beruházás

2020.04.29. 06:50

Szeptembertől megújult épület várja a salgótarjáni iskola diákjait

Több mint százmillió forintból újul meg a salgótarjáni Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola tanműhelye. A beruházás eredetileg a nyár folyamán valósult volna meg. A koronavírus-járvány miatt azonban a műhelyekben már március közepétől nem folyik oktatás, ezért előrébb hozták a munkálatokat. Ennek köszönhetően a következő tanévben már megújult épület várja majd a diákokat.

Gerhát Karina

Megérkezett a hőszigetelő anyag. Az épület üvegfelületei és a tetőszerkezete is hőveszteséget okoz, ezért szükségessé vált az energetikai átalakítása

Forrás: NMH

– A helyi Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola 450 gyermekből álló diákságának, illetve a felnőttoktatásban részt vevő tanulóknak a fele használja ezt az épületet – mondta el portálunknak Máté Gábor.

Az intézmény gyakorlati oktatásvezetője hozzátette: a kézi- és a gépiforgácsoló-, a hegesztő-, illetve a CNC-termet, továbbá két számítástechnikai helyiséget, a magasépítők oktatótermét, illetve a faipari karbantartó műhelyt is több mint ötven évvel ezelőtt építették. Az épület fémkeretbe foglalt nagy üvegfelületei, valamint a tetőszerkezete is olyan hőveszteséget okoz, ami miatt szükségessé vált az energetikai átalakítása.

Megérkezett a hőszigetelő anyag. Az épület üvegfelületei és a tetőszerkezete is hőveszteséget okoz, ezért szükségessé vált az energetikai átalakítása
Fotó: NMH

– A Salgótarjáni Szakképzési Centrum tagintézményeiben több százmillió forint értékű fejlesztésbe is belekezdtek nemrégiben. Ezek közül azonban kiemelt jelentőségű a Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola tanműhelyének 107 millió forintból történő korszerűsítése – tudta meg portálunk Gembiczki Ferenctől.

A Salgótarjáni Szakképzési Centrum kancellárja kifejtette továbbá, hogy a teljes nyílászárócserével és az épület hő-, illetve tetőszigetelésével járó munkálatok végén jelentős megtakarítást érhetnek majd el a fűtési szezonban. Ezenkívül pedig az intézményben működő oktatáshoz is kellemesebb, illetve szebb környezet tudnak majd biztosítani.

– Az elmúlt évtizedek alatt az iskola tanműhelye nagyon elhasználódott, és az elvégezendő feladatok mennyisége is szükségessé tette, hogy már a nyári szünidő előtt hozzákezdjenek az épület korszerűsítési munkálataihoz. Szeptember elsejére várhatóan minden kitűzött feladattal végeznek majd, és a diákokat megújult tanműhellyel fogadhatja majd a Stromfeld Aurél Szakgimnázium és Szakközépiskola – hangsúlyozta a Salgótarjáni Szakképzési Centrum kancellárja.

Arcvédő pajzsokat is gyártanak nyomtatóval

Nógrád megyében egyedülálló módon a Stromfeld Aurél szakgimnázium is bekapcsolódott az arcvédő pajzsok készítésébe. Ezekből egy nap alatt öt-hat darabot tudnak legyártani. A munkálatok megkezdéséhez háromdimenziós nyomtatóra volt szükség.

A szakképzési centrum rendelkezik egy digitális közösségi alkotóműhellyel, ahonnan két ilyen eszközt szállítottak át a Stromfeldbe. Máté Gábor egyedül nyomtatja, majd össze is szereli a védőeszközöket. A speciális nyomtató három óra alatt készíti el egy arcvédő pajzs elemeit, amelyek összerakása újabb félórát vesz igénybe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában