételre. A bekerülésre minimum fél évet kell várni, ez attól is függ, hogy milyen ápolási igénye van az illetőnek – mondta dr. Jóna András. – Mivel növekszik a kérelmezők száma, a várakozási idő is hosszabb.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 2017. november 1-jétől üzemelteti a Baglyaskő Idősek Otthonát a megyeszékhelyen.

Kiállítás a salgótarjáni Baglyaskő intézményben. A vezetőség gondoskodik a programokról
Fotó: H. M. / NMH

Salgótarjánban két épületben várják az időseket: a Petőfi úton 150 ellátásra szorulót, a Fülei úton pedig 74-et fogadnak. Egyik helyen sincs szabad férőhelyük, sőt, a baglyasi intézménybe több mint 120-an, a Füleki útiba hetvennél is többen szeretnének bekerülni.

– Az ápolási osztályra azok kerülhetnek, akik egészségi állapotuk alapján teljes ellátásra szorulnak, a demensrészlegre egyebek mellett az Alzheimer-kórban szenvedőket helyezzük, míg az általános részlegre azok kerülnek, akik valamilyen szinten önállóak – hangsúlyozta Holecz Istvánné, az otthon vezetője. – A várakozási idő nő, és attól is függ, hogy mely osztályra szeretne valaki bekerülni. Azoknak is minimum fél évet kell várniuk, akik teljes ellátásra szorulnak, de más területeken az egy évet is meghaladja, mire a kérelmező az intézmény lakója lehet.

Az intézményvezető azt is elmondta, hogy mivel kevesebb a férfi ápolt, így az erősebbik nem képviselőinek még hosszabb a várakozás.

Nógrádmegyerben az önkormányzat az idősek otthonát 2002-re kibővítette és felújította, hogy a községben lakó és ápolásra szoruló, idős emberek leljenek itt otthonra. Aztán az évek során országos hatáskörrel látták el az intézményt, ami 2018-ban a Váci egyházmegye fenntartásába került.

– Az otthon 34 férőhelyes, ettől a szabályzat szerint nem lehet eltérni, így mindig ennyi lakónk van – közölte Király Attiláné igazgató. – A várólista elég hosszú, jelenleg 41-en szeretnének hozzánk bekerülni. Ez azonban évekbe is telhet, tavaly hét új lakót fogadhattunk.

Mint mondta, napjainkban a családok nehéz helyzetben vannak, mert nem egyszerű megoldaniuk a rászoruló rokonaik 24 órás ápolását. Arra van lehetőség, hogy több helyre is benyújtsák a felvételi kérelmüket.

A ceredi otthonban 21-en élhetnek, és mindig telt ház van. Jelenleg 17-en várnak beköltözésre. Az intézményt a Salgótarján és térsége önkormányzatainak társulása tartja fenn, így a megyeszékhelyről és a környező több mint 20 községből vehetnek fel lakókat – tudtuk meg Simon Ákosnétól, az otthon vezetőápolójától.

Biztonságosak az intézmények

Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs tájékoztatóján felsorolta azon idősotthonokat, ahol felbukkant a koronavírus-járvány. Nógrádi nem volt közöttük. A balassagyarmati Szent Erzsébet Idősek Otthonában is minden rendben van, a bentlakók, illetve az ápolók is tünetmentesek – írta közösségi oldalán Csach Gábor, a város polgármestere. A szociális ellátásról szóló törvénynek a jelenleg az Országgyűlés előtt fekvő ­módosítása a jövőben majd lehetővé teszi az állami támogatás nélküli hasonló jellegű intézmények létrehozását Magyarországon – közölte nemrégiben az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Olyan új típusú létesítmények jöhetnek létre, amelyekben magasabb összeg fejében szélesebb körű szolgáltatásokat vehetnek igénybe az idős emberek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában