maradj otthon

2020.04.06. 07:39

Pozitivizmus, kézmosás és remény – így marad otthon Nógrád megye

Maradjanak otthon, vigyázzanak egymásra! – e rövid intelmek betartása az előttünk álló időszakban különösen nagy jelentőséggel bír. A koronavírus-járvány új szakaszba lépett, az ország minden pontján jelen van.

Munkatársainktól

A veszélyhelyzet mindnyájunk életét felforgatta, a megváltozott körülményekhez sem egyszerű alkalmazkodni és hozzászokni

Forrás: Pixabay

A láthatatlan ellenséggel való küzdelemben a kormány kijárási korlátozást rendelt el, hogy még tovább csökkenjen a személyes érintkezések száma. Lázadás helyett mindenkinek ideje lenne belátni, hogy a koronavírus terjedése csak összefogással és a szabályok betartásával lassítható. A veszélyhelyzet mindnyájunk életét felforgatta, a megváltozott körülményekhez sem egyszerű alkalmazkodni és hozzászokni. Az egészség megőrzése érdekében azonban most türelemre, s mindenekelőtt felelősségteljes viselkedésre van szükség.

A nógrádi hírességek és megyei vezetők is a négy fal között töltik napjaikat, akiket karanténjukban utolérve arról kérdeztünk: hogyan viselik a bezártságot, mivel ütik el a szabadidejüket és mi ad nekik erőt a viharfelhős időkben? Az ismert személyiségek egy emberként kérik önöket: maradjanak otthon!

Balogh Katalin, REMEK Kft., igazgató

– Pont úgy hiányzik nekünk a pörgés, a folyamatos rendezvényszervező munka, ahogyan a salgótarjániaknak az a lehetőség, hogy részt vegyenek a különböző programjainkon. Nagyon várjuk a folytatást, ehhez azonban előbb mindenkinek be kell tartania a kormány szigorító intézkedéseit. Mi, a REMEK Kft. dolgozói is mind így teszünk. Ezt az áldozatot vállalnunk kell azért, hogy mihamarabb újra találkozhassunk a városi rendezvényeken.

Csősz Gábor, cégtulajdonos

Mikrozöld növényeinket eddig éttermeknek szállítottuk, ám ezek bezárása a kialakult helyzetben világossá tette számunkra, hogy nagyon gyorsan más vállalkozási lehetőségek után kell néznünk. A kezdeti elkeseredés után ötletelni kezdtünk, és hamar úgy döntöttünk, hogy paradicsom, paprika és más kerti növények palántáit fogjuk termeszteni és értékesíteni. A fóliasátor már készül is. Alkalmazkodni kell az új helyzethez, és soha nem szabad feladni!

Molnár Éva, megyei könyvtárigazgató

– Kiváló újságcikket olvastam a napokban az olvasás hét jótékony hatásáról. Ebből most csak kettőt emelnék ki: az olvasás olcsó szórakozás, és nagyban csökkenti a stresszt is. Most mindannyian egy olyan időszaknak vagyunk a részesei, amikor a pozitív dolgokra nagy szükség van. Maradjunk otthon, szórakozzunk olcsón olvasással! A könyvek nyújtotta élmények nyújtsanak vigaszt arra, hogy hittel és előrelátással éljük meg a mindennapok nehézségeit.

Rédei Reni, rádiós műsorvezető

– Szerencsére itthonról továbbra is tudok online dolgozni. Mostanában azt vettük észre a párommal, hogy a lelkünknek egyáltalán nem tesz jót, ha mindenféle hírekkel hagyjuk elárasztani az életünket. Ezért erősen leredukáltuk a hírcsatornákat, és csak megbízható, hivatalos forrásokhoz fordulunk. A munka mellett pozitív dolgokkal igyekszünk megtölteni a napjainkat: jógázok, mindennap zenélünk közösen, és az ima gyógyító erejére támaszkodom.

Sándor András, kommunikációs tréner

– Igyekszem pozitív szemlélettel megélni ezt az időszakot, és alkotói szabadságnak felfogni. Sajnos a kialakult helyzet a tréneri hivatásomat is ellehetetlenítette, hiszen az előre lefoglalt képzéseket mind lemondták. Pánik és kétségbeesés helyett azonban lehetőségként élem meg ezt a helyzetet. Épp itt az ideje annak, hogy kitaláljam, merre tovább, milyen új játéktereket keressek magamnak. Ami most valódi drámának tűnik, abból hosszú távon akár valami egész jó dolog is kisülhet.

Simon Lajos, színházigazgató

– Példátlan eseményt élünk meg a színház története szempontjából is, amelyet nézőink türelemmel és megértéssel fogadnak. Az aktuális évaddal járó munkákat és egyeztetéseket az elmaradt előadások pótlására otthoni munkavégzés keretében folytatjuk, videó­konferencián áttekintve a napi feladatokat. Most sem szeretnénk elszakadni a közönségtől, ezért KultúrPercek címmel sorozatot indítottunk a legnagyobb közösségi oldalon. Bízom benne, hogy mielőbb visszatér az élet a színpadra!

Shah Gabriella, múzeumigazgató

– Kollégáimmal ügyeleti rend szerint dolgozunk, így most én is több időt töltök otthon. Azonban egy perc sem telik unalmasan, hiszen most is valamilyen munkával töltöm az időt. Mindent megteszünk azért, hogy továbbra is igényes szórakozási lehetőséget tudjunk nyújtani az otthon maradóknak. Még ha csak virtuálisan is, de például a múzeumi gyűjteményeink internetes bemutatásán túl játékokkal és különböző kvízekkel szeretnénk becsalogatni a múzeumunkba minden korosztályt.

Sztancsik József, a BADISZVSE vezetője

– Nyugdíjas vagyok, de a napjaim most is igen szorgalmasan telnek. Rengeteget kertészkedem, van, hogy akár napi nyolc órán keresztül is kinn vagyok. Most végre mindent bepótolhatok, amire eddig nem volt időm. Biciklizem minden nap, munkálkodom a faszobraimon, s persze rengeteget olvasok. Az hiányzik, hogy az unokáimat, barátaimat nem ölelhetem meg, de videóchaten napi szinten tartjuk a kapcsolatot. Szerintem lehetőségként kell megélni ezt az időt, nem kényszerként!

Vészabó Noémi, festőművész és író

– Számomra nem sok minden változott ebben a helyzetben, hiszen egyébként is szinte mindig a műteremben dolgozom, elszigetelve a világtól, immár több tíz éve. Jelenleg a novemberi kiállításomra készülök, így most folyamatosan festek, alkotok. Viszont nemsokára egy új könyv írásába is belekezdek, amely valós szerelemi történeteket dolgoz majd fel. Mindenkinek azt tanácsolom ebben a nehéz vírusjárta időszakban, hogy nagyon vigyázzon magára és idősebb szeretteire is.

Vitéz Bakos Gyula, hagyományőrző

– Őstermelőként folytatom a munkám a 16-os Honvéd Katonai Hagyományőrző Csoport vezetése mellett. Járom a nyugat-nógrádi települések piacait és árulom a portékáimat, persze a szükséges szigorú óvintézkedések betartásával.

Az emberekkel való érintkezésem most a minimálisra csökkent, nincs lehetőség beszélgetésekre, de azért szeretem megfigyelni őket a munkám közben. Üzenem mindenkinek, hogy erőt a Jóistentől merítsenek, s ne feledjék a kézmosás fontosságát!

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában