Távolról is fogják az apróságok kezét a nógrádi óvodapedagógusok

Nemcsak a diákok, de az óvodások is otthon maradnak a legtöbb településen. Ám az óvodapedagógusok mindent megtesznek annak érdekében, hogy a kicsik ne maradjanak le a fejlődésben.

Gulyás Edina

Medvenap a salgótarjáni Mackóvár óvódában

Fotó: Hegedűs Márk

A salgótarjáni Mackóvár óvoda kapui továbbra is nyitva állnak azok előtt, akik munkájukból fakadóan nem tudják megoldani a gyerekek otthoni felügyeletét.

– Azoknak a szülőknek segítünk a kialakult nehéz helyzetben, akik nem tehetik meg, hogy otthonról dolgozzanak – fejtette ki Andóné Angyal Mária, a Salgótarjáni Összevont Óvoda és Bölcsőde vezetője.

Mint mondta, a munka oroszlánrészét azonban otthonról végzik a nevelők. Minden óvodai csoport számára létrehoztak egy zárt közösséget az egyik internetes ­oldalon.

Itt különböző fejlesztő feladatokat osztanak meg a szülőkkel. Az óvónők hangjukat és arcukat is adják ezekhez, mesét mondanak és mondókáznak a kicsiknek amellett, hogy játékos feladatokkal, kreatív és mozgásos játékokkal igyekeznek könnyebben elviselhetővé tenni a bezártságot.

– Nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy a személyes kapcsolatok továbbra is megmaradjanak. Furcsa, hogy ezeket most azokon az eszközökön keresztül kell ápolni, amelyek használatát egyébként nem ajánljuk – fogalmazott az óvodavezető, hozzátéve: – Nincs mindenkivel lehetőség a virtuális kapcsolattartásra, de aki teheti, rendszeresen küld visszajelzéseket, képeket az elvégzett tevékenységekről.

Mint mondta, mindent megtesznek annak érdekében, hogy fejlesszék a gyerekeket. Sajnos a szociális kapcsolatok így is sérülnek azáltal, hogy a kicsik nem találkozhatnak kortársaikkal, barátaikkal. Az utóbbi napok azonban a nehézségek ellenére is megmutatták, hogy a gyermekek érdekében milyen jó az együttműködés az óvónők és a szülők között.

– A koronavírus miatt kialakult helyzet új kihívások elé állította az óvodapedagógusokat, hiszen pont azt vette el tőlünk, amiért ezt a hivatást választottuk: a gyermekközösségben való létet – közölte Kotroczóné Pethő Veronika, a Szuhai Kikerics Óvoda vezetője, hozzátéve: – Új lehetőségeket kerestünk annak érdekében, hogy folyamatosan tudjuk tartani a kapcsolatot a gyermekekkel és szüleikkel. Tudtuk, hogy nem engedhetjük el a kezüket.

Mint mondta, a már meglévő, szülők számára létrehozott, zárt Facebook-csoportba töltik fel a feladatokat, az éves és a heti tervezésüknek megfelelően. Ajánlanak játékos tapasztalatszerző tevékenységformákat, dalokat, meséket, kézműves és kreatív technikákat. A nagycsoportosoknak iskolára felkészítő fejlesztőket is összeállítanak.

– Az Oktatási Hivatal is közzétette módszertani ajánlását az óvodapedagógusok számára, amelyben számos gondolatébresztő ötletet találunk. Online csoportokban is keressük a jó gyakorlatokat, már bevált módszereket – fogalmazott az óvodavezető, hozzátéve: – Köszönettel tartozunk a közreműködésért a szülőknek. Visszajelzéseik alapján a gyermekeket ösztönzi, hogy tőlünk kapják a feladatokat, és értékeljük is azokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában