üzenet

2020.04.28. 11:37

Nagyon várják a visszatérést a pásztói Balassi Bálint Színház művészei

Türelmet, egészséget és kitartást kívántak a helyi Balassi Bálint Színház országosan ismert színészei a pásztóiaknak, akik remélhetőleg még idén újra élvezhetik majd a színvonalas előadásokat.

Tóth-Nagy Orsolya

A színház művészei a pásztói színpadon, egy korábbi előadáson. Bal oldalon Kautzky Armand, a színházigazgató, jobbról a második Nyertes Zsuzsa, a Balassi Bálint Színház színésznője

Forrás: NMH

Fotó: B. L.

A koronavírus miatt bevezetett kijárási korlátozások által országszerte bezártak a színházak, így megyénkben is. A településen két évvel ezelőtt megalakult Balassi Bálint Színház tavaszra tervezett előadásai is elmaradnak. A színészek jelenleg otthon tevékenykednek és alig várják, hogy visszatérjenek a színpadra.

Kautzky Armand, a pásztói színház igazgatója elárulta, hogy jelenleg a felkészülés és a jövőre való tervezés, a tanulás, a gondolkodás, valamint a régi darabok frissen tartása tölti ki a mindennapjait.

A színház művészei a pásztói színpadon, egy korábbi előadáson. Bal oldalon Kautzky Armand, a színházigazgató, jobbról a második Nyertes Zsuzsa, a Balassi Bálint Színház színésznője
Fotó: B. L. / NMH

– Alapvetően pozitívan gondolkodó ember vagyok. Inkább a dolgok jó oldalát nézem, természetesen nem elkerülve a helyzet drámaiságát. Most mindegy, hogy ki mivel foglalkozik, pozitívan kell a hasznunkra fordítani ezt az időszakot. Több idő jut olyan tevékenységekre, amelyekkel a mai rohanó világban kevesebbet foglalkozunk. Például a családra, de akár az olvasásra is. Érdemes mindezt úgy megélni, hogy jó, hogy itthon vagyunk – mondta el Kautzky Armand.

Hozzátette: mivel elég sokrétű volt a munkája az elmúlt évtizedekben, így a feladatai egy részét otthonról is eredményesen el tudja végezni.

A színházigazgató azt üzente a pásztóiaknak, hogy legyenek türelmesek, és próbálják optimistán látni a dolgokat. Ugyanakkor türelmet kér a színház nevében is a kedves közönségtől.

– Szeretném, ha az emberek nem veszítenék el lelkesedésüket a színház iránt. Ha véget érnek a szigorítások, akkor természetesen olyan megoldással állunk elő, hogy a régi bérlettel rendelkezők megkaphassák a beígért szórakozást – emelte ki a színház vezetője, aki arra is kitért, hogy még nem lehet tudni, hogyan fogja befolyásolni a jelenlegi helyzet a következő évadot, de már ezen is dolgoznak.

Nyertes Zsuzsa, a Balassi Bálint Színház színésznője is otthonában tölti napjai kilencven százalékát.

– Március közepén sajnos az összes előadásomat törölték, aminek nem örültem, de elfogadtam a döntést. Otthon leginkább takarítással és pakolással telt az első hónap. Összerendeztem például a kottáimat, de a szerepeimet is sorba raktam. A lányom minden hétvégén hazajön, akkor közösen sütünk-főzünk vagy éppen tornázunk. Emellett a szüleimet minden másnap meglátogatom, hiszen ők már elmúltak 80 évesek. Sehová nem mennek, mi vásárolunk és főzünk nekik. Többnyire így telnek a mindennapjaim – mesélte Nyertes Zsuzsa, aki azt is elárulta, hogy szerencsére mindenki egészséges a családban, és betartják az előírásokat is. A pásztóiaknak pedig azt üzente a színésznő, hogy maradjanak otthon, vigyázzanak magukra, és kitartást kíván nekik ebben a nehéz időszakban.

Gerner Csaba színművész
Fotó: NMH

Gerner Csaba, a pásztói színház színésze is a családja társaságát élvezi a kialakult helyzetben.

– Nagyon sokat voltam úton az elmúlt időben a munkámból kifolyólag, keveset lehettem otthon. Most sokkal több időt tudok tölteni a családdal. Sokat játszunk és beszélgetünk. Abból a szempontból pedig szerencsés vagyok, hogy bizonyos munkákat, mint például a hangfelmondásokat, meg tudom csinálni otthonról, illetve videókat is vágok – osztotta meg portálunkkal a színész.

Mint mondta, most tud arra koncentrálni, hogy miket szeretne a jövőben megvalósítani, és át tudja gondolni az előadásokkal kapcsolatos terveket is. Bár napjai nem telnek túl izgalmasan, de tartalmasak.

– A színházzal kapcsolatos dolgok most kicsit elkeserítenek, hiszen az lesz az utolsó hely, ami látogathatóvá válik. Nagyon sok előadásom elmaradt, hozzávetőlegesen hetven. Ez anyagi és érzelmi tekintetben sem könnyű, de ahogy lehet, elkezdek majd dolgozni – közölte Gerner Csaba, aki a pásztóiaknak vírusmentes és egészséges napokat kíván, valamint türelmet, megértést és nyugalmat. Azt tanácsolja még a helyieknek, hogy az otthon töltött időt próbálják minél vidámabban tölteni a lehetőségekhez mérten, és persze tartsák be a szabályokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a nool.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában